Мъжко хоро в Калофер на Богоявление ще има, но няма

...
Мъжко хоро в Калофер на Богоявление ще има, но няма
Коментари Харесай

Мъжкото хоро на Богоявление в Калофер остава

Мъжко хоро в Калофер на Богоявление ще има, само че няма да е в същия тип като до момента. Това заяви за Радио „ Фокус " -Пловдив кметът на Калофер Румен Стоянов. Той сподели, че няма по какъв начин хорото да се спре, защото това е дългогодишна традиция за локалните, която те съблюдават.
Досега, с цел да следят хорото в ледените води на Тунджа за Богоявление, в Калофер пристигаха хора от цялата страна, като в последните години искащите да се включат в него бяха извънредно доста. Толкова доста, че даже заплашиха да скапват чистотата на традицията на калоферци.
Тази година, поради ограниченията за ограничение на болестта от ковид, обаче, уредниците приканват хората да не се събират и по опция да отсрочат идването си до града.
На 6 януари в цялата страна ще има и ритуално мятане на кръста.
Ритуалът на огромния християнски празник Богоявление ще се състои, удостовери пред публицисти Негово Преосвещенство Белоградчишки свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Той отслужи през днешния ден признателен молебен в храма " Света Неделя " за Oсвобождението на София от турско иго.
На 6 януари от 08:30 ч. в катедралния храм „ Св. Александър Невски " ще бъдат отслужени Света Литургия и Велик Богоявленски водосвет.
След това по традиция към обяд кръстът ще бъде хвърлен в езерото в столичния квартал " Дружба ", като искащите ще могат да се включат в конкуренцията по неговото " избавяне ".
Ритуалът ще се организира и в Пловдив, а желащите да се хвърлят във водите на река Марица би трябвало да се запишат най-късно до 5 януари в катедралния храм " Св. Богородица ", прецизират от пловдивската митрополия.
Преди Великия Богоявленски водосвет митропит Николай ще освети воинските флагове в църквата " Успение Богородично " в Пловдив.
На Йордановден рано сутринта владиката ще отслужи Велик водосвет и ще освети воинските флагове в църквата " Св. Йоан Предтеча " в Кърджали.
Заради епидемиологичната конюнктура смяна в честванията на 6 януари ще има и в други градове, само че ритуалите с хвърлянето на кръста не се анулират.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР