Макар че истината може и да е друга, изглежда че

...
Макар че истината може и да е друга, изглежда че
Коментари Харесай

Най-голямото търсене на извънземен разум досега не постигна успех

Макар че истината може и да е друга, наподобява че високотехнологичните извънземни не съществуват – най-малко още не можем да ги забележим. Нови резултати от най-всеобхватната стратегия за търсене на извънземен разсъдък (SETI), която в миналото е реализирана, демонстрират, че проучване на 1327 близки звезди до Земята за сигнали от интелигентни същества, не са дали резултат.

„ Със сигурност е ясно, че няма нищо явно, “ споделя Дани Прайс, астрофизик от Калифорнийския университет в Бъркли и водещ създател на отчета за резултатите, оповестени в The Astrophysical Journal. „ Няма изумително напреднали цивилизации, които се пробват да се свържат с нас с необикновено мощни предаватели. “

Въпреки че този път екипът не откри нищо, Прайс споделя, че може да има доста пояснения за неналичието на непознати сигнали. Може би търсенето е било осъществено с неправилни честоти, или тези сигнали са били скрити от радиосмущения от Земята. Всяко такова начинание е лимитирано от методите и откритията, които хората са създали в хода на личната си история.

„ В доста връзки, SETI е нещо като огледало на себе си и на степента на развиване на личната ни технология, както и на нашето схващане за физиката, “ кавза Прайс.

Търсенето на извънземен разсъдък бе извършено като част от самодейността Breakthrough Listen, 10-годишен опит на стойност 100 милиона $, финансиран от съветския милиардер Юрий Милнер, който има за цел да сканира небето за техно-подписи: излъчвания или други доказателства, основани от софтуерни създания в други светове. Инициативата, която започва през 2015 година, разчита на два от най-мощните телескопи в света – телескопът Робърт С. Бърд, ситуиран в Грийн Банк в Западна Вирджиния и имащ диаметър 100 метра, и Паркс Телескоп с диаметър 64 м, в Нов Южен Уелс, Австралия.

В последната информация оповестена от откривателите излиза наяве, че те са анализирали 1 петабайт (или 1 милион гигабайта) данни в радио и оптични дължини на вълните, гледайки повече от хиляда звезди на разстояние до 160 светлинни години от Земята. По време на търсенето са се появили няколко хиляди забавни сигнала. Оказва се обаче, че всички те имат за източници обекти, като човешки спътници да вземем за пример.

Целият великански информативен азбучник ще бъде обществено наличен в Open Data Archive, което го прави най-голямата обява на SETI данни в историята.

Джейсън Райт, астрофизик от Университета на Пенсилвания, който не е взел участие в работата, споделя пред Live Science, че е впечатлен от ангажираността на откривателите с публикуването на техните данни. „ Всеки, който счита, че екипът може да е пропуснал нещо, може да прегледа резултатите им и да се увери самичък “, споделя той.

Прайс е оптимист, че в бъдеще екипът му ще може да сложи по-строги критерии и ограничавания върху търсенето на живот във Вселената. Изследователите имат намерение да употребяват бъдещия телескоп MeerKAT в Южна Африка, ситуиран в обсерватория, която ще се състои от 64 обособени масива с диаметър 13,5 м, с цел да претърси повече от един милион звезди в нашия космически квартал за извънземни сигнали.

Всеки сигнал, който е доловен, би трябвало да бъде деликатно изследван с цел да се подсигурява, че той е същински, споделя Прайс, а такава находка ще бъде в действителност революционна.

„ Мисля, че това ще бъде едно от най-важните открития, които човечеството в миналото ще направи “, споделя Прайс.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР