Макар че има множество успешни хора, които дават огромен принос

...
Макар че има множество успешни хора, които дават огромен принос
Коментари Харесай

Хубавите маратонки и пътят към успеха

Макар че има голям брой сполучливи хора, които дават голям принос към обществото, доста повече са тези, които въплъщават алчната страна на човечеството, като непрестанно търсят способи да се облагодетелстват за сметка на другите.

За страдание, тези хора постоянно натрупат своето благосъстояние на гърба на наивността и даже откровената нелепост на масите, като им дават обещание нещо друго. Нещо, от което мислят, че имат потребност. Нещо, което мислят че желаят. Нещо, което считат, че ще ги направи щастливи. Нещо, в което да имат вяра.

Много хора, които жадуват за по-смислен живот, търсят тъкмо това – заричане за по-добро бъдеще, което може да бъде превърнато в действителност с кода на кредитната ви карта и няколко клика на мишката.

Нека бъдем почтени, кой не би се възползвал от опцията да похарчи няколко $, в случай че това ще му обезпечи триумф и благополучие?

Знам, че аз бих го направил. Ако би трябвало да бъда почтен, до неотдавна самият аз бях част от същите тези маси от хора, които търсят своето благополучие в обещанията на някоя компания. Не мога да кажа, че и през днешния ден не попадам понякога в клопката на консумеризма.

Нека обаче се върнем за малко във времето, когато бях в четвърти клас. Спомням си, че през едно междучасие играехме на една игра, която наричахме „ нокаут “. Става въпрос за игра на баскетбол, при която спечелилият печели всичко. Тогава забелязах един забавен феномен - най-хубавите играчи в класа имаха страхотни обувки.

Предвид обстоятелството, че става въпрос за 90-те години на предишния век, всичките ми съученици, които играеха баскетбол, носеха маратонки на звезди като Майкъл Джордан, Шакил О`Нийл и Алън Айвърсън. Ако можехте да видите лицето ми, когато разкрих тайната на техния триумф! Единственото нещо, което трябваше да направя, с цел да победя моите съученици, беше да убедя моите родители да ми купят тези безбожно скъпи маратонки.

След няколко дне на съществено увещание, отидох на учебно заведение с първия си чифт баскетболни маратонки на Найк. С неспокойствие дочаках междучасието за следващата игра на „ Нокаут “ и с новопридобитата си убеденост се насочих към линията за наказателни удари и стрелях.

Както можете да се досетите, това не беше денят, в който завоювах играта. Това не се случи нито в идващите няколко дни, или пък в идващите няколко месеца. Това прекарване обаче ме научи на един извънредно значим урок – хубавите маратонки не са директен път към спортни умения.  

Ще ви излъжа, в случай че кажа, че не ми се наложи да науча същия този урок още няколко пъти, преди да го осъзная, само че истината е, че множеството хора в никакъв случай не научават нещо толкоз просто, колкото обстоятелствата, че щастието не може да бъде намерено в някакъв предмет и че не съществува директен път към триумфа.

Въпреки всички обещания по малкия екран и обществените мрежи, предметите не носят благополучие, а един онлайн курс по бизнес не е задоволителен, с цел да станете сполучливи. Не може да очаквате да вършиме милиони, до момента в който лежите на шезлонг в Бахами, единствено тъй като рекламата на някакво приложение в интернет гласи това. Тази реклама просто показва следващата примамлива картина, която ви кара да харчите пари за краткосрочни решения на дълготрайни проблеми.

Дългосрочният проблем в тази ситуация е, че не работите по построяването на привички, които могат да ви оказват помощ да постигнете триумфа, който желаете толкоз мощно. Колкото и предмети да си купите, колкото и бизнес семинари да посетите, те няма да ви донесат това, което в действителност желаете. За задачата трябват старания, поредност и самообладание.

Ако желаете да бъдете щастливи, би трябвало първо да спрете да практикувате навиците, които ви вършат нещастни. Разработете рутинна система на медитация, която да усъвършенства умеенето ви да бъдете ангажирани и съсредоточени. Позволете си да изразите възприятията си, вместо да ги потискате вътре в себе си.

Вместо да пробвате да си купите директен път към триумфа, запретнете ръкави и поемете самодейността в личните си ръце. Когато се приберете у дома от работата, която презирате, отделете нужното време, с цел да инвестирате в фантазиите си. Консултирайте се с хора, които към този момент имат опит в сферата, в която са вашите ползи. Направете всичко по силите си, с цел да превърнете тази визия в реалност.

Запомнете, че щастието е положение на духа и че всички директни пътища в действителност са прикрити заобиколни направления.

Матю Джоунс , терапевт и публицист, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР