Макар че секс играчките обикновено се смятат за съвременни устройства,

...
Макар че секс играчките обикновено се смятат за съвременни устройства,
Коментари Харесай

Това ли е най-старата секс играчка в Европа: Откриха дървен фалос на 2000 години

Макар че секс играчките нормално се считат за модерни устройства, ново изследване демонстрира, че те може да датират доста по-отдавна, в сравнение с сме си мислили. Изследователите са разкрили чудноват дървен артефакт в римската цитадела Виндоланда, за който има догатки, че може да е употребен по време на секс. 

Предметът е открит дружно с десетки обувки и аксесоари за обличане, заради което в началото се е считало, че е инструмент за зашиване, написа Daily Mail. Нов разбор обаче демонстрира, че фалосът в естествена величина - с дължина към 16 см, - в действителност е бил употребен като полов инструмент. 

В диалог с MailOnline доктор Роб Колинс, един от създателите на проучването, споделя: " Ако предметът е полова играчка, считаме, че това може да е най-старият образец от Англия ".

Carved wooden phallus found at fort was possible sex toy - 2,000-year-old object uncovered at Vindolanda in in 1992 has been reassessed by archaeologists.

— Roman Britain News (@Roman_Britain)
Дървеният предмет е открит през 1992 година във Виндоланда - римски форт южно от Адриановия вал в Северна Англия, където бойците са охранявали пътя от река Тайн до Солуей Фърт. Намерен е дружно с редица други артефакти и с доста дребни принадлежности и занаятчийски боклуци, като кожени отрези и обработени рога. 

Това предиздвикало откривателите да считат, че предметът е бил инструмент за зашиване. 

В новото си проучване обаче специалистите от Университета в Нюкасъл и Университетския лицей в Дъблин слагат под въпрос дали това е по този начин, като се има поради фалическият темперамент на предмета. Фалическите предмети са били необятно употребявани в цялата Римска империя като средство за предотвратяване от неприятен шанс. 

Малките фалически знаци, издълбани от кост или направени от метал, нормално са били носени като педанти, а домовете постоянно са били украсявани с стенописи или мозайки с фали.  Но като се има поради реалистичният му размер, откривателите считат, че дървеният предмет може да е бил употребен освен за предотвратяване от злото. 

Анализът разкрива, че двата края на предмета са видимо по-гладки, което демонстрира " нееднократен контакт с течение на времето ". 

" Размерът на фалоса и фактът, че е издълбан от дърво, повдигат редица въпроси за потреблението му ", споделя доктор Колинс. 

Nothing has shocked me more than looking into this and discovering that yes, this is almost certainly a model cucumber, apparently part of a ritual food offering set?

(Apparently the ancient Egyptians used camel dung coated in resin for sex toys, which...okay...)
— GubbWerks Misericordia (@GubbWerks)
" Не можем да бъдем сигурни за предназначението му, за разлика от множеството други фалически предмети, които употребяват алегорично тази форма за ясна функционалност, като да вземем за пример амулет за шанс.

Фалосът: Образ на мощ и неустрашимост

Фалически емблеми се срещат върху необятен набор от римски предмети - от амулети до стенописи, мозайки и лампи. Те са знаци, предопределени да носят шанс и да отблъскват злите духове.

Както свидетелства античният създател Плиний, даже бебетата и бойците са носели такива амулети, с цел да получат божествена протекция.  Макар че водещата доктрина на екипа е, че предметът е бил употребен като секс играчка, те споделят, че може да има и няколко други благоприятни условия. 

Възможно е предметът да е бил употребен като пестик за мелене на съставки за козметика или медикаменти, споделят откривателите.  Допуска се, че също по този начин той може да е бил вграден в статуетка, която хората да допират за шанс - нещо, което е било всекидневно в цялата Римска империя. 

Екипът обаче акцентира, че към момента не е разкрил доказателства за такава статуетка в римската цитадела, нито на закрито, нито навън.  Д-р Роб Сандс, създател на проучването, съобщи: " Дървените предмети биха били постоянно срещани в античния свят, само че оцеляват единствено при доста характерни условия - в Северна Европа нормално в тъмни, влажни и безкислородни залежи. 

Така че фалосът от Виндоланда е извънредно рядко срещано оцеляване.

Изследователите считат, че е евентуално във Виндоланда да са били употребявани няколко дървени фалоса. 

Барбара Бирли, куратор в тръста Виндоланда, съобщи: " Дървеният фалос може и да е неповторим сега с оцеляването си от това време, само че е малко евентуално да е бил единственият по рода си, употребен на мястото, по границата или даже в римска Британия. 

Сега фалосът ще бъде изложен в музея Виндоланда в Нортъмбърленд.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР