Макар и по-скъпи от наземните инсталации, плаващите паркове са ефективно

...
Макар и по-скъпи от наземните инсталации, плаващите паркове са ефективно
Коментари Харесай

Плаващи паркове могат да осигурят една трета от световното електричество


Макар и по-скъпи от наземните съоръжения, плаващите паркове са дейно решение
(снимка: Profine Energy)

Плаващите слънчеви панели биха могли да генерират близо 10 000 тераватчаса електрическа енергия годишно – това е една трета от международното ползване . Същевременно те могат да предпазят над 100 кубически километра вода от изпаряване, демонстрира неотдавнашен разбор, оповестен в Nature Sustainability.

Международният екип от откриватели зад това изследване откри също, че въпреки и по-скъпи от наземните съоръжения, плаващите паркове са дейно решение, защото:

Новото проучване върху слънчевата сила се разграничава от предходните изследвания, тъй като употребява данни на световна база и настоящ модел за фотоволтаичната продуктивност при разнообразни условия на околната среда, създаден от Sandia National Lab на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати.

Екипът също по този начин е получил и анализирал данни за температури, слънчева радиация и скорост напразно в продължение на две десетилетия от две разнообразни сателитни системи за наблюдаване на Земята.

Изграждането на сходен новаторски плаващ слънчев парк у нас е в развой на изследване от Profine Energy – взаимна компания сред немските Wirth Gruppe и Profine Group. Потенциалната инвестиция в плана на язовир Огоста, област Монтана, може да доближи 1 милиарда евро.
още по темата
„ Проектът в Монтана може да бъде най-големият в Европа и да способства за икономисване на водни запаси, като в същото време подтиква локалното и районно енергийно и икономическо развиване. Ако планът се реализира, този регион безусловно ще претърпи подем, защото ще бъдат открити стотици нови работни места, както и доста нови индустриални мощности ”, сподели доктор Петер Мрозик, притежател и CEO на Profine Energy.

Пред развиването на слънчевия енергиен бранш в България обаче има огромни законови спънки, счита енергийният специалист инж. Димитър Белелиев, който е ръководител на УС на Българската асоциация на електротехниката и електрониката.

„ Програмата за подкрепяне на семействата за създаване на фотоволтаични съоръжения е много комплицирана, с доста условия и условия ”, изясни той в изявление за БНР и уточни, че процедурата би трябвало да бъде опростена – както за семействата, по този начин и за бизнеса.

Експертът разяснява и тематиката за плаващите фотоволтаични планове и ги дефинира като заслужаващи публичната поддръжка, като уточни, че България би трябвало да приветства сходни нововъведения. „ Голяма част от българските земи неуместно ги използваме и ще ги използваме за фотоволтаици, вместо да ги използваме за земеделие или нещо друго ”, добави инж. Белелиев.

За България съществуването на плаващ слънчев парк е от стратегическо значение, тъй като ще способства за локалния стопански напредък заради цялостното разчитане на локални вериги за доставка и подизпълнители. Освен това ще помогне на страната да извърши отговорностите си към Европейския съюз във връзка с зеления преход.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР