Мъжът, обвинен в убийството на лекар и раняването на петима

...
Мъжът, обвинен в убийството на лекар и раняването на петима
Коментари Харесай

Стрелецът в Калифорния не харесвал тайванците

Мъжът, упрекнат в убийството на доктор и раняването на петима души при стрелбата в тайванско-американска черква в Калифорния, методично възнамерявал офанзивата, тъй като бил смутен от напрежението в връзките сред Китай и Тайван, оповестиха управляващите, представени от Ройтерс, съобщи БНР.

Заподозреният Дейвид Чоу (68 г.) заключил с верига вратите и поставил лепило в катинарите на презвитерианска черква в Лагуна уудс, на към 72 км югоизточно от Лос Анджелис, преди да открие огън в постройката в неделя, заяви Дон Барнс – шериф на Ориндж каунти. Това станало по време на обед в чест на някогашен локален свещеник, на който имало 40-ина души от тайванското презвитерианско паство от близкия град Ървайн.

Чоу, който съгласно шерифа е американски жител и гражданин на Лас Вегас, роден в Китай, карал до Южна Калифорния в събота и стигнал до църквата в неделя сутринта. След стрелбата управляващите разкрили към църквата три чанти, като в тях имало още муниции и четири устройства, наподобяващи на коктейл " Молотов ". ФБР заяви, че води следствие за закононарушение от ненавист.

Късно в понеделник шерифството популяризира изказване, съгласно което е " открито, че обвиненият е бил смутен от политическото напрежение сред Китай и Тайван ". В колата на Чоу са открити бележки на мандарин, които демонстрират, че той е бил захласнат от Тайван и не харесвал тайванския народ. Комунистически Китай счита Тайван, ръководен демократично остров, за своя свещена територия, която един ден ще бъде присъединена. Пекин не е отхвърлил опцията това да стане посредством мощ. Тайван отхвърля претенциите на Китай, като споделя, че към този момент е самостоятелна страна и нейните 23 милиона поданици могат сами да дефинират бъдещето си.

Убитият доктор Джон Чен (52 г.) и всички ранените при стрелбата – четирима мъже на възраст от 66 до 92 години и жена на 86, са от азиатски генезис. Доктор Чен бил убит, до момента в който се опитвал да се оправи с нападателя. Действията му дали опция на други присъстващи на обяда в църквата, да надвият стрелеца. Те го вързали, а полицията го задържала, откакто разрушила вратите и влезнала. Шериф Барнс похвали смелостта на Чен, която предотвратила повече жертви на стрелбата.

Властите считат, че Чоу, който остава в ареста, е работил самичък. Двете огнестрелни оръжия, употребявани от него при нападението, били купени от него законно в Лас Вегас, където живеел в стая чартърен. Стрелбата станала по време на обяд в чест на някогашен свещеник, който се преместил в Тайван, само че пристигнал на посещаване. Президентът на Тайван Цай Ингвен изрази надълбоко безпокойствие от случая и инструктира външното министерство да окаже помощ на жертвите и техните фамилии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР