Макар че да си влиятелна фигура в Европейската комисия не

...
Макар че да си влиятелна фигура в Европейската комисия не
Коментари Харесай

Тиери Бретон планира да се кандидатира за председател на Европейската комисия

Макар че да си авторитетна фигура в Европейската комисия не е гаранция, че ще станеш неин началник - нужна е поддръжката на всички европейски водачи, както и одобряване от Европарламента - френският еврокомисар Тиери Бретон прави всичко допустимо, с цел да наподобява като наследника на Урсула фон дер Лайен през идващите пет години, настояват многочислени чиновници на Комисията и политически помощници, които са говорили с " Политико " при изискване за анонимност.

Това включва потреблението на въздействието му, с цел да помогне за блокирането на назначението на американската икономистка Фиона Скот Мортън на висша консултантска служба в изпълнителния орган на Европейски Съюз, предава Българска телеграфна агенция.

И до момента в който Урсула фон дер Лайен остава най-правдоподобният отговор на " проект А " кой до оглави органа на изпълнителната власт в Европейски Съюз след изборите за Европейския парламент следващата година, възходящата неустановеност към нейните планове значи отваряне на благоприятни условия за осъществяване упоритостите на други кандидати - в това число на Бретон.

" Очевидно е, че Бретон желае тази работа. Всъщност това става все по-очевидно с всеки минал ден ", сподели почитан политически консултант.

Перспективата Бретон да бъде ръководител на Комисията сигурно ще разтревожи по-малките страни от Европейски Съюз, които се притесняват, че той може да работи в полза на Франция.

Това може да провокира безпокойствие и във Вашингтон, защото Бретон има надалеч по-слабо изразен трансатлантически профил от Фон дер Лайен и заема твърда позиция против софтуерните колоси, самоопределяйки се като индивида, който постанова спазването на разпоредбите в цифровата област в Европа.

Когато Тиери Бретон за пръв път загатна за опцията да стане ръководител на Европейската комисия, даже той не изглеждаше да я приема доста съществено, отбелязва " Политико ".

" Може би мога да обмисля нова задача по проект Б ", отговори с усмивка еврокомисарят по вътрешния пазар, когато на събитие на " Политико " бил запитан дали желае най-високия пост, предизвиквайки смях.

Дори в случай че Бретон не получи висшия пост, разнообразни чиновници на Европейската комисия и политически съветници обявиха, че той въпреки всичко може да се стреми към една по-ангажирана роля като заместник-председател на Комисията през идващия мандат, който да следи за използването на софтуерните правила на блока. Сред тях са Законът за цифровите услуги, който обгръща онлайн наличието, и Законът за цифровите пазари, който има за цел да предизвиква лоялната конкуренция в цифровото пространство.

" Политико " напомня като един от плюсовете на Бретон за възможната му кандидатура за ръководител на Европейска комисия въздействието, който натрупа в един от сериозните ресори в Брюксел – " контрола на свещения обединен пазар на 27-те страни членки на Европейски Съюз ".

Бивш министър и основен изпълнителен шеф в региона на технологиите, Бретон сложи своя щемпел върху всичко - от имунизациите против КОВИД-19 през артилерийските снаряди за войната в Украйна до използването на цифровите правила на Европейски Съюз.

Сега Бретон наподобява е подготвен да придобие още по-голямо въздействие, защото главният му противник в Комисията - по-либералната в икономическо отношение датска антитръстова еврокомисарка Маргрете Вестагер, желае да получи нова роля отпред на Европейската капиталова банка (ЕИБ), показва " Политико ".

На фона на тези разсъждения за това кой евентуално може да оглави Европейската комисия след изборите следващата година, " Политико " разгласява и новината, че Бретон си е купил палат във френската провинция, съобщили от екипа му пред медията.

Разположен в централна Франция в селцето Гаржилес-Дампиер - класирано измежду най-красивите места в страната - по поречието на река Крьоз, замъкът Гаржилес е издигнат през 8-и век. Бретон купил парцела от локалната художничка Аник Тевнен, която станала негова собственичка през 1998 година, с цел да го употребява като художествена изложба. Екипът на Бретон заяви, че той не възнамерява да живее там и има намерение да го резервира като културно пространство.

Според локалния ежедневник " Бери Репюбликен " френският еврокомисар дискретно е направил покупката преди няколко месеца за неразкрита сума. " Продължавам да ръководя замъка, да одобрявам аудитория, да провеждам изложения, това е желанието на господин Бретон ", съобщи Тевнен пред локалното издание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР