Мъж, прекарал повече от 38 години зад решетките за убийство

...
Мъж, прекарал повече от 38 години зад решетките за убийство
Коментари Харесай

ДНК тест оневини мъж от Калифорния, лежал 38 г. в затвора заради чужда сперма

Мъж, прекарал повече от 38 години зад решетките за ликвидиране и два опита за ликвидиране през 1983 година, е освободен от калифорнийски затвор, откакто от дълго време взети, само че непроверени ДНК доказателства насочиха към различен обвинен, заяви окръжният прокурор на Лос Анджелис, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Осъдителната присъда на 69-годишния Морис Хейстингс и доживотната присъда бяха анулирани по време на правосъдно съвещание на 20 октомври по искане на прокурорите и юристите му от плана " Невинност в Лос Анджелис " към Калифорнийския държавен университет в Лос Анджелис.

" Това, което се случи с господин Хейстингс, е ужасна неправда ", се споделя в изказване на окръжния прокурор Джордж Гаскон. " Правосъдната система не е съвършена и когато научим за нови доказателства, които ни карат да загубим убеденост в една присъда, наше обвързване е да действаме бързо. "

Жертвата по делото, Роберта Уайдърмиър, е убита с един изстрел в главата. Тялото ѝ е открито в багажника на автомобила ѝ.

Хейстингс беше упрекнат в ликвидиране при особени условия и окръжната прокуратура изиска смъртно наказване, само че журито попадна в задънена улица. Второ правосъдно жури го осъди и през 1988 година той беше наказан на пожизнен затвор без опция за предварително освобождение.

От момента на арестуването си Хейстингс твърди, че е почтен.

По време на аутопсията на жертвата правосъдният доктор е направил проучване за полово принуждение и в вербален секрет е открита сперма, се споделя в изказването.

През 2000 година Хейстингс изискал ДНК тест, само че районната прокуратура отхвърлила настояването. Миналата година Хейстингс подава молба за непорочност до отдела за интегритет на присъдите към окръжната прокуратура и през юни предходната година ДНК тестванията откриват, че спермата не е негова.

ДНК профилът е вкаран в щатската база данни този месец и е сравнен с лице, което е наказано за въоръжено похищение, при което жертвата е била сложена в багажника на автомобил, както и за насилствена орална копулация на жена.

Заподозреният, чието име не се оповестява, е наказан на 56 години затвор за тези закононарушения и към този момент е мъртъв.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР