Макар че в Министерството на икономиката, водено от Корнелия Нинова,

...
Макар че в Министерството на икономиката, водено от Корнелия Нинова,
Коментари Харесай

Парите за заплати на министерството на Нинова не намаляват сериозно, въпреки сериозни съкращения на хора

Макар че в Министерството на стопанската система, водено от Корнелия Нинова, са отстранени малко над 200 щатни бройки на чиновници, плануваните пари за заплати остават на съвсем същото равнище като през 2021 година.

226 щатни чиновници са си тръгнали, тъй като беше образувано ново министерство - на нововъведенията и растежа, водено от Даниел Лорер. Така това министерство е с 4 чиновници повече от това на Нинова, единствено че бюджетът за заплати е по-висок при Нинова - или най-малко съгласно препоръчаните проектобюджети на двете министерства и оповестените за публично разискване устройствени правилници с новата им конструкция.
Съкращаване на служителите, само че наподобява не на началниците?
Чиновниците в държавната администрация да намалеят с 15% още до края на 2022 година - това към този момент е съглашение в ръководещата коалиция...
Прочети повече
През 2021 година за заплати в Министерството на стопанската система бяха планувани 47,5 млн. лв. при 625 щатни бройки. Сега остават 399 чиновници, само че бюджетът за заплати не е надалеч от миналогодишния - 46,5 млн. лв.. За съпоставяне, при Лорер има 403 чиновници и бюджет за заплати от единствено 5,8 млн. лв. за цялата година.

В тази разлика няма никаква логичност и евентуално става дума за неточност, разясниха пред в. " Сега " специалисти. Според тях бюджетът на министерството на нововъведенията би трябвало да е към 3 пъти по-висок от актуалното равнище, а този при Нинова е нелогично огромен. Потвърждават го и грубите сметки за средномесечен разход за щатна численост – при Нинова, за 399 чиновници, сметката демонстрира 9711 лева разход на месец на щат, при Лорер – 1199 лева

На този декор новото министерство на електронното ръководство ще разполага през 2022 година за личен състав с 18,2 млн. лева, демонстрира още проектобюджетът. Министър Божидар Божанов е предложил структурата да работи с 66 щатни чиновници.

Изготвянето на новите устройствени правилници и структурните разбърквания в изпълнителната власт бяха една от аргументите за закъснение на проектобюджет 2022, тъй като няма по какъв начин да се приема бюджет без ясна конструкция на министерствата. Правителството даде краен период от 28 януари за правене на съответните промени в правилниците и съответните закони, свързани със структурните промени. Вицепремиерът Асен Василев изясни, че по линия на разноските за заплати бюджети няма да се усилват, а възнагражденията могат да порастват единствено в границите на икономии.
Колко ще коства да пенсионираме служителите на възраст?
Милиони ще трябват, с цел да бъдат освободени от работа служителите в пенсионна възраст. Това е заключението на към този момент девет министерства, к...
Прочети повече
 

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР