Макар че видимите дългове на Община Пазарджик от 38 млн.

...
Макар че видимите дългове на Община Пазарджик от 38 млн.
Коментари Харесай

Пазарджик от 2015 до 2019 г.: Мандатът на Гинка, поредния мегакредит, клетката за лъвове за 278 бона и недостроения Жабешки мост

Макар че забележимите задължения на Община Пазарджик от 38 млн. лева, от които над 12 млн. просрочени, да приказват задоволително ясно за 12-годишното ръководство на Тодор Попов, който пое общинската хазна през 2007 година със 7 млн. лева плюс, през последния му мандат имаше няколко присъщи момента. Те хвърлят в допълнение ярка светлина върху протичащото се в Пазарджик и селата и си заслужава да им се обърне по-специално внимание, по тази причина са и предмет на актуалната обява.

Инвазията на Гинка и Славчо в общински паркинги, “Синя зона” и саниране
Третият мандат на кмета Тодор Попов ще се запомни с няколко неща. Най-биеща на очи е нашествието в Пазарджик на компании, директно или индиректно свързани с трансформиралата се в национална звезда за към година с мерака й да закупи ЧЕЗ Гинка Върбакова и с нейния брачен партньор Славчо, родом от близкото до регионалния център село Семчиново.

Всъщност за Гинка алъш-вериша с Община Пазарджик не е нещо ново. Той стартира още през първия мандат на Попов, когато компанията „ Риал Стейтс “ ЕООД с шеф майката на Гинка Върбакова подписа контракт с Общината в лицето на Тодор Попов да построи най-големия на Балканите слънчев парк с мощ 50 мегавата наоколо до село Априлци.

Това освен не се случи, само че и Община Пазарджик “забрави” да си потърси записаната в контракта наказателна клауза от 1 млн. евро. Затова пък за броени дни беше изсечена вековна дъбова гора върху добитите от сдруженията 2 хиляди декара единствено за 500 хиляди лева

Все отново след многочислени запитвания, в това число посредством съда, за аргументите една задлъжняла до гуша общинска администрация да се откаже от такава сума, оттова дадоха отговор, че през 2016 година бил подписан анекс към контракта от 2008, който изтичал през 2020 година Е, това е напълно скоро, следва да забележим какво ще се случи по-нататък.

В третия мандат на Попов апетитите на Гинка и сие се насочиха към общинските паркинги в Пазарджик, които нае чартърен посредством 6 свързани компании още напролет на 2016 година, само че небрежно скапе първите контракти и подписа нови през есента на същата година при още по-изгодни за наемателите условия.

И както се знае апетитът идва с яденето и Гинка Върбакова си пожела цялата „ Синя зона” на Пазарджик. И, несъмнено, я получи!

Но тук нещата се прецакаха, тъй като хората й бяха решили да изстискат и от пиле мляко, а жителите и гостите на Пазарджик не бяха склонни да се подчиняват на няколко жестоко отнасящи се с тях чиновници на частната компания. Пък наближиха и изборите и Попов не можеше да си разреши някой да му подкопава престижа на обективен държател. Дори това да е Гинка, пък и тя към този момент не беше народен фактор след неуспеха на договорката за ЧЕЗ.

Така от 1 март т. година „ Синя зона” се завърна под контрола на Общината, паяците изчезнаха и зацари мир и обич по улиците на Пазарджик. Само че Гинка и компаниите й в това време разшириха активността си в една съвременна и доста печеливша за времето си област – санирането! И освен я разшириха, само че превзеха съвсем напълно една непокътната за други от първия мандат на Попов територия.

От реновирането на четирите учебни заведения в града компанията на Гинка Върбакова получи 4 395 328 лева без Данък добавена стойност, а за тази на досегашния общински любимец Георги Делчев останаха едвам 1 305 636 лева, също без Данък добавена стойност. Общата сума, която сдруженията към Гинка и Славчо получиха, най-малко съгласно договорите, от санирането на жилищни здания, пък възлиза на 3 милиона и 75 хиляди, което съставлява тъкмо 34.1% от всички средства на данъкоплатците, изплатени посредством Българската банка за развиване за Пазарджик.

С нов заем от 15 млн. лева с гратисен интервал Общината връща остарели борчове
В средата на 2017 година Община Пазарджик се подреди с следващия мегазаем – този път от 15 млн. лева Сумата е разграничена на два плафона – с 11 млн. лева бяха върнати останалите 2 812 500 евро от облигационния заем от 7 млн. евро, взет през 2008 година и се рефиннасира заема от 7 млн. лева от 2011 година, където отговорностите на Общината възлизаха на 5 431 490 лева Другите 4 млн. лева са под формата на револвиращ заем за мостово финансиране на планове със средства от фондовете на Европейски Съюз.

11-те млн. бяха взети незабавно, а срокът за изплащането им е 10 години с 2 години гратисен интервал, т. е. да му мисли идващият кмет. Периодът на прилагане и възобновяване на 4-те млн. лева е избран на 5 години. Лихвеният % е плаващ, образуван на база главния лихвен % на Българска народна банка плюс надбавка, не по-висока от 2.5 процентни пункта.

Първата сума ще се връща на равни месечни вноски след приключване на гратисния интервал, а втората – от всяко постъпление на безплатна финансова помощ по договорите, чието осъществяване е финансирано със средства от заема.

Обезпечението ще е залог по реда на ЗОЗ върху сегашни и бъдещи доходи на Община Пазарджик. При оптимално преференциални условия лихвата щяла да възлиза на към 1.5 млн. лева, изясни тогава основният финансист на Общината Георги Гайдаров.

От нервността за лъвчетата Терез и Максуд до клетката за техните баба и дядо за 278 хиляди лева и въобще за цените

Ако желаеме да бъдем изчерпателни за политиката на Тодор Попов през последните 4 години, няма по какъв начин да прескочим сагата, почнала с двете лъвчета от Разградския зоопарк Терез и Максуд и приключила, най-малко към този момент, с построяването на клетка за техните баба и дядо на невероятната стойност от 278 хиляди лева Kлетката, която им беше издигната надмина във финансово отношение всички упования, само че това напълно не е изолиран случай за Пазарджик през последните години.

Само като образци ще посочим ремонтът на частта от бул. „ Ал. Стамболийски” от Градската градина до ул. „ Градинарска” – 950 хиляди лева, кръговото на бул. „ Ал. Стамболийски” и ул. “Петър Бонев” – 300 хиляди лева, фонтанът при моста на р. Марица – 173 хиляди лева … Тези образци напълно не са изолирано събитие в ценовата политика на Община Пазарджик.

Само преди дни на брифинг на медиите беше предоставена в табличен тип информация, от която ставаше ясно, че обичаната на Попов „ Еко Хидро – 90” работи с 50% по-скъпо с Община Пазарджик в сравнение с с Община Панагюрище, в случай, че всичките бази на сдружението се намират в регионалния град?!? Както и че „ Сигма строй” взема с 60% повече за една и съща работа от общинската хазна спрямо нейни други клиенти!!!

Но поговорката я знаем всички: “Не е вманиачен този, който яде баницата, а този, който му я дава”, т. е. лудите се оказват данъкоплатците от Пазарджик и селата.

Имотите май привършиха, Общината подхвана горите и елементи от музея и младежкия дом
След усилените продажби на общински парцели от момента му на встъпване в служба през 2007 година, през третия си мандат Тодор Попов се оказа единствено с някакви маломерни имоти на не изключително атрактивни места. Това предизвика креативното мислене на градоначалника по посока на приемане на свежи пари за финансиране на многочислените си планове към предложение на горски територии и елементи от обществени здания, които съгласно него към този момент били изгубили публичното си предопределение.

Във фокуса на Общината попаднаха 369 декара гора, намираща се в землището на с. Црънча, околност "Ланджова кория ". След няколко опита Общински съвет промени предназначението й от обществена в частна общинска благосъстоятелност и след произнасянето на съда поради митинг на прокуратурата, от месец май т. година тя може да се продава.

До момента обаче процедура за това не е открита, най-вероятната причина е, че мераклията да я закупи е трансформирал желанията си. Следваща цел на Попов стана частта от младежкия дом, в която се обитаваше кръчма „ Трифон Зарезан”. И тя след 2-годишни опити беше готова писмено за продажба, само че към този момент още веднъж прокуратурата бави нещата, протестирайки пред съда решението на пазарджишките съветници.

Най-изнервяща за Попов се оказа ориста на частта от музея в Пазарджик, в която през последните години се обитава пицария. Тук той получи два съществени шамара от съветниците – през 2017 година те изрично му отхвърлиха да трансформират собствеността от обществена в частна, а през 2019 единствено 19 от тях гласоподаваха да се отдаде на концесия за период от 25 години!

Шоуто към Жабешкия мост или по какъв начин се печелят състезания , оповестени от Общината … И по какъв начин се изпълняват…
Въпросният план за пешеходния мост сред острова и зоната на здравето се извършва от „ Еко Хидро - 90 “, което завоюва състезанието с уговорката да направи механически план за 2 дни и да вдигне оборудването за феноменалния период от 1 месец!?! За сметка на това оферираната от Делчев цена беше с 80 хиляди лв. по-висока от тази на втория позволен до присъединяване.

Само че, кой знае за какво, конкурсната комисия от Общината беше решила да сложи идентична тежест за период и цена, при което компанията на Делчев се оказа безапелационен победител по точки в процедурата?!? И защото това нямаше по какъв начин да се случи, се появиха „ обективни” спънки пред строителя, което “наложи” прекъсване на строителството за цялото лято. Първоначалната причина беше размножаването на жабите, по-късно на рибите и т. н.

Въпреки свадите Попов продължава да показва успокоение. Това евентуално се дължи на мрежите и зависимостите, които той съумя да сътвори за тези три мандата, и на които разчита да му донесат гласове и на тези избори. В същото време дейностите и методите на работа на Попов не се одобряват с положително око от болшинството жители в община Пазарджик и вероятността след изборите там да има нов кмет става все по – огромна.

Сигналите от София също не са удобни за сегашния кмет. От щаба на Попов упорите популяризират слуха, че той се употребява с поддръжката на Борисов. Истината обаче е напълно друга. В последните два месеца министър председателят Бойко Борисов три пъти посети Пазарджик и даде ясно да се разбере, че чака победа и твърдо стои зад претендента на ГЕРБ Иван Панайотов.

Сигналите, които идват от Делян Пеевски (с чиито патронаж Попов обича да се хвали) не са оптимистични за сегашния градоначалник. През летните месеци в един от вестниците му /най – тиражният/ излязоха серия от отрицателни публикации. Дистанцирането на депутата от Движение за права и свободи идва от нежеланието му името му да се свързва с това на Тодор Попов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР