Мъж поставя стълба до стената на жилищен блок, качва се

...
Мъж поставя стълба до стената на жилищен блок, качва се
Коментари Харесай

Използват старо видео от Швеция за всяване на страх от мигрантите в България

Мъж слага стълба до стената на жилищен блок, качва се по нея, чупи с камък стъклото на балконската врата и атакува с нож хората в един от жилищата, до момента в който те го снимат. Това демонстрират фрагменти, снимани от гледната точка на нападнатите.

Видеото се популяризира измежду български консуматори във Фейсбук от началото на март. Кадрите са оповестени без подтекст, като единственото, което се загатва в изявленията, е, че събитията са се разиграли в Швеция. Нападателят обаче не наподобява като характерен етнически швед, а индивидът на балкона неведнъж се обръща към него с името Мохамед.

Историята за чужденеца, който щурмува дом на локални хора, става част от огромна вълна изявления в обществените мрежи у нас, за да се внуши, че в България ескалира мигрантска рецесия и повода за нея е влизането на страната в Шенген.

„ Поздрав за Денков, който чинно, коленопреклонно и унизително контракти в България да дойдат предостатъчно количество от тези същества. Мисля, че притежанието на персонално оръжие към този момент става наложително. Видеото е от Швеция “, гласи първичната обява от български профил с дата 1 март.

Журналистът от Factcheck.bg Василена Доткова разяснява пред какви са действителните събития, които стоят зад видеото.

Кадрите демонстрират действително закононарушение, осъществено в дребен град в Южна Швеция на 25 май 2023 година Подвеждащо е внушението, което вършат българските изявления, че видеото илюстрира по какъв начин мигранти в Швеция атакуват инцидентно набелязани домове на локални поданици. Както демонстрира диалогът сред нападателя и хората в жилището във видеото, тримата се познават добре. Двамата жители на жилището се обръщат към него с дребното му име Мохамед, а до момента в който се качва по стълбата, той споделя на шведски „ Искам да приказвам с Мария “. От аудиозаписите на показания, дадени по време на следствието, а по-късно излъчени в предаването Prime Crime, излиза наяве, че нападателят и Мария са били в интимна връзка преди случая. Жената обаче е поставила завършек на връзката им, а по-късно се е преместила краткотрайно в жилището на собствен непосредствен другар, където се случва нападението. Собственикът на жилището също споделя пред съда, че е познавал Мохамед и двамата са били в обща компания няколко пъти преди събитията във видеото.

Нападателят е алжирец, който, съгласно вестник Expressen, обитава в Швеция от 2016 година Кандидатствал е за протекция, само че до момента в който се преглежда казусът му, е направил няколко закононарушения. През 2018 година е наказан на 7 месеца затвор и е издадена заповед за депортирането му, като му е наложена възбрана да се връща в страната в идващите 5 години. Според публичната телевизия SVT след излежаването на присъдата той e освободен „ под полицейско наблюдаване “, до момента в който се изчаква осъществяването на заповедта за депортиране.

През този интервал обаче стартира да прави нови закононарушения, измежду които дребни обири, вандализъм, закани и други. Не е изяснена повода, заради която заповедта за депортация не е била изпълнена.

На 25 май 2023 година, при нападението в жилището, в което се намира някогашната му другарка, Мохамед Амана е задържан, а през август е наказан на две години затвор и му е издадена нова заповед за депортация, като му се не разрешава да се връща в Швеция в продължение на 10 години от датата на напускането.

Решението на съда изброява пет обособени закононарушения, за които е приет за отговорен. Сред тях е противозаконното навлизане в жилището, нападението с нож против притежателя, на който е нанесъл леки пострадвания, заканите против мъжа и дамата, както и един предходен случай на принуждение против приятелката му по време на връзката им и опити да я принуди да не оповестява за това в полицията. Осъден е също да изплати обезщетение на двамата нападнати в размер на общо 20 000 шведски крони (около 1800 евро) и да заплати имуществени вреди на стойност към 11 000 евро на притежателя на жилището.

Вижте повече във видеото горе.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР