Мъжете или жените играят повече видеоигри? Още преди бум-ана геймърската

...
Мъжете или жените играят повече видеоигри? Още преди бум-ана геймърската
Коментари Харесай

Мъже, жени и видеоигри: Кой е невъзпитаният пол в мрежата

Мъжете или дамите играят повече видеоигри? Още преди бум-ана геймърската промишленост, Джеймс Браун надали е мислил, че текстът на песента му “Мъжки свят ” ще бъде оповестена за шовинистична от списание “Rolling Stone ”. Парчето приписва всички творби на актуалната цивилизация на напъните на мъжете. Така ли стоят нещата в наши дни и има ли двоен стандарт в онлайн пространството?Виртуалните светове, изключително в всеобщия онлайн гейминг не се интересуват от това, какъв пол е играчът, а дали има нужните качества.



Снимка с илюстративна цел: Unsplash

Но преди да задълбаем дебрите на гейминг-а, дано разясним какво съставлява терминът " мизогиния ".Той се отнася до надълбоко вкоренени предубеждения, злост или пренебрежение, ориентирани към дамите въз основа на техния пол. Обхваща редица отрицателни настройки, убеждения и държания, които поддържат дискриминирането и неравностойното отнасяне на дамите.Геймингът, в миналото считан за нишово занимание, се трансформира в промишленост за милиарди долари с милиони играчи по целия свят. Въпреки че през годините средата е по-приобщаваща, неприязънта към дамите продължава да бъде проблем в геймърската общественост.

Златина Георгиева, софтуерен инженер и геймър, попада на забавна обява която разказва по какъв начин мъже и дами, които играят в тим могат да се държат друго със съотборниците си. Случаят разказва екшън игра от първо лице в която по-неопитните мъже наскърбяват по-опитни дами играчи. Отразено е също по какъв начин опитните мъже играчи одобряват като равни както дамите, по този начин и господата. Авторът на обявата стига до заключението, че мизогинията се дължи по скоро на липса на опит, умения и злоба от страна на едва представящият се състезател.



Снимка с илюстративна цел: Unsplash



Кадър: Фейсбук

Златина споделя и личния си опит: " Нямам съответно неприятни прекарвания от тиктакане, само че това бих си го обяснила ненапълно с обстоятелството, че играя casually, т.е. съвсем в никакъв случай не съм цъкала съществено ranked/competitive на някоя игра, затова съвсем не съм и говорила в игра (а това е моментът, в който схващат, че си др пол) Но даже аз, която не съм имала съответен човек in voice chat, който да ми крещи, тъй като съм жена (това си представям, че множеството хора биха признали като проблем, а някои от тях може даже да сметнат, че е на сексистка основа), чувствам особеното поведение, както от другите, по този начин и от себе си. Подобно е на отношението към дамите водачи - малко хора ще кажат нещо в очите на жена водач, но думата, че не костват си я има и от толкоз време върви от ухо на ухо, че се е пропила даже и в личното мисленето на дамите. По принцип бих споделила, че няма смисъл да се аргументирам с какво вреди това, само че хората не се замислят. Дали дамите са присъщо по-зле в шофирането, в играенето на видео игри (в спорта, в науката, в политиката, в IT и т.н.) няма по какъв начин да отговоря. Но пък сме сигурни, че да караме дамите да имат вяра, че са зле в нещо просто тъй като са дами, и в резултат на обществените шегички, да се самоподкопават, да омаловажават сами себе си и като цяло да имат вяра изконно, че не костват, освен не им оказва помощ, а им пречи да са положителни, в това, в което се оплаквате, че са зле.



Снимка с илюстративна цел: Unsplash

Според ameindustry.biz,сложният опит на дамите геймъри има сходства с опита им в обществените медии, само че постоянно е подценяван. Много игри през днешния ден, изключително MMORPG (масови мултиплейърни онлайн ролеви игри), с техните чатове и функционалности за стрийминг онлайн, действат като интимни обществени пространства, където играчите и стриймърите взаимодействат онлайн и образуват общности. Тази мрежова среда, както и анонимността, която екраните и аватарите обезпечават, оставят отворена вратата за смислени взаимоотношения, само че и за нечисти такива, в това число онлайн тормоз и акции за дезинформация.

Един от най-известните случаи на ненавист към дамите в гейминга е Gamergate - акция, която през 2014 година беше ориентирана както към дами геймъри, по този начин и към разработчици и учени. Въпреки че информираността за ширещата се мизогиния в гейминг екосистемата се усилва, смяната е мудна и дамите и маргинализираните геймъри вземат нещата в свои ръце, като основават лични организации, с цел да трансформират промишлеността.

Многото пътища постоянно водят до едно решение - с цел да се сътвори по-приобщаваща и уважителна среда, е значимо всички геймъри, разработчици и водачи в промишлеността да работят интензивно за унищожаване на сексизма, издевателството и дискриминирането в света на игрите. По този метод можеда се подсигурява, че гейминг общността ще се трансформира в приветливо пространство за всички, без значение от пола.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР