Макао отбелязва днес 21 години от завръщането на бившата португалска

...
Макао отбелязва днес 21 години от завръщането на бившата португалска
Коментари Харесай

Макао отбелязва без заря годишнината от завръщането си в Китай

Макао отбелязва през днешния ден 21 години от завръщането на някогашната португалска колония в рамките на Китай. Това обаче става без обичайна заря и на фона на пандемията от новия ковид, оповестява ТАСС.

Тържествата започнаха с издигане на националния байрак и осъществяване на химна. На церемонията на площад "Златен лотос " са участвали към 500 души.

На 20 декември 1999 година след 442-годишно колониално ръководство полуостровът се връща при родината майка, както споделят локалните.

Макао е колонизиран от португалците през 1557 година и е първата европейска колония в Далечния изток. През 1640 година Макао получава формален статут - Citadela do Nome De Deus De Macau, в превод "Град с божието име Макао ".

При връщането на някогашната португалска колония към Китай, става необикновен административен регион (специален административен регион Аомън) с обезпечена икономическа независимост и ръководен по формулата "една страна, две системи ".

Подобен статут има и някогашната английска колония Хонконг (специален административен регион Сянган, върнат на Китай на 1 юли 1997 г.).

Макао е с население от 670 хиляди души и се намира на 60 километра западно от Хонконг.

Основните доходи на Макао идват от туризма и хазарта, заради което постоянно градът е именуван "Монте Карло на Изтока ". Макао е единственото място в Китай, където хазартът е узаконен. Този бранш се развива бурно и оборотът е няколко пъти по-голям, в сравнение с в Лас Вегас. Територията процъфтява със икономически значими браншове като производството на текстил, електроника, играчки и фойерверки.

Данъците, плащани от
казината, обезпечават към 80% от постъпленията в бюджета на Макао. Но пандемията нанесе мощен удар по локалната стопанска система. През интервала април-септември приходите на казината в Макао понижиха с над 90 на 100. От октомври секторът демонстрира някои признаци на възкръсване, на фона на известното намаляване на разпоредбите за влизане от прилежащата китайска провинция Гуандун.

Макао

(на португалски: Macau) е град в южната част на Китай. От 1999 година Макао е един от двата региона със специфичен статут в границите на КНР, другият е Хонконг. Намира се на едноимения полуостров и два острова - Тайпа и Колоан, свързани с мостове, дълги сред 2.5 и 4.5 километра. Тук човек може да види китайски храмове, католически църкви и исторически реликви, ситуирани посред съвременно обграждане - нещо, което свидетелства за преплитането сред Изтока и Запада. Районът Макао е ситуиран в западната част на делтата на Перлената река, на север граничи с провинция Гуандун (позната още и с европейското си наименование Кантон), а на изток и юг има аспект към Южнокитайско море.

На Площада на лотоса , именуван още Площад на златния лотос, се намира огромната статуя на разцъфнал лотос. Тя е направена от позлатен бронз, тежи 6.5 тона, висока е 6 метра, а в диаметър доближава до 3.6 метра. Основната част се състои от стъбълце, венчелистчета и плодник и има общо 16 елементи. Разцъфналият лотос символизира безконечното благополучие на Макао. В основата на цветето има три равнища от червен гранит, които са във формата на лотосови листа. Те символизират полуостров Макао и островите Тайпа и Колоан.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР