Макар и да е една от най-подробно изучаваните чужди планети,

...
Макар и да е една от най-подробно изучаваните чужди планети,
Коментари Харесай

НАСА снима паяци на Марс

Макар и да е една от най-подробно изучаваните непознати планети, Марс към момента има доста незнайни. Апаратът MRO на НАСА да вземем за пример снима забавни релефни форми, които учените кръстиха "паяци ".

Учени откриха ледени вулкани на планетата-джудже Церера

Телескоп на Южния полюс ще учи ранната Вселена

Образуванията се характеризират с "множество канали, които се срещат на едно място и наподобяват дългите крайници на паяка ", пиша НАСА в уеб страницата си. Те се намират най-често към южния полюс на Марс и се появяват сезонно.

Нов спътник ще следи за противозаконни действия на Земята

НАСА ще мери цялата планета с лазерен спътник

Учените считат, че те се пораждат от ерозивни процеси на заледен въглероден диоксид. "Паяците " са открити в над 20 района, с помощта на към 10 000 доброволци, които са преглеждали фотосите на MRO в търсене на разнообразни релефни характерности.
 " Паяци " на Марс
Проучванията демонстрират, че "паяците ", които си имат и научното име araneiform, се образуват, когато ледът стартира да се топи изпод нагоре поради по-топлата повърхнина на Марс. Това води до струпване на освободения въглероден диоксид, който последователно си проправя път сред по-слабите места в леда. Процесът извлича и прахуляк от повърхността, което оказва помощ за спомагателното ударение на каналите на фрагментите.

НАСА снима сняг на Марс

Новите наблюдения са удостоверили, че "паяци " могат да се образуват и на други места на Марс, основно поради ерозивни процеси. Дали тъкмо това е повода, учените занапред ще би трябвало да удостоверяват.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести и любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР