Мъжете никога не плачат. Този стереотип, който векове наред изгражда

...
Мъжете никога не плачат. Този стереотип, който векове наред изгражда
Коментари Харесай

Съвременните мъже плачат три пъти повече от техните бащи

Мъжете в никакъв случай не плачат. Този стандарт, който епохи наред построява визията за мощ и увереност, към този момент се разрушава и представителите на новите генерации не са склонни да крият страстите си и да ги задържат в себе си, споделят психолози.

Днес 71% от мъжете признават, че не се тормозят да демонстрират обществено какво усещат. За съпоставяне – същото е годно за 82% от дамите, които постоянно са били считани за по-емоционалната част от човечеството. Анкетата, оповестена на уеб страницата Studyfinds, е била направена с 2000 пълнолетни млади мъже. Тя е съпоставена с метода, по който дамите дават отговор на същите въпроси.

41% признали, че постоянно или постоянно демонстрират без задръжки, в случай че изпитват горест или болежка.

33% са уверени, че това освен не е уязвимост, само че е симптом за водачество.

Още по-неочаквано е, че до момента в който 37% от мъжете считат за комплимент, когато ги назовават чувствителни, едвам 23% от дамите харесват това определение, до момента в който 24% се усещат афектирани.

Друго социологическо проучване демонстрира, че някои модерни мъже плачат даже повече от дамите, нещо, което допреди няколко десетилетия изглеждаше немислимо. Според него мъжете плачат приблизително по 4 пъти месечно, а дамите – по 3. Или годишно става дума за 48 против 36 пъти.

Британско допитване добавя картината с констатацията, че

актуалните поданици на Острова от по-младите генерации мъже плачат обществено 3 пъти по-често от личните си татковци.

Участниците в него признали, че са пускали сълзи приблизително най-малко 14 пъти в живота си при единствено 5 за родителите им. Причината съгласно психоложката Дона Доусън е, че те изпитват доста по-малък публичен напън върху държанието си, в сравнение с по-възрастните генерации, които признават, че са плакали само при загуба на някой безценен непосредствен. Докато 8 от 10 модерни огромни момчета признават, че могат да се разплачат и на филм, който ги е докоснал надълбоко. Най-често обаче британците са плакали при победа или загуба на обичания си футболен тим, нещо, което прочее си е напълно мъжка реакция.

Средно английските мъже са хлипали по 2 мин и 18 секунди, преди да се успокоят.

Според редица психолози табуто за мъжете, които плачат, е на път да падне и в обществото към този момент има доста по-голямо схващане, че това е нещо естествено, даже повече – че то в огромна степен е належащо за положителното психическо здраве

Затова никой не се изненадва и не счита за нещо срамно, когато суперпопулярни и съумели мъже като тенисиста Новак Джокович или френския футболист Килиан Мбапе

означават някои от успехите си, проливайки сълзи, без да се тормозят какво ще си помислят за тях.

Според френския политолог Кристиан льо Барт поврат се вижда и след политиците от към две десетилетия насам. “Барак Обама да вземем за пример във връзка на всеобщите убийства в учебните заведения в Съединени американски щати засвидетелства надълбоко състрадание, което се изрази в сълзи, което показваше и неговата относителна беззащитност ”, показва създателят на книгата “Емоциите на властта ”. Френският президент Еманюел Макрон пък по време на доста церемонии е бил с насълзени очи паралелно до брачната половинка си Брижит, която напълно искрено е плачела, разкрива още политологът.

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР