Мъжът, който на Паметника на Съветската армия в София, не

...
Мъжът, който на Паметника на Съветската армия в София, не
Коментари Харесай

Не се срамувам от постъпката си: Кой е мъжът, строшил плочата на съветския паметник в София?

Мъжът, който на Паметника на Съветската войска в София, не се срами от постъпката си. Той е подхванал тези дейности в символ на митинг против съветската война в Украйна. Това споделя самият той в изявление пред уеб страницата

Извършителят на акцията е 61-годишният Светлозар Раянов - пенсиониран теоретичен служащ в региона на екологията и лекар на естествените науки от Техническия университет в Дрезден.

Той удостоверява към този момент известната информация, че сутринта на 23 февруари е счупил с военен чук няколко от плочите на монумента. Камерите за видеонаблюдение са го снимали и малко по-късно той е потърсен от чиновниците на Министерство на вътрешните работи. По думите му към момента не му са повдигнати обвинявания.

" Основният ми митинг е против войната, която Русия води против Украйна, само че датата съответства и с деня на Червената войска, който се отбелязва на 23 февруари и в този момент се води Ден в отбрана на отечеството ", споделя Раянов.

Друг претекст, по думите му, е и това, че " плочата с надписа на паметника не дава отговор на историческата истина ". Върху към този момент счупената плоча е изписан надписа: " На Съветската войска освободителка от признателния български народ ".

" Ако там пишеше, че е отдаден на Съветската войска от признателната Българска комунистическа партия (Българска комунистическа партия), нямаше да имам нищо срещу, само че да се злоупотребява с целия народ - не е правилно. Тази войска ни докара комунизма за 45 години ", показва мъжът.

Руското посолство в София дефинира дейностите на Раянов като " богохулна постъпка ", макар че паметникът е на армията на отявлено атеистичния руски комунистически режим. В позицията си екипът на Митрофанова ожалва " подвига на руските воини, освободили България от нацизма " и на " хиляди техни съграждани антифашисти, дали живота си, с цел да остане българинът свободен народ ".

Той обаче пропуща да означи обстоятелството, че българите не са били " свободен народ " нито по време на директната руска окупация след края на Втората международна война, нито при установяването на тоталитарния режим на Българска комунистическа партия под контрола на Съюз на съветските социалистически републики.

" Обвиненията на Митрофанова са манипулативни. Аз уважавам паметта на съветските воини, които са дали живота си за освобождението на България от турско господство, тази памет е свята. Нямам нищо срещу страната Русия, имам доста другари руснаци. Моят митинг е против режима на Путин, против войната, която той води против Украйна, а и против личния си народ ", акцентира Раянов.

Инициаторът на протестната акция обаче признава, че сега изпитва боязън за себе си и за своите близки.

" Притесняват ме реакциите на доста българи в обществените мрежи, които ме атакуват. А също така виждаме по какъв начин Русия и нейните служби преследват всички съперници на режима на Кремъл ", споделя той.

Междувременно " Свободна Европа " оповестява, че Софийската районна прокуратура към този момент е почнала следствие по случая със счупените плочи. Производството е формирано за разваляне на непознато имущество, като съгласно Наказателния кодекс се планува присъда до 5 години затвор за сходно действие. Все още не е ясно дали на Раянов ще бъдат повдигнати обвинявания.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР