Мъж уби седем души при втора поредна в рамките на

...
Мъж уби седем души при втора поредна в рамките на
Коментари Харесай

Втора масова стрелба за три дни взе нови седем жертви в Калифорния

Мъж умъртви седем души при втора поредна в границите на три дни в американския щат Калифорния , заяви Ройтерс. Малко по-късно той беше арестуван от полицията.

67-годишният мъж е влезнал в селскостопанска плантация в град Халф Мун Бей , южно от Сан Франциско , в която преди време е работил. Той е разкрил огън по свои някогашни сътрудници на две разнообразни места, оставяйки след себе си общо седем убити и един тежко ранен. Както стрелецът, по този начин и жертвите му, са американци от азиатски генезис.

Нападението в Халф Мун Бей се случва единствено два дни откакто въоръжен мъж умъртви 11 души в танцово студио в региона на Лос Анджелис в събота. Така Калифорния отбелязва един от най-кървавите с оръжие и човешки жертви от десетилетия насам.

Заподозреният за убийствата в събота по време на празнуване на китайската нова година в танцов клуб в Монтерей Парк се самоуби преди да бъде хванат от полицията. Той също беше американец от азиатски генезис, на 72 години.

Засега управляващите не са открили претекстовете за нито едно от двете набези. Прави усещане, че и в двата случая убийците са мъже в пенсионна възраст, което не е типично за причинителите на смъртоносни всеобщи стрелби в Съединени американски щати.
 Заподозреният 67-годишен мъж е задържан от чиновници на реда след всеобща пукотевица в Халф Муун Бей в Северна Калифорния, Съединени американски щати, 23 януари 2023 година
Само няколко часа след офанзивата в Сан Франциско още един човек беше погубен, а седем бяха ранени при друга пукотевица в Оукланд - на 65 км североизточно от Халф Муун Бей, заяви Би Би Си.

Нападението в Халф Муун Бей е 37-ата всеобща пукотевица единствено за 24 дни от началото на годината, съгласно американската организация с нестопанска цел Gun Violence Archive . Те дефинират като " всеобща пукотевица " въоръжени набези, при които има четирима или повече ранени или убити.

По данни на същата организация през 2022 година на територията на Съединени американски щати е имало 647 всеобщи стрелби, a общият брой на починалите при всевъзможен тип произшествия с оръжие е над 44 000 души.

Въпреки все по-изострящия се спор за ограничение на лесния достъп до оръжие в Съединени американски щати обаче, ефикасни законодателни промени по този начин и не се правят. През юни 2022 година президентът Джо Байдън подписа най-значимия закон за надзор върху оръжията, одобряван от три десетилетия в страната. Но той съставлява сдържан компромис, защото включва единствено част от промените, за които.

Преди това Байдън изиска минималната възраст при пазаруване на оръжие да бъде увеличена на 21 години , само че признатият закон регламентира само по-строги инспекции при пазаруването на оръжия от младежи сред 18 и 21 години.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР