Мъжкият ни национален отбор по хандбал е във Варна и

...
Мъжкият ни национален отбор по хандбал е във Варна и
Коментари Харесай

Светлин Димитров преди СК във Варна: Нужно е да бъдем сплотени

Мъжкият ни народен тим по хандбал е във Варна и организира последния стадий от подготовката си за присъединяване в започващия през идната седмица шампионат за Световната купа на IHF. Надпреварата е от 25 до 30 април в Двореца на културата и спорта в Морската ни столица. Към състава обаче към момента не се е включил капитанът на отбора ни Светлин Димитров. Звездата на българския мъжки хандбал ще дойде във Варна в събота. Днес неговият отбор „ Шартр “ има дуел в звездната френска лига против „ Сесон “ (Рен), а българското крило е значима част от тима на испанския експерт Тони Жерона. През този сезон Димитров има 22 изиграни мача за „ Шартр “ във френския хайлайф, в които е осъществил 47 гола с 83.93-процентова успеваемост в стрелбата.  

Светлин стана голмайстор на Световната лига през 2015-та в Косово и 2017 година в България, а в последното издание на проявата в Грузия през 2019-та взе наградата за най-хубаво дясно крило. През 2020-та Димитров заигра в едно от най-силните хандбални шампионати на планетата – Старлигата, и класата му се увеличи още повече. Опитът му против хандбалисти от международна големина към този момент е стабилен и се чака той да бъде решителен за цялостното показване на тима ни и в идната конкуренция.

Дни преди началото на Световната купа във Варна търновецът показа упованията си за представянето на отбора ни и противниците, и прикани за поддръжка почитателите на хандбала в морската ни столица.  

– Здравей, Светлине. Остават броени дни до началото на шампионата във Варна. Буди ли това домашно присъединяване някаква по-специална страст в теб?

– Разбира се, че буди голяма страст за мен. От много години насам не съм играл в нашата Родина, а това възприятие е просто неповторимо и незабравимо.

–  В каква форма си?

– Чувствам се в отлична форма сега и нямам кой знае какви физически недоволства. Надявам се и целият тим да се резервира в положително кондиционно положение до края на шампионата, с цел да използваме оптимално потенциала на тази група.

– Какви са упованията ти за представянето на българския отбор в конкуренцията?

- Очаквам да изиграем мачовете си на цялостен оборот и да реализираме това, в което сме се прицелили, а то е място за идната подготовка. Не познаваме доста съперниците си и това оставя една нотка на изненада за идните дуели.

– След 11-то, 5-то и 3-то място в предходните издания на Световната купа, съгласно теб можем ли вкъщи да надградим?

– Можем, само че това не значи, че ще играем за първото място. Предпочитам да преглеждам шампионата стадий след стадий. Първо фокусът ни би трябвало да е върху това да излезем от групата, тъй като единствено първият минава във фаза финали. Спорт е, всичко е допустимо.

– Кои тимове смяташ, че може да са измежду главните кандидати за челните места?

– Трудно ми е отговоря, тъй като форматът е друг (играчи до 24 години + трима по възрастни), с доста млади състезатели и не знаем какво идва изпод в другите страни. Но съгласно мен тимове като Кипър, Малта, Молдова, Куба, Англия, Нигерия и ние. Това са отборите, които считам, че ще се борят със зъби и нокти да излязат от групите.

  – Ти си звездата на българския мъжки хандбал сега, капитан на тима, най-опитният ни хандбалист и е обикновено очакванията за положително показване да са свързани най-много с твоето лидерско показване. Това тормози ли те?

– Не мисля, че очакванията падат единствено върху моите рамене. Това е групов спорт и самичък състезател не може да стигне надалеч в триумфите. Нужно е да бъдем сплотени, единни и да се раздадем на 100 %, с цел да успеем. Аз персонално считам да се раздам оптимално и да оказа помощ с всичко по силите си, а като капитан да се опитам да накарам тима да гледа в една посока и да не излизаме от тези релси, с цел да реализираме това, за което сме на терена.

– Какви могат да бъдат козовете на българския народен тим?

– Смятам, че ще бъдем един от отборите с много високо движение на игра и си мисля, че това ще сътвори проблеми на другите тимове. Но с цел да печелим мачовете си, ще би трябвало да изиграем вярно коза “защита ”.

– Колко значимо ще бъде за вас да имате нужната домакинска поддръжка в Двореца на спорта?

– Това е осмият състезател на терена и ние, за благополучие, имаме това преимущество да играем вкъщи. Публиката постоянно може да ни помогне в сложни моменти от даден мач и аз се надявам откровено, че ще дойдат оптимален брой хора да ни поддържат. Ние пък ще се опитаме да ги зарадваме.

– Пътят на Фарьорски острови и Косово потегли нагоре през участия в тези шампионати на IHF. Според теб може ли това да се случи и с нашия подмладен народен отбор? Има ли капацитет този тим?

– Трябва да бъда почтен – към днешна дата не мисля, че сме тръгнали по верния път. Казвам го с изключителна горест в душата. Родният шампионат и всеки един клуб би трябвало да вдигне оборотите на работа и да се стремим към професионализъм или най-малко полупрофесионализъм, с цел да имат обособените играчи, и най-много младите, персонален тласък за бъдеще с хандбала. Но оставам оптимист и се надявам, че това нещо се случи в околните години.

 

          Всички мачове от шампионата ще се излъчват на интернет страницата b1b.tv, а най-интересните срещи ще може да гледате по телевизия B1B.BOX.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР