Мъжкият национален отбор по баскетбол се класира на ЕвроБаскет 2022,

...
Мъжкият национален отбор по баскетбол се класира на ЕвроБаскет 2022,
Коментари Харесай

Росен Барчовски пред Sportal.bg: Изтърпях страшно много обиди и критики, сега ще бъда много лош

Мъжкият народен тим по баскетбол се класира на ЕвроБаскет 2022, откакто победи единствено с точка (66:65) Латвия в предпоследния си мач от квалификациите в Рига. Веднага след прочувствения миг на паркета Sportal.bg потърси селекционера на България Росен Барчовски , с цел да разкрие каква е тайната на триумфа, какво ще каже на критиците и съумяха ли да го разплачат играчите в съблекалнята след успеха.

- Какво ще кажете на всички тези хора, които не имаха вяра, че ще стигнете до тук?
- За разлика от всичките години, в които след триумфи съм бил доста добър, в този момент ще бъда доста неприятен. Ще бъда доста неприятен, тъй като изтърпях ужасно доста обиди, ужасно доста рецензии, огромна част от тях незаслужени. Тези, които са били професионални рецензии, аз ги одобрявам. Обаче беше цялостно с разнообразни обиди, нападки съмнение и този път ще бъда доста неприятен. Като се върна ще отговоря на всички тези хора. Много е мъчно човек да работи за българския народен тим, където облаги няма или в случай че има са доста дребни, и да слуша и чете непрестанно някакви обиди. За човек, който цялостен живот е бил в баскетбола и го обича този спорт, който за трети път ще води България на европейско състезание, а това не се случва постоянно получих доста обиди, които доста тежат. Не съм човек, който е безусловно безсърдечен. И това би трябвало да се преодолява. Освен проблемите в тима, недостатъци, които имаме, те са известни, би трябвало да преодолея и цялото това отрицателно отношение. Така че като се върна ще дам специфична конференция и няма да оставя тези неща. Този път ще бъда доста неприятен.

- Какво Ви обиди най-вече?
- Не мога да дефинира тъкмо какво, само че най-много безпочвените обвиненя. Абсолютно безпочвени. Ще си събера главата, несъмнено, сега това е доста мъчно. Радваме се, честваме се. Не желая да изкарвам негативи.

- Каква е тайната Ви за класиране на европейско състезание, тъй като в последните години единствено на Вас ви се получава?
- Вероятно запознат съм баскетбол, евентуално имам доста опит, постаравам се да изчистя грешките и доста се трудих за този мач с Латвия. Това е невидимо. Правил съм го самичък четири месеца. В играта на тима имаше ужасно доста новости, които изненадаха Латвия и ги лимитирахме до 65 точки. Това е извънредно мощен настъпателен тим с играчи, които играят в мощни тимове. Много е мъчно при балтийските страни – Литва, Латвия, Естония да ги спреш. Но това не се вижда с просто око. Мисля, че съумях да го направя и това се видя. Успях да подбера състав, който да е непретенциозен, само че да се бори, да бъдат дружно и да няма искания. Сега чакам тези, които ме питаха за какво не съм взел този и оня да се появят. Защо не съм взел този и оня е мое решение и аз си нося отговорност.

- Какво Ви костваше поемането на всички опасности? Как приемате нападките за слабостта в подкошието?
- В подкошието взех това, което е допустимо. Дори се пробвах да бъда с нашия Емил Стоилов, само че аз отговорих, че няма по какъв начин момче, което не е изиграло един мач с мъже, което няма по какъв начин да го видя, да пристигна непосредствено за мачовете, въпреки и с две-три тренировки тук. Ако той беше пристигнал в Самоков щях да го видя и да го преценява. Няма по какъв начин, това е мач на живот и гибел. Даже и Коцето Костадинов, който е превъзходен, през днешния ден не желаех да го „ изгоря”. Имах желание да го пусна, само че по този начин вървеше мачът, че аз няма да му оказа помощ на него. Една-две неточности и двамата ще бъдем упрекнати. А неговото време и на Емил Стоилов идва. Лятото ще бъдат с националните тимове, ще бъдат на европейски шампионати. В идващите квалификации за международно състезание те ще бъдат в състава 100%. Просто си им идва времето.

- Със сърце и с какво още България завоюва през днешния ден против Латвия?
- Със сърце и с темперамент. Латвия водеше с 13 точки като хазаин в нискорезултатен мач. За да обърнеш подобен мач се желае страховит темперамент и сърце, това е най-важното, дисциплинираност, отбраната беше доста мощна. Не кой знае какво нахлуване. Някои споделят, че имахме щастливи тройки. Да, само че тези тройки са от Дий Бост, от Павлин Иванов. Те ги могат тези неща и аз знам, че ги могат. Трябва да отбележа изключителната игра на Деян Карамфилов, който вкара страхотна организация в играта. С него тимът стартира да играе доста по-организирано. Високите момчета се стараха доста, дадоха каквото могат. Сигурно сме имали и малко шанс, само че в този мач не мисля, че можем да приказваме за шанс.

- Липсата на Александър Везенков е друга тематика, която се разясняваше ужасно доста.
- Така не става в груповите спортове. Видяхте, за един ден влизане на Тима и Бертанс обърка играта на целия тим. Обърка и треньора им. Така не става идване на един състезател за един ден. Да ви кажа почтено, ужасно доста желая да работя с Везенков, само че не мога. В целия този цикъл не можах нито един път. Ама не за един ден, би трябвало ми най-малко една седмица, с цел да се сработим. И ЛеБрон Джеймс да пристигна за един ден ще се обърка играта на който и да е тим. В груповите спортове не става по този начин.

- Какво Ви споделиха хората към Вас преди мача?
- Най-близките хора ми пожелаха успокоение, самочувствие, убеденост. Най-специалното беше, че в този интервал преди една година се раждаше внукът ми и ние бихме Латвия, а в този момент вдругиден става на 1 годинка. Явно има нещо. Това са персонални неща.

- А какво Ви споделиха играчите след мача?
- Има две наслади за един треньор. Първата е когато го хвърлят след мач. А втората беше, когато влязох в съблекалнята след конференцията – станаха прави и започнаха да ръкопляскат. Това в никакъв случай не може да го получи никой и с нищо. Това не коства пари. Това е скъпо.

- Успяха ли да Ви разплачат?
- Аз съм сензитивен, само че в тази ситуация не.

- Ще има ли промени в състава за мача с Босна и Херцеговина и ще може ли най-сетне България да види този суперталант Константин Костадинов в игра за националния тим?
- Категорично „ ДА”!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР