Мъжете, заразени с COVID-19, е три пъти по-вероятно да се

...
Мъжете, заразени с COVID-19, е три пъти по-вероятно да се
Коментари Харесай

Установиха защо К-19 удря 3 пъти по-често и по-силво мъжете

Мъжете, инфектирани с COVID-19, е три пъти по-вероятно да се нуждаят от интензивни грижи, в сравнение с дамите и са изложени на доста по-висок риск от гибел, предават международните информационни организации.

Изследователите са анализирали над три милиона доказани случая на ковид от 46 страни и 44 щата в Съединени американски щати сред 1 януари и 1 юни 2020 година Те разкрили, че рискът от зараза със Sars-Cov-2 е идентичен за дамите и мъжете, защото „ тъкмо половината “ от доказаните случаи са пациенти от мъжки пол. Но при мъжете делът на тежките случаи е съвсем три пъти по-голям.

„ Тези данни могат да оказват помощ на лекарите да схванат, че полът е рисков фактор за тежко заболяване при лекуване на пациенти”, показва съавторът на проучването Кейт Уеб от университета в Кейптаун. „ Полът е незадоволително докладвана променлива в доста изследвания и това припомня, че е значим фактор, който би трябвало да се вземе поради при изследванията”.

„ За половите разлики както във вродената, по този начин и в адаптивната имунна система е съобщавано и по-рано и те може би изясняват женското преимущество при COVID-19 “, споделят създателите.

Жените естествено създават повече протеини, които лимитират анормалния имунен отговор, прочут като цитокинова стихия, за който се счита, че играе роля в провокирането на тежки форми на COVID-19.

Женският естрадиолов хормон може също да помогне на дамите да отхвърлен тежките форми на вируса, защото ускорява реакцията на Т-клетките, които убиват инфектираните с вируси кафези, и усилва производството на антитела.

„ За разлика от него, мъжкият сексуален хормон тестостерон потиска имунната система “, означават създателите.

Въз основа на пола разликите в съпътстващите болести, свързани с тежък ковид, могат да изложат мъжете на по-голям риск.

Всичко това евентуално има отношение и към имунизирането. Уеб отбелязва, че предходни ваксини против други инфекции демонстрират разлики в реакцията при дамите и мъжете.

„ Все още следва да се дефинира дали същото ще важи и за имунизациите за Sars-CoV-2”, счита Уеб.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР