Мъжът е осъден да плати 2000 лева глоба за отказа

...
Мъжът е осъден да плати 2000 лева глоба за отказа
Коментари Харесай

Влезе в сила наказанието за русенец с тротинетка, отказал алкохолна проба

Мъжът е наказан да заплати 2000 лв. санкция за отхвърли му да даде проба за алкохол

Наложеното на Д. Й. наказаниеглоба в размер на 2000 лева за отхвърли му да даде проба за алкохол, влезе в законна мощ. Решението на Районен съд – Русе, с което е доказано наказателното разпореждане за налагане на тази глоба, бе оставено в действие от по-горната инстанция и към този момент е дефинитивно.

На 16.06.2020 година 47-годишният жалбоподател управлявал самоделно съединено транспортно средство с рама, кормило, ходови колела и мотор по ул. „ Никола Петков “ в посока бул. “Липник “. Преминавайки през грапавина, транспортното средство се счупило и той паднал върху платното за придвижване. На място пристигнали полицейски чиновници, които в хода на осъществените от тях дейности поискали от Д. ѝ. да му извършат инспекция с техническо средство за определяне използването на алкохол в кръвта, само че същият отказал да стори това. По тази причина против него бил формиран акт и публикуван ваучър за здравно проучване, само че мъжът отказал да го получи и по този метод не извършил даденото наставление.

За определяне на всички условия по делото, Районен съд – Русе е разпитал 7 очевидци и е приел 3 експертизи. Според правосъдната автотехническа експертиза, процесното пътно транспортно средство „ тротинетка “, снабдено с мотор за напредване, не било релсово и електрическо транспортно средство, т.е. представлявало моторно транспортно средство по смисъла на закона. Вещите лица психолог и психиатър са открили несъмнено, че все още на осъществяване на нарушаването (отказа да бъде пробван с техническо средство), Д. ѝ. е разбирал свойството и смисъла на осъщественото и е можел да управлява постъпките си. По този метод са били отхвърлени изказванията на жалбоподателя, че заради претърпяното увреждане от рухването не е бил в положение да бъде пробван за алкохол. От съвкупния разбор на всички доказателства е било открито, че Д. ѝ. е управлявал транспортно средство и при осъществената му полицейска инспекция в качеството на лидер е отказал да бъде тестван за приложимост на алкохол, заради което Районен съд – Русе е удостоверил наказателното разпореждане. Мъжът е бил наказан да заплати и направените разходи по делото в размер на 1118,60 лв. за направените експертизи.

Това решение е било оставено в действие от касационната инстанция, която изцяло е споделила изводите на Районен съд – Русе. Размерът на наказването санкция 2000 лева е избран от законодателя и не предстои на преценка. На Д. ѝ. не е било наложено отнемане от право да ръководи МПС, защото е бил недееспособен. Предвид изхода на делото, Д. ѝ. следва да заплати и 80 лева юрисконсултско заплащане.

Решението на Районен съд – Русе, с което е доказано наказателно разпореждане за налагане на санкция в размер на 2000 лева на Д. ѝ., към този момент е в законна мощ.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР