Макар че на тези избори претендентите са двойно по-малко, спрямо

...
Макар че на тези избори претендентите са двойно по-малко, спрямо
Коментари Харесай

Сливен: Пробив или трети мандат за Радев под часовника, който пее Стани, стани юнак балкански

Макар че на тези избори кандидатите са двойно по-малко, по отношение на предходните, когато бяха 12 претенденти, първичните настройки сочат доста по-оспорвано съревнование. Това ще е и първият локален избор от доста време насам и без неотменното присъединяване на някогашния кмет Йордан Лечков, който безрезултатно се опитваше да си върне кабинета.

Досегашният кмет Стефан Радев от ГЕРБ се е устремил към трети мандат. За мястото на финансиста се борят шестима претенденти - двама регионални шефове - някогашен и сегашен, някогашен кмет, народен представител и предприемач, регионален партиен водач.

Любопитен щрих за кметската борба в града, сврян в прегръдката на Стара планина, е, че измежду любимците за пробив на балотаж късмет имат освен представители на парламентарни сили - тук паралелно с излъчените от ГЕРБ, ПП-ДБ, " Възраждане ", Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, картите ловко могат да разбъркат някогашният " червен " претендент Минчо Афузов и предприемачът Пламен Крумов.

Българска социалистическа партия излиза с военачалник Кольо Милев, към този момент управлявал Сливен, който в предходния си мандат завари града разкопан при първия план за водния цикъл - при предшественика му Лечков. Милев се изправи против Стефан Радев и през 2019 година, когато загуби на втория тур. Сега генералът още веднъж беше посочен от управлението на Българска социалистическа партия за номинация за кмет, макар че общинската конференция на социалистите издигна предприемача и някогашен губернато Минчо Афузов. И след проверката на партийното управление, и последвалия скандал, Афузов не се отхвърли и ще се състезава , повдигнат от предприемчив комитет. А поради намесата на партийната централа, десетина локални социалисти напуснаха Българска социалистическа партия.

Мнозина виждат в лявото разединение в града на войводите проекция на противоборството Корнелия Нинова - Румен Радев, защото Афузов се спряга за непосредствен до Румен Радев, беше регионален шеф по време на два служебни кабинета и неразделно съпровожда президента при обиколките му в района. Разделението измежду социалистите с две леви кандидатури ще докара и до разделяне при левите гласове, което може да налее в мелницата на различен, непостоянен състезател на кметския терен в Сливен, който да се възползва от разнобоя в алените редици. 

Вероятно, в случай че Българска социалистическа партия не играеше с две кандидатури в града, балотажът щеше да бъде явен занапред - ГЕРБ против социалист. Но разделянето вляво в този момент може да изиграе неприятна смешка на левицата. И да направи по този начин, че или Радев да завоюва от първи тур, което е съвсем изключено, или на втория против него да се изправи различен претендент и за първи път в Сливен той да не е социалист.

Управляващите от " Продължаваме промяната " ще се борят за кметския стол с регионалния си шеф - Маринчо Христов. Той е номинация на " ПП-ДБ ", а предходният кандидат-кмет на Демократична България в Сливен от предишния избор, Димитър Сяров, към този момент водач на КОД, знаково даде поддръжката си за Стефан Радев от ГЕРБ още за първия тур. 

Бизнесменът Пламен Крумов влиза в конкуренцията като самостоятелен, като употребява регистрацията на партия " Пряка народна власт ". Бивш футболист, някогашен общински консултант и сегашен притежател на мандра с кравеферма със затворен цикъл за произвеждане на биопродукти, Крумов е " от един тим " с кмета на Ямбол - Ревански. Двамата не крият, че са другари от години, а ямболският градоначалник също употребява на предходния избор регистрацията на " Пряка народна власт ". Крумов и Ревански имат сходни възгледи и обща цел - да приближат Ямбол и Сливен освен по разстояние в километри, а и с визия за общо икономическо развиване на двата регионални града, ситуирани в непосредствена непосредственост.

Ваденето от сметките на шанса на " Възраждане " и нейния претендент да стигне до втория тур, на фона на конкуренцията на Пламен Крумов и Минчо Афузов, наподобява преждевременно, даже да не е лишено от логичност. Партията на Костадинов в Сливен издигна народен представител - родения в Монреал Климент Шопов. Той не е известен в града, въпреки че татко му е добре прочут. Не се знае дали партийният растеж на групировката от парламентарните избори ще се прелее и на локална почва в Града на стоте войводи. Иначе, на предходните локални избори " Възраждане ", с различен претендент, взе малко над 2 на 100 от гласовете в общината.

Този път и Движение за права и свободи реши да се включи в конкуренцията - с регионалния си водач Мустафа Мустафов, който през 2015 един път към този момент се бори за кметското място и го загуби от Стефан Радев. Движението не издигна своя номинация за кметския пост на последните избори през 2019 година, само че в този момент още веднъж ще премери сили с някогашния началник на " Напоителни системи ".

И на шестимата ще им е мъчно против финансиста Радев, измъкнал Сливен от банкрут

Днес претендентът за трети мандат регистрира доста положително финансово състояние на общината. Докато по време на предходния му мандат главното беше да преодолее финансовия провал в общината и 50-те милиона недостиг, то в този момент задачата му е икономическото развиване. Най-мащабният план, по който стартира да работи общината, е основаването на Индустриален парк.

Подобряване на инфраструктурата и градската среда планува програмата на Стефан Радев. Сред целите му са още изцяло възобновяване на уличното осветяване и създаване на осветяване тук-там със засилен пътникопоток, надграждане на системата за видеонаблюдение и основаване на Общинска полиция.

" Ще продължим да работим и по новите планове за саниране до излизане на класирането и ще осъществим утвърдените такива. Надяваме се държавното управление да преразпредели средства, тъй че повече здания в Сливен да могат да бъдат санирани ", ангажира се още претендентът на ГЕРБ, а в отминалия мандат регистрира 51 санирани здания.

Общината е осигурила и средствата за повсеместен ремонт на лифта на Карандила, възнамерява и възобновяване на колодрума, безстопанствен и зарязан в град с обичаи в колоезденето.

Снимка: Община Сливен

За новия си мандат Радев дава обещание и по-екологичен публичен превоз. В програмата му е заложено пазаруването на електрически рейсове и нови тролейбуси. Ще се търсят и решения за създаване на подземни паркоместа. Осъщественият план за велоалеи в града обаче събра значително рецензии от страна на жителите, че е недомислен и провокира неудобства. Заради разкопаването по водния цикъл на града пък ВиК се трансформира във зложелател на общината, която си върна със извоювано дело 4 млн.лв. от задграничен надзирател по първия план.

" Ако получим заем на доверие от жителите, ще работим дружно с Община Ямбол и Община Нова Загора за кандидатстване със взаимен план по стратегия за екомобилност. Тя се финансира от Плана за възобновяване и резистентност ", дава обещание още Радев.

Вероятно Сливен е и една от дребното общини, които са сключили контракт за ограничение на популацията на бездомни животни посредством кастрация, а също така и за оказване на незабавна ветеринарна помощ на заболели и засегнати животни на улицата. През мандата му бяха отворени и два нови обществени центъра за възрастни хора, както и два за деца със характерни потребности, център за краткотрайно настаняване, както и спешен център за жертви на домашно принуждение.

" Борехме се за оцеляване, в този момент може да мечтаем. Това се назовава стратегическа смяна ", споделя в този момент кметът Стефан Радев. 

Здравеопазване, обучение и стимулиране на локалния бизнес, многофункционална спортна зала и привличане на вложители в бранша на преправянето на плодове и зеленчуци, обрисува като свои цели издигнатият от предприемчив комитет, отпред с Иван Гранитски, Минчо Афузов.

" Искам дружно да превърнем Сливен в съвременен европейски град с нов вид обмисляне и градоустройство ", слага си за задача Афузов.

Ще сложим завършек на разкопаните и прашни улици, с построяването на добра инфраструктура и непоколебим надзор върху осъществяването на всеки план. Искаме чисти улици в цялата част на града с повече дървета и актуализирани тротоари ", споделя още някогашният претендент на Българска социалистическа партия, който също приказва за индустриална зона. Планира още общински ръб по туризъм, зелен градски превоз и 100% едносменене режим на образование в учебните заведения. Заканва се да да спре " порочната процедура за продажба на имоти " на парче " за съответен " вложител " за създаване на жилищни или търговски обекти ". Предвижда въвеждането на локални тласъци за огромно въвеждане на възобновими енергийни източници и атомна стопанска система на база планово финансиране, в партньорство с ТУ-София, ПГЕЕ " Мария Кюри ", ПГСГ " Арх. Георги Козаров ", " Топлофикация Сливен ", ВиК - Сливен, " Напоителни Системи " -клон " Средна Тунджа " и съответните министерства.

Сред първите задания, които си слага, е конкурс за абстрактен план за обща визуално-градоустройствена идея на град Сливен. И той е дал програмата си за дописване с хрумвания от жителите, също като Стефан Радев.

Снимка: БТА

Кандидатът на ПП-ДБ Маринчо Христов има своята 4-годишна визия за града. Тя е: Сливен - стопански развъртян град, качествено обучение, усъвършенствана инфраструктура, дейно работещи институции, повече зелени пространства и спокойни за бъдещето си хора.

Снимка: ПП

Определян като " индивида от народа ", Пламен Крумов слага във фокуса на акцията си освен града, само че и всяко село в общината. " Ние сме експерти и хора с хрумвания. Идваме с мисъл и сила за смяна на Сливен. Нашият екип е стимулиран да се бори за доверие, с цел да можем да създадем от нашия град и община спокоен и спретнат дом ", споделя предприемачът, който формулира целите си по този начин: Повече вложения, повече работни места, по-добра инфраструктура, повече грижа за децата и младежите, както и за природата. 

Снимка: Личен архив

" Надявам се, на 29 октомври да получим поддръжка освен от нашите членове и симпатизанти, само че и от всеки, който желае нещата в Сливен и общината да се трансформират към по-добро ", споделя претендентът на Българска социалистическа партия Кольо Милев. Сред най-важните и нетърпящи отсрочване проблеми, които той дава обещание да взема решение, са неработещото улично осветяване, разкопаните улици. Милев държи и на разговора с жителите, тъй като, съгласно него, това е смисълът на локалната власт. " Да бъдеш покрай хората, без значение дали те живеят в кварталите или в малко обитаемо място в общината ", споделя някогашният кмет и още веднъж кандидат.

Снимка: БТА

" В нашата стратегия имаме три целта - благоустройство, стопанска система и дейно ръководство на Сливен. Всеки от нас желае да живее по-удобно, по-лесно и най-много - по-сигурно ", споделя потомъкът на Таньо челник, въпреки и роден в Канада - Климент Шопов. И показва паниката си, че популацията на Сливен понижава всяка година с по 1%, като твърди, че повода за това се крие в ниските приходи.

Снимка: Възраждане

" В тази акция ще разчитаме на нови лица, в листата има много младежи, които дружно с към този момент одобрени персони в партията ще работят за триумфа ни в идния локален избор ", разяснява още Мустафов. Той напомни, че акцент за Движение за права и свободи е обезпечаване на резистентен напредък, обезпечени обществени услуги и европейско качество на живот. Разбира се, нужно е също да има сигурност за жителите и Движението за права и свободи има специалисти за това както на централно, по този начин и на районно равнище, споделя Мустафа Мустафов, претендентът на Движение за права и свободи, дълготраен регионален водач на придвижването и дълготраен общински консултант.

Снимка: Общински съвет - Сливен

Сливенските минерални бани - огромният отсъстващ от кметски мандати и предизборни борби през годините на избори

След повече от 30 години давност и безстопанственост неповторимите Сливенски минерални бани край Тунджа, само на двайсетина минути от града, може и да имат късмет за пробуждане като балнеокурорт. Огромният проблем с разнородната благосъстоятелност - държавна, общинска и частна, пречеше там да бъде разпрострат още веднъж балнеотуризмът. Нито един кмет до момента през годините не се престраши да реши казуса и да възроди балнеокомплекса със санаториуми, заведения за хранене и хотели, множеството към този момент руини, завладяни от лонгозната гора.

До старта на предизборната акция неработещата минерална баня изглеждаше по този начин
Снимка: Dir.bg, Ива Капкова

Община Сливен беше с вързани ръце ненапълно, защото е притежател единствено на постройката на Минералната баня, а останалите терени са държавни и частни. Сега общината направи следващата стъпка към дейностите за възобновление на комплекса на Сливенски минерални бани. След като през лятото с решение на Общински съвет купи за над 40 хиляди лева терените от страната, преди дни бе определен реализатор за ремонт на покрива на банята, която от години не работи. Малко е, само че е крачка, на фона на изтичащата в тревата лековита, гореща минерална вода в запуснатия комплекс, който в миналото беше обичано място за разходка на сливналии освен през уикенда.

Снимка: Dir.bg, Ива Капкова

А локалните несъмнено към този момент не смеят и да си пожелават за другите кметски избори лековитата вода, която оказва помощ против болести на опорно-двигателния уред, стомашно-чревни и редица други, да спре да изтича, образувайки самобитно тресавище.

Снимка: Dir.bg, Ива Капкова
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР