Макафи вярваше, че ако бъде екстрадиран в САЩ, ще прекара

...
Макафи вярваше, че ако бъде екстрадиран в САЩ, ще прекара
Коментари Харесай

Пъстрият живот на ИТ легендата Джон Макафи


Макафи вярваше, че в случай че бъде екстрадиран в Съединени американски щати, ще прекара остатъка от живота си зад решетките
(снимка: Officialmcafee / Twitter)

Тъмни облаци надвисват в живота на Джон Макафи през 2012 година Избягал в Белиз, той е задържан в Гватемала, откакто съседът му е открит мъртъв. Полицията го дефинира като „ забавно лице ” по случая с хипотетичното ликвидиране. Въпреки това, както в доста обстановки в живота си, Джон по някакъв метод съумява да се измъкне.

Макафи се популяризира още през 80-те години, откакто основава компания за антивирусен програмен продукт, която кръсти на самия себе си. Успехът му е донесъл доста пари – но през целия си живот Макафи е съвсем толкоз добър в губенето на пари, колкото и в печеленето им, отбелязва

През 2008 година се реалокира в Белиз, където има комшия на име Грегъри Фол. През ноември 2012 година обаче Фол е погубен в дома си. „ През всичките пет години, до момента в който бях там, да сме си разменили не повече от 15 думи с него ”, споделя Макафи пред Лео Келион от BBC тогава. Ала полицията прави връзка сред двамата заради… кучетата на Макафи. Макафи счита, че любимците му са били отровени.

„ Да, той беше сърдит поради моите кучета. Сега като се замисля, може би той ги е отровил. По това време сигурно не имах вяра в това ”, споделя Фол. Всъщност, както ABC News ще разкрие по-късно, Фол е подал тъжба поради кучетата на Макафи. В изказванието е записано, че едно от кучетата е нападнало екскурзиант. Каквато и да е истината, когато полицията идва да търси Макафи, той не е там.

По това време той живее със 17-годишно момиче – една от дузините негови съпруги, за които се счита, че са му родили общо 47 деца – и полицията открива огромен брой оръжия в дома му. Когато в последна сметка полицията го намира в Гватемала, мнозина имат вяра, че Макафи ще бъде съден за убийството на Фол. Но в границите на една седмица той бива освободен и му е разрешено да лети до Маями – свободен човек.

Свободен човек?

Сянката на убийството на Фол виси над Макафи до края на живота му. През 2019 година съдът на Флорида му подрежда да заплати 25 милиона $ на имението на Фол в непозволен иск за гибел. При завръщането си в Америка обаче Джон продължава да преследва нови хрумвания за печелене на пари. Установява се в Лексингтън, Тенеси.

През 2016 година Макафи афишира, че желае да се опитва като претендент за президент на Либертарианската партия. Провежда акция за преустановяване на „ войната с опиатите ” и за увеличение на отбраната на Съединени американски щати против хакерски атаки от Китай и Русия. Но няма триумф.

Повече шанс

Приблизително по това време стават все по-популярни криптовалутите и Макафи е заинтересован от тях. Започва да. В началото наподобява, че има по-голям шанс в бизнес-начинанията си, в сравнение с в политическата си кариера.

Използва обществената си платформа за разпространение на по този начин наречените алт-монети – криптовалути, основани като противници на биткойн. През 2018 година се разчува, че взема по 105 000 $ за туит, с цел да разпространява първичните оферти за крипто-монети.
още по тематиката
Скоро Макафи се залавя с нов бизнес – развиването на „ неразбиваем ” крипто портфейл. Той обаче скоро се оказва хакнат.

Но методът, по който Макафи енергично разпространява криптовалутите, по-късно ще притегли вниманието на Американската комисия по скъпи бумаги и тържища (SEC).

Със сигурност, съгласно досиетата на прокурорите от Тенеси, Макафи наподобява като да се е справял добре финансово. Но през октомври 2020 година е задържан в Испания, до момента в който се кани да се качи на аероплан за Турция. Обвинен е, че не е подавал данъчни заявления в продължение на четири години, макар че е спечелил милиони от консултантска работа, обществени лекции, и продажба на правата върху историята на живота си.

Прокурорите считат, че Джон дължи 4 214 105 $ налози за интервала сред 2014 и 2018 година, съгласно Асошиейтед прес. Министерството на правораздаването на Съединени американски щати твърди, че е избегнал данъчните отговорности, като е получавал приходите си посредством банкови сметки и сметки за криптовалута на имената на номинираните.

Наред с това Макафи е упрекнат и в укриване на активи, в това число яхта и недвижими парцели, също на непознати имена.

Потъване в мрак

Докато е в пандиза в Испания, Макафи е упрекнат и в други злодеяния. SEC го упреква в машинация и пране на пари поради потреблението на обществени медии за разпространение на криптовалути.

По-късно той ще каже на своите почитатели в Twitter, че възнамерява да „ потъне в мрак ” в обществените мрежи, откакто е получил „ закани ” от SEC. Смята, че държавното управление на Съединени американски щати има скрити претекстове да изиска екстрадицията му. Смята още, че опитът му да се кандидатира като претендент на Либертарианската партия е фактор за това.

Но Националният съд на Испания откри, че „ няма разкриващи доказателства ” за гонене на Макафи по политически или идеологически аргументи. Затова и позволи екстрадицията му назад в Съединени американски щати.

Тъмни обрати

Макафи вярваше, че в случай че бъде екстрадиран, ще прекара остатъка от живота си зад решетките. В рамките на часове след решението за екстрадиция той беше открит мъртъв в килията си. Адвокатът му сподели, че се е самоубил.

Въпреки че в никакъв случай не се е самоизтъквал като един от огромните софтуерни създатели от Силициевата котловина, неговата антивирусна компания беше извънредно сполучлива.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР