Мъжко хоро в ледените води на река Тунджа в Калофер

...
Мъжко хоро в ледените води на река Тунджа в Калофер
Коментари Харесай

Калоферци на бунт: Мъжко хоро ще има!

Мъжко хоро в ледените води на река Тунджа в Калофер на Богоявление ще има, макар апелите на управляващите локалните да си останат по къщите и в града да не идват посетители, написа

За това се заканват по обществените мрежи калоферци, които са безапелационни, че никой не може да ги спре да се хвърлят в реката и да танцуват мъжкото хоро. Заканите са даже и от дами, които споделят, че „ пердах ще има, само че няма да предадат ритуала “.

Само преди дни пред Агенция Монитор кметът на града Румен Стоянов прикани хората да не играят мъжкото хоро в реката предвид на тяхната и на околните им сигурност.

„ Трябва да се съблюдават противоепидемичните ограничения, с цел да опазим живота и здравето на нас самите и на околните ни “, сподели тогава Стоянов. Той разясни, че църковният обред със работа в локалната черква и хвърлянето на кръста във водата ще бъдат спазени, само че без да бъде играно обичайното мъжко хоро. Край реката ще бъдат сложени текстовете на песните, които мъжете от Калофер извършват в реката и попът ще ги освети.

На 6 януари над реката ще бъде отслужена единствено молитва от свещениците в Калофер, които ще хвърлят кръста и ще осветят нова икона. Ритуалът след хвърлянето на кръста, който се практикува единствено в Калофер, а точно – без значение кой от мъжете на хорото ще хване кръста, го подава на най-малкия участник, няма да се организира. Кръстът в река Тунджа тази година ще бъде обичайно хвърлен и изваден, акцентира Стоянов.

„ Новата икона, която ще осветим, е с тематика за кръщаването на Исус Христос и ще бъде поставена край парапета, където се събираме да играем мъжкото хоро “, изясни още Стоянов. „ Аз няма да влизам в реката, с цел да дам образец, че заповедите би трябвало да се съблюдават “, бе безапелационен кметът на Калофер.

„ Ще създадем ритуала, който провеждахме и по комунистическо време. И тогава ни забраняваха, биеха ни, арестуваха ни, само че отново играехме мъжко хоро, та в този момент ли?! Глобите не ни плашат. Мъжкото хоро в реката е за здраве и благодат. Който е влезнал в реката, не се е разболял през цялата година. Няма да предадем обичая “, обаче се заканват локалните.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР