Макар да е изправен пред обвинения в престъпление, бившият американски

...
Макар да е изправен пред обвинения в престъпление, бившият американски
Коментари Харесай

Тръмп набира преднина сред републиканците преди изборите догодина

Макар да е изправен пред обвинявания в закононарушение, някогашният американски президент Доналд Тръмп набира преднина пред противниците си за номинацията на Републиканската партия за президентските избори следващата година, сочи оповестено през вчерашния ден социологическо изследване на Ройтерс/Ипсос.

Около 48% от хората, самоопределящи се като републиканци, желаят Тръмп да бъде повдигнат за партиен претендент на президентските избори, спрямо 44% в предходно допитване, осъществено сред 14 и 20 март.

В същото време поддръжката за губернатора на щата Флорида Рон Десантис - най-близкият противник на Тръмп, е намаляла от 30% предишния месец на 19% в сегашната анкета на Ройтерс. Тя е направена в интернет сред 31 март до 3 април, откакто бе оповестено, че Тръмп ще бъде упрекнат в закононарушение за това, че преди изборите през 2016 година е платил на порнозвезда, с цел да не разкрива тайните им връзки, напомня организацията. Очаква се някогашният президент да пледира " почтен " при явяването си през днешния ден пред съда в Манхатън.

Около 71% от участниците в актуалното допитване, в това число 58% от републиканците, считат за евентуално Тръмп да е платил на порнозвездата Сторми Даниълс да не разкрива аферата им преди президентските избори през 2016 година В същото време 51% от интервюираните, включително 80% от републиканците, считат, че подбудите зад повдигнатите обвинявания против него са политически.

Тези данни значително остават непроменени спрямо изследването от март, отбелязва Ройтерс.

Привърженик на някогашния американски президент Доналд Тръмп на 3 април 2023 година Снимка: АП

По време на делото против някогашния американски президент Доналд Тръмп няма да бъдат позволени телевизионни камери в правосъдната зала, постанови през днешния ден арбитър, представен от ДПА.

Само петима фотографи ще могат да документират събитието, а репортерите няма да могат да внасят нищо друго в залата с изключение на преносими компютри, постанови съдията от щатския висш съд Хуан Мърчан.

" Никога в историята на Съединени американски щати на сегашен или някогашен президент не са били повдигани обвинявания в закононарушение. Призоваването в съда на господин Тръмп провокира нечуван публичен и медиен интерес ", сподели той в постановлението.

Новинарски компании, включително " Ню Йорк дейли нюз ", желаеха на медиите да се даде цялостен достъп за отразяване на процеса, само че от канцеларията на окръжния прокурор на Манхатън не излязоха със мнение по въпроса, отбелязва организацията.

Адвокатите на Тръмп обаче желаеха от съдията да отхвърли желае на медиите, като се обосноваха, че наличието им в съда " ще трансформира делото в цирк /…/, ще породи опасения за сигурността и ще бъде в прорез с презумпцията за непорочност на Тръмп ".

Тръмп счита, че " засиленото наличие на медиите неизбежно ще му навреди ", прибавиха неговите юристи.

Експрезидентът възнамерява през днешния ден да пледира " почтен ", отбелязва ДПА.

За страдание, въпреки да са откровени и несъмнено значими, ползите на новинарските компании би трябвало да се преценят спрямо други ползи, сподели арбитър Мърчан по отношение на постановлението.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР