Мъжката и женската енергия са много силно проявени на местата

...
Мъжката и женската енергия са много силно проявени на местата
Коментари Харесай

Стела Христова-Сачи: В съвременната цивилизация забравяме да се погрижим за емоционално духовния си свят

Мъжката и женската сила са доста мощно проявени на местата с обичайни полезности и духовно развиване в Индия, само че те по един доста мек метод си партнират. Това сподели в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “  преподавателят по индийска култура Стела Христова-Сачи.  

" От дребна се интересувам от антични култури и цивилизации, години по-късно започнах да се задълбавам във философията, в културата, да уча, да упражнявам аз самата йога, медитация. И откакто приключих и педагогика, взех решение, че ще направя мой план, в който да съчетая специалността си на възпитател с това, което ми е най-интересно и драговолно, и  създадох този план Ателие по индийска просвета. Ателието е един формат на образование, в което не просто слушаш или учиш за другата просвета, а я съпреживяваш, т.е. в ателието ти изработваш нов опит, “ показа тя.

В източната просвета не съществува дисонанс сред материалния и духовния живот, описа още Стела Христова-Сачи, като съгласно думите й двете са едно цяло, това е просто животът. Според нея този дисонанс сред духовно и материално съществува единствено в западните общества, където се счита, че в случай че сме материално добре развити, то няма по какъв начин да сме и духовно развити. " От позиция на източната философия материята е неутрална. Сама по себе си материята е инструмент, тя е нещо, което ни служи, “ изясни още тя.

По думите й от позиция на източната философия силите не се отбелязват полово, а се назовават слънчева и лунна сила. Те се намират в баланс в нас и са ни нужни и двете: слънчевата, с цел да се изявим на открито – кариера, обучение, планове, а другата, лунната сила е да се съберем, да се заредим във вътрешността, като съгласно нея е значимо да се развиват и двете сили " В актуалната цивилизация има доста слънчева сила, т.е. мъжкото води, и забравяме да се погрижим за прочувствено духовния си свят. Аз по тази причина толкоз години провеждам събития, ориентирани най-вече към дамите, с цел да се върнем отново към това дружно в предпазена среда, посредством креативност, творчество прочувствен продан, правейки нещо екзотично, забавно да се заредим още веднъж с тази лунна сила. “

 

В практиките на Ателие по индийска просвета са включени културни обичаи от доста места по света, от местата, където има живи практики в поддръжка на женствеността. " Скоро следва потапянето ни в една просвета от България в родопските села Рибново, Скребатно и Ковачевица, където към момента има българи мохамедани, които практикуват " Гелината “ – ритуалът за белосване и декориране на булката, който доста припомня индийската, мароканската женитба. Затова взех решение там да направя ретрийта, с цел да занесем и Индия, и Африка, и част от арабската просвета, и да се докоснем до това, което е живо, и се практикува там, на място, “ изясни още преподавателят по индийска просвета Стела Христова-Сачи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР