Макар да е било докладвано от администрацията на затвора в

...
Макар да е било докладвано от администрацията на затвора в
Коментари Харесай

Босът на „Килърите“ Георги Вълев давал 5 млн. лв. рушвет, за да го помилва президентът

„ Макар да е било докладвано от администрацията на пандиза в Ловеч, че Георги Вълев предлага големи подкупи за посредничество и напредване на молба за опрощение до президентската институция, от София се взе решение той да бъде изместен в Плевен. Тогава потегли слух, че е опитвал да провежда бягството си от пандиза и че е влезнал в

договаряния с надзиратели от ловешкия затвор, които да му оказват помощ да избяга “, разкрива чиновник от Главна дирекция „ Изпълнения на наказванията “ към правосъдното министерство.


Около позабравения напоследък Георги Вълев още веднъж се разшумя преди дни, откакто босът от бандата за поръчкови убийства „ Килърите “ се появи като Дон Корлеоне пред Административния съд в София област, конвоиран от половин дузина униформени чиновници.
Захапал пура в уста, дегизиран със слънчеви очила и с шапка „ Борсалино “ и надянал тениска с лика на Че Гевара, Георги Вълев притегли вниманието към себе си и стана мотив за напрежение в Министерството на правораздаването, откакто фотографията му обиколи медиите и бързо се трансформира в шлагер в обществените мрежи.

 

Последва пояснение от подопечните на служебния министър Крум Зарков, в което се наблягаше на обстоятелството, че „ тютюневите произведения “ и слънчевите очила не са неразрешени за лишените от независимост. По-късно стана ясно, че всички шестима чиновници от Главна дирекция „ Охрана “, ангажирани с конвоирането на Георги Вълев, са дисциплинарно осъдени с финансови санкции за позволената брутална гангстерска проява.

 

През пролетта на 2017 година Георги Вълев, дружно с Петър Стоянов – Сумиста и Васил Костов – Васко Кеца, някогашен телохранител на разстреляния сикаджия Бай Миле, бяха дефинитивно наказани от Върховния касационен съд на пожизнен затвор като тартори на бандата за поръчкови убийства „ Килърите “.


Триото е отговорно за 2 поръчкови убийства – на търновският юрист Петър Лупов и на шуменският горист предприемач Румен Рачев. Припомняме, че юристът Лупов бе премахнат на 25 март 2009 година на излизане от адвокатската фирма си във Велико Търново, когато наемник изпразни 5 патрона в главата му. Четири месеца по-късно в Шумен на излизане от болничното заведение беше премахнат и тогавашният необут от групировката СИК Румен Рачев. Двама наемни убийци го причакаха на 3 юли 2009 година пред стълбите на лечебницата в Шумен и изпълниха тялото му с олово.

 

Впоследствие стана ясно, че и двете изтезания са свързани с многомилионен спор за преразпределяне на активите на банкрутиралата „ Тракия банк “, погълната в края на 90-те години на предишния век от банкера Емил Кюлев, който също е мъртвец. Банкерът бе убит на 26 октомври 2005 година от наемник на светофар на оживения столичен бул. „ България “. Бандата „ Килърите “ беше разследвана и за изтезанието на Кюлев, само че годни доказателства за това ликвидиране не бяха открити.

 

След като Кюлев е премахнат, а вдовицата му Весела наследява империята ДЗИ, търновският лихвар Георги Вълев, който в миналото бе измежду притежателите на „ Тракия банк “, завежда дело против ДЗИ банк с искане за парцели на стойност над 30 милиона лв., в миналото принадлежали на „ Тракия банк “. Заради правосъдните каузи Весела Кюлева и наетия като неин финансист медиен олигарх Иво Прокопиев не могат да завършват продажбата на ДЗИ банк на гръцка финансова конструкция, въпреки да е подписан контракт за 157 милиона евро в края на 2006 година


В дългият правосъден спор сред Кюлева и Георги Вълев дейна роля играе разстреляният след това юрист Лупов, който съставлява ползите на търновския лихвар. Опитите на Иво Прокопиев да накара Вълев и останалите акционери на „ Тракия банк “ да се откажат от делата против обезщетение в началото удрят на камък.


През есента на 2007 година Прокопиев и брачната половинка му Галя, дружно с децата си изчезват от страната и се изнасят за няколко месеца в Сингапур. Казват, че това се случва, откакто разградският медиен необут е предизвестен от висши ченгета, че Пешо Сумиста, който е доближен до Георги Вълев, приготвя изтезанието на Иво Прокопиев. Медийният олигарх трябвало да бъде разстрелян в центъра на София наоколо до офиса си от Владимир Филев, на който са обещани 50 000 лв., в случай че го ликвидира.

 

Филев, който е родом от Червен бряг, е нает от Васил Костов – Васко Кеца, съмишленик на Пешо Сумиста и индивидът, който открива реализатори за мокрите поръчки на „ Килърите “. Иначе главата на боса на „ Капитал “ е оценена на 300 000 лв. от Георги Вълев, който поръчва убийството на Сумиста.


В последна сметка Иво Прокопиев и Весела Кюлева съумяват да се оправят с казуса, като реализират извънсъдебно съглашение с Георги Вълев и му заплащат 3 милиона лв., с цел да отдръпна настояванията си за част от акциите на ДЗИ банк.


Милионите обаче изпокарват грубо Георги Вълев с юриста му Петър Лупов и с шуменския горист необут Румен Рачев, който също е имал дялове в тогавашната „ Тракия банк “. Адвокатът Лупов упорства да получи 20% от прибраните 3 милиона лв., каквато е била предварителната му сделка с акционерите от „ Тракия банк “. Румен Рачев пък е неудовлетворен от 3-те милиона и упорства за нови договаряния с Кюлева, като съгласно думите му тя трябвало да заплати най-малко 10 милиона. Вместо да дели парите, Георги Вълев взема решение да се отърве от досегашните си сподвижници. Така единствено за 4 месеца през 2009 година са отстранени и юристът Лупов, и сикаджията Рачев.


Двете убийства, които бяха потвърдени и за които Вълев, Стоянов и Васко Кеца бяха наказани на пожизнен пандиза, обаче са дребна част от изтезанията на „ Килърите “. Пешо Сумиста и Васил Костов бяха разследвани за още три разстрела, които към момента се водят неразкрити. Смята се, че поръчките за всички изтезания на групата на Пешо Сумиста са идвали от Георги Вълев.


„ Бандата ликвидира енергийният необут Борислав Георгиев, който беше изпълнителен шеф на сдружението „ Атоменергоремонт “, самоковският крими воин Юри Галев и кметът на Елин Пелин – Янко Янков. Те стоят и зад убийствата на наемниците Владимир Филев и Георги Георгиев “, разкрива столичен антимафиот.


След като беше наказан на пожизнен затвор, Георги Вълев заведе голям брой каузи против институции и обособени лица. Срещу тях наказаният на до живот е предявил обособени парични искове като претенциите му са най-вече за нарушение на човешките права. За всяко от съвещанията, Вълев е конвоиран под засилена защита от полиция и жандармерия. Назначавани са му и служебни бранители и всички разходи по делата му са за сметка на българските данъкоплатци. Иначе благосъстоянието на Вълев се прави оценка на над 30 милиона лв.. Твърди се, че след неоправдателната присъда на Георги Вълев, с милионите му оперира неговия брат Таню Вълев – Чирпанския.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР