Мъж уби жена си в Босна и предаваше убийството на

...
Мъж уби жена си в Босна и предаваше убийството на
Коментари Харесай

Бруталните убийства на жени в страните от Западните Балкани предизвикват тревога и разкриват грешки в системата

Мъж умъртви жена си в Босна и предаваше убийството онлайн в Instagram, написа „ Асошиейтед прес “. В прилежаща Сърбия тази година 27 дами бяха убити при набези, учредени на пола, макар напъните за повишение на осведомеността и превръщане на наклонността. Активисти в Косово споделят, че насилието против дами е „ национално изключително състояние “.

В Западните Балкани дамите са унизени , изнасилвани , бити и убивани , постоянно от техните сътрудници даже след неведнъж докладване на насилието на управляващите. Регионът е твърдо закостенял, с вековна традиция на мъжко владичество, само че казусът набъбна след войните през 90-те години и политическите, стопански и обществени рецесии , които не престават след края на споровете.

В отговор женски групи в района проведоха митинги , с цел да привлекат публичното внимание и да изискат съответни дейности. Те са основали линии за помощ и приюти за дами . Но деятелите упрекват управляващите, че не работят по-решително, с цел да защитят дамите и да се опълчват на културата на безотговорност .

Обществеността в Босна и в по-широкия район беше брутално разтърсена от действителността през август, когато жена в североизточния босненски град Градачац беше убита в главата от някогашния си сътрудник във видео онлайн в Instagram. Ядранка Миличевич от групата Cure (Girls) съобщи:

„ Убийството беше толкоз извънредно и толкоз трагично, че отвори очите . “

В Западните Балкани множеството страни са приели закони и разпореждания за битка с насилието против дами , само че използването остава непоследователно, признават деятели.

Босна да вземем за пример беше измежду първите страни, утвърдили Истанбулската спогодба на Съвета на Европа за насилието против дами, само че от този момент казусът единствено се разрасна, сподели Миличевич.

„ Насилието против дами и домашното принуждение са световно събитие. Те съществуват на всички места, само че отговорът на страната на насилието е основният въпрос “ , счита Ваня Маканович от Автономния женски център в Сърбия. Тя добавя:

„ За страдание това, което виждаме тук (на Балканите) е, че насилието се утвърждава. Това е модел на държание, който не се осъжда задоволително обществено. “

„ Подписахме всички съответни интернационалните заявления, резолюции и конвенции, само че тяхното използване е под въпрос “ , посочи Миличевич и добави:

„ Твърде доста хора към момента възприемат (домашното) принуждение като персонален проблем, персонален въпрос сред двама души. Те не схващат, че това е обществен проблем. ”

Наблюдателите показват като един от главните проблеми леките присъди в Босна за принуждение и убийства на дами . В отчет от 2022 година на GREVIO, експертен орган, наблюдаващ използването на Истанбулската спогодба, се споделя, че сходни правосъдни практики подхранват „ възприятие за безотговорност “ , което се усеща мощно както от причинителите, по този начин и от техните жертви.

Само един път палач е наказан на най-много 40 години при положение, когато жертва е жена, сподели Миличевич. Общо 65 дами са били убити през последните 10 години и пет са оживели при опити за ликвидиране в страната с население от 3,3 милиона души, демонстрират локални данни.

Подобна е обстановката в Косово , друго мощно патриархално и насочено към мъжете балканско общество. Там изнасилването предходната година на 11-годишно момиче от петима нападатели провокира улични митинги с искане за сигурност на дамите, което докара до оставката на началника на полицията. Но протестиращите още веднъж излязоха по улиците по-късно през 2022 година, ядосани от две убийства в столицата Прищина. 63-годишна учителка по география беше убита от брачна половинка си с секира, до момента в който бременна жена беше проследена пред болница от брачна половинка си, който я умъртви, до момента в който чакаше да роди.

Общо 66 дами са били убити от сътрудници те или съпрузи те си от 2000 година насам в 2-милионно Косово , до момента в който единствено един причинител е наказан на пожизнен затвор, демонстрира формалната статистика.

Сръбската активистка Маканович счита, че част от казуса е, че „ институциите не се държат виновни “ и няма последици за неточности при разглеждането на случаите. Това демотивира дамите да се обръщат за помощ към страната, изключително в по-малките обитаеми места, добави тя.

„ Нямаме добре структурирана система за отговорност за всеки експерт за непозволени дейности или по-скоро липса на дейности “ , безапелационна е тя. По думите ѝ се случва рядко полицейски чиновници, обществени служби, прокурори или правосъдни чиновници да бъдат подведени под отговорност, в случай че са позволени неточности и по-късно е убита жена.

Изправена пред повишаване на насилието и убийствата на дами , през 2017 година Сърбия стартира да ползва специфичен закон за задълбочаване на съдействието сред организациите, предприемане на незабавни ограничения против нападателите и основаване на локални работни групи за попречване на насилието. Сръбският министър по правата на индивида и малцинствата Томислав Зигманов даде обещание спомагателни старания на неотдавнашна среща в столицата Белград, отбелязваща световна акция за битка с насилието против дами. Жигманов прикани за съдействие с гражданските организации за попречване на насилието и наблюдаване на наказателния развой . Той твърди:

„ Трябва да имаме и цивилен организации като сътрудници, когато става въпрос за основаване на толерантно общество на взаимно почитание и съгласие . “

В Косово Министерството на правораздаването изпращаше текстови известия, с цел да предизвестява против насилието и призоваваше дамите да рапортуват за набези . Висши чиновници там обществено приканиха за по-строги присъди за причинителите и подлагаха на критика практиките от предишното. На конференция във вторник, озаглавена „ Обединени против насилието – това е задоволително! “, министър-председателят Албин Курти цитира случаи, когато нарушителите са освободени и закононарушенията се повтарят даже по-лошо от първия път , като даде да се разбере:

„ Имаме потребност цялата правосъдна система да дава приоритет на случаите на принуждение против девойки и дами . “

Босна също одобри закон за попречване на домашното принуждение преди няколко години и управляващите дадоха обещание да създадат повече. Но в обществата, минали през войни, където стопанските системи и институциите са се разпаднали и където етническите, политическите и обществените разделения постоянно се подхранват от управляващите, вместо да се опълчват, правните промени сами по себе си не са задоволителни, споделят специалисти.

„ Насилието продължава и ще продължи , счита Весна Станоевич, която ръководи верига от сигурни домове за дами в Сърбия. Тя описа:

„ Понякога одобряваме дами, които са толкоз бити, че не могат да вървят и да движат главата си, които са дошл ,и откакто са били в болница, които са пред раждане и имат пострадвания на стомаха . “

Жената споделя и пита:

„ Откъде те (нападателите) научиха това? Кои са моделите за подражателство за нашите деца? Трябва да образоваме, а ние (обществата) явно не го вършим. “

В момента повече от 40 дами и деца са настанени в приютите, ръководени от нейната организация.

„ За 32 години работа не съм видял а понижаване на насилието. … Понякога има повече, от време на време по-малко, само че като цяло постоянно е налице. “

В един от приютите 26-годишна жена показа в изявление, че решила да напусне колегата си, когато забелязала синини и по дребния им наследник. Жената, която не сподели името си от съображения за сигурност, показа, че сътрудникът ѝ неведнъж я е изнасилвал, биел и душил и е държал нея и бебето заключени в жилището им с часове. При напускането си дамата попаднала в болница с гръдни пострадвания и натъртвания. Мъжът към този момент е арестуван. Ето какво описа тя за претърпяното:

„ Последният побо й беше в действителност неприятен . Знаех, че в случай че се случи още веднъж, нито аз, нито бебето ще останем живи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР