Мъжете над 50-годишна възраст трябва да се преглеждат и изследват

...
Мъжете над 50-годишна възраст трябва да се преглеждат и изследват
Коментари Харесай

Карциномът на простатата е на второ място, след рака на белия дроб 

Мъжете над 50-годишна възраст би трябвало да се преглеждат и изследват 1 път годишно, предложи експертът проф. доктор Иван  Дечев

С повишаването на възрастта се усилва и честотата на едни от най-пренебрегваните, само че съществени болести при мъжете. Става дума за  заболяванията на простатата като – доброкачествената хиперплазия и простатният карцином, заяви някогашният шеф на Клиниката по урология и сегашен зам.-директор на УМБАЛ „ Свети Георги “ по диагностично-лечебната активност проф. доктор Иван Дечев.

В днешно време простатният карцином, за жалост, е честа диагностика, подредена на второ място след рака на белия дроб и на пето място, като причина за раково обусловена смъртност при мъжете в света. По-рядко обгръща пациентите преди 50-годишна възраст, а в максимален % са заболелите на 65 години. 

Обикновено този карцином в над 52% от случаите се открива късно. Най-често протича прикрито, подло, което постанова профилактични прегледи от експерт уролог.

Според професор Дечев ранната диагностика в локализиран етап е към момента сериозен проблем. Всичко, към диагностицирането на простатния карцином на национално равнище, се ползва и в Клиниката по урология, акцентира проф. Дечев.

„ Все още мъжете се отнасят надменно към здравето си.

Изразът, че простата е „ слабост ” на мъжа не е инцидентен. Отчайващ е фактът, че единствено 5,6% от мъжете на възраст 40-70 година се съветват с уролог, андролог или фамилен доктор във връзка на уринарните си проблеми “, акцентира проф. Дечев.

Всеки мъж с напредването на възрастта би трябвало да подхваща ограничения за попречване или решение на този проблем. Мъжете би трябвало да си преглеждат простатата постоянно, по този начин както сърцето, предложи експертът. 

„ И при доброкачествената хиперплазия /доброкачествено уголемяване/ и при простатния карцином недоволствата на пациента са еднотипни – разстройства в уринирането като първа демонстрация на болестта. Съмнение би трябвало да се появи, когато признаците се характеризират с наклонността към липса на усъвършенстване или облекчение “, акцентира урологът.

Веднъж почнала да се развива доброкачествената простатна хиперплазия прогресира непрекъснато във времето. „ Казват, че мъжете постоянно знаят за какво, само че стигне ли се до здравни въпроси, мъжете рядко знаят какво. „ Какви билки за простатата? “, „ Кои са най-хубавите витамини за мъже? “, „ Какво да върша при проблеми с ерекцията? “, „ Какво да пия за плодовитост? “, това са единствено дребна част от безбройните въпроси, които всеки ден мъжете насочат към Гугъл, към конгреси или в краен случай – към фармацевта в кварталната аптека “, дава образец професор Дечев. 

Според него мъжете постоянно отсрочват обзор на простатата при уролог, макар съществуването на ранни признаци и пристъпват към самолечение. Най-често си купуват билкови препарати, които непрекъснато се популяризират в медиите. А е належащо при появяването на разстройства в уринирането да се направи обзор от специалист-уролог и да се сложи точна диагноза. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР