Макар и по-късно от обичайното, подготовката за новия летен сезон

...
Макар и по-късно от обичайното, подготовката за новия летен сезон
Коментари Харесай

Цаца, бира и картофки - 10 лева по морето миналия сезон, а колко ще плащаме този?

Макар и по-късно от нормалното, подготовката за новия летен сезон тече, само че нови ще бъдат и цени те по заведенията. Националният статистически институт регистрира рекордна инфлация, като на годишна база тя е 14%. Това е най-високото равнище от 2008 година насам. Най-сериозно е повишаването при питателните артикули. Цената на доматите за месец се е нараснала с над 20%, а при агнешкото повишаването е с близо 13 на 100. Сериозно е нарастването и при останалите меса и картофите. По-високи ще бъдат и цени те по курортите.

" Инфлацията, по-високите осигуровки, газта, цената на тока... Олиото се оказа един от най-скъпите артикули. Направиха по този начин, че нашите цени по меню да се вдигнат с 20 % ", оплака се шефът на крайбрежно заведение Невяна Филева пред Bulgaria On Air.

А откакто менютата към този момент са поправени, притежателите на заведенията за хранене по морето се тормозят, че ще изгубят клиентите си. И в случай че цацата, бирата и картофитe през 2021 общо са коствали 10 лева, Невяна пресмята новата цена: " В момента на тези три продукта ще е 12-13 лева, или най-малко по този начин е във Варна. "

Инфлацията обаче ще се отрази на Красимир Петров.  " До началото на този месец интензивно идвах до работа с автомобил, само че почнах да спестявам и стопирах да пристигам с автомобил ", изясни той.

Собственикът на предприятието, в което работи Красимир, също е обиден. Заради 5 пъти по-скъпия ток орязва парите за другите разноски. Така да вземем за пример към този момент пространствата в завода не се охлаждат. 

Мениджърът " Производство " Красимир Кръстев съобщи, че сега оцеляват. " Загуба на облага от една страна, не съумяваме част от парите да ги реинвестираме, липсват усъвършенствания, нововъведения ", показа той.

Част от притежателите на компании са подготвени да затворят обектите си, в случай че инфлацията продължава да пораства.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР