Макар да се ползват от едни от най-щедрите данъчни и

...
Макар да се ползват от едни от най-щедрите данъчни и
Коментари Харесай

Баски направиха 202 км жива верига за независимост от Испания

Макар да се употребяват от едни от най-щедрите данъчни и финансови привилегии за самостоятелния в границите на Испания в неделя десетки хиляди баски оформиха жива верига с дължина 202 км с апел да се организира гласоподаване за самостоятелност от Испания.

Това става седмици откакто терористичната организация ЕТА, борила се десетилетия наред с оръжие за самостоятелност на страната на баските, се саморазпусна и разоръжи. Освен това на 1 юни в Мадрид се смени държавното управление след избор на съмнение против консервативното държавно управление на премиера Мариано Рахой.

Съгласно Конституцията от 1978г. Испания е неделима, а миналогодишният опит на Каталуня да се отдели бе посрещнат с полицейска мощ, краткотрайно заледяване на самостоятелния статут и правосъдни процеси против сепаратистите.

Подобно на случая с Каталуня и в Страната на баските няма поддръжка за самостоятелност, само че има всеобщо утвърждение на концепцията хората свободно да гласоподават на референдум за самостоятелност, разяснява " Ройтерс ".

Живата верига бе проведена от баската група Gure Esku Dago (В личните ни ръце) и се проточи от Доностия (Сан Себастиан) до Народното събрание на баските в Гастеис (Витория).

 Баски направиха 202 км жива верига за самостоятелност от Испания
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР