„Мажоритарният вот ще даде възможност на хората да избират само

...
„Мажоритарният вот ще даде възможност на хората да избират само
Коментари Харесай

Марешки: С мажоритарния вот ще бъдат избирани само уважавани личности

„ Мажоритарният избор ще даде опция на хората да избират единствено уважавани, потвърдени и честни хора във властта. Няма да имаме 240 анонимници в Народното събрание”. Това съобщи Веселин Марешки в Народното събрание по време на полемика „ ВОЛЯ за мажоритарен избор “.

Лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на Народно събрание показа импортирания от партията план за промени в Изборния кодекс, с който се вкарва мажоритарния избор. На срещата бяха поканени представители на всички парламентарни партии, на извънпарламентарни политически сили, неправителствени организации и медии.

Марешки и депутатите на ВОЛЯ приканиха присъстващите да дадат и свои оферти за промени, с цел да може законът да бъде оптимално работещ и ефикасен.

Проектът на ВОЛЯ планува опазване на районирането в 31 МИР-а в страната, както е сега. Всяка партия да има право да издига претенденти, чийто брой е не повече от два пъти броя на мандатите в съответния регион.

ВОЛЯ е за въвеждането на мажоритарен избор без изборни листи. Така всички претенденти ще бъдат вписани в една обща бюлетина по азбучен ред или посредством чоп. Според законопроекта, гласоподавателят ще има право да означи едно от тези имена. Присъстващите предложиха и различен вариант- гласоподавателят да показва толкоз претенденти, колкото са мандатите в даден регион. Опасенията от обстоятелството, че тук-там бюлетината може да стане прекомерно дълга, от ВОЛЯ дефинираха като неоснователни. Според депутатите от партията, до идващите избори би трябвало да въведено електронното гласоподаване, което ще улесни процеса.

„ От бюлетината ще отпаднат всевъзможни числа – и следващ номер на партията, и номер на претендента, с което сме сигурни, че ще се понижат опциите за следен избор “, посочи Веселин Марешки. Той добави, че ВОЛЯ е изрично „ за “ изчистването на описите от „ мъртви “ души.

Проектът на ВОЛЯ планува гласоподаване в два тура, като до втория доближават тези претенденти, които са събрали най-вече гласове на първия. Броят във всеки изборен мандат ще бъде друг, според от мандатите. Ако те са 4, на втория тур ще се борят 8. Така в Народно събрание ще влязат тези четирима, които имат най-вече гласове.

„ Не твърдим, че сме измислили най-хубавото и прагматично нещо и сме склонни на промени. Като да вземем за пример дали да се вкарва гласоподаване на втори тур. Трябва да се реши и вотът от чужбина- българите да имат право да си избират претендент, който познават, само че и да гласоподават по непрекъснат адрес и гласовете им да отиват тъкмо там. Не виждаме препъни камъни в този законопроект. И никой не може да ни упрекна, че сме създали нещо, което да е в наша изгода “, безапелационен бе Марешки.

ВОЛЯ предлага и видеозаснемане на изборния развой, в това число отварянето на урните и броенето на бюлетините, без, несъмнено, да се нарушава тайната на вота. Това ще предотврати редица нарушавания или подозрения за такива.

„ По този метод освен няма да има операции, само че и ще се понижат и разноските за хиляди наблюдаващи и покровители, тъй като всеки ще може да следи в действително време от компютъра у дома какво се случва в неговата секция “, обясни още Марешки.

Той бе безапелационен, че едно от най-големите преимущества на предложенията на Политическа партия ВОЛЯ е, че представителството на партиите не се губи и че няма да има проблем със заместването на народен представител, който е напуснал или заел друга служба.

На въпрос дали е податлив да поддържа смесената изборна система, каквато желаят от Българска социалистическа партия, водачът на ВОЛЯ съобщи, че поддържа всеки законопроект, който покачва мажоритарността на изборния развой.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР