Мъж подозира, че е попаднал в схема за измама при

...
Мъж подозира, че е попаднал в схема за измама при
Коментари Харесай

Мъж си купи кола от автокъща у нас, оказа се, че автомобилът се издирва в чужбина

Мъж подозира, че е попаднал в скица за машинация при покупко-продажба на коли. Наскоро Министерство на вътрешните работи му конфискува колата, оповестена за търсене от Нидерландия, а автокъщата отказва да възвърне огромна част от сумата на купувача. 

Атанас Манасиев от Кюстендил търси да закупи автомобил втора употреба. И се стопира на публикация в интернет за автомобил създаден през 2014 година, споделя NOVA.  Цената му по публикация е била 17400 лв., само че той я купува за сумата от 17 000 лв.. Автокъщата е край Велико Търново. Атанас Манасиев подписва на място договорката със притежателя на колата. След няколко месеца мъжът е спрян за рутинна инспекция от Пътна полиция и се оказва, че автомобилът му се търси от Нидерландия.

" Взеха ми автомобила и ме смъкнаха от колата ", описа Атанас Манасиев. Той осведоми автокъщата за случая и си желае парите. Предлага, в случай че не могат да му ги възстановят да му дадат различен автомобил за същата сума. Автокъщата му отхвърля друга договорка и му връща 7 000 лв..

Реално, по документи, Атанас Манасиев се води, че е платил единствено 7000 лв., макар че застрахователя му прави действителна оценка на автомобила до сумата, за която мъжа претендира – близо 17 000 лв.. И тук схваща историята на към този момент отнетия му автомобил, макар че е съумял да го записва сполучливо.

" Автомобилът е закупен на лизинг от българска гражданка. Най-вероятно става дума за скица, която си я има ", споделя Манасиев.

Българската гражданка е неоткриваема. На документите от Нидерландия има единствено нейна фамилия и на никое място не се загатва, че автомобилът е бил лизингов и първата собственичка изненадващо е спряла да си го заплаща, откакто Атанас Манасиев си купува колата.

  " Тази скица не е от през вчерашния ден и през днешния ден. Тя е остаряла. Автомобили взети на лизинг от непознати страни и някак регистрирани в България ", сподели Тенчо Тенчев – някогашен шеф на Столична пътна полиция.

Според него и страната, от която е импортирана колата също е много срещана в такива проблеми. Той

Собственикът на автокъщата отхвърля обвиняванията. Той написа писмо до NOVA, в което удостоверява всичко казано от Атанас Манасиев и обстоятелството, че е върнал 7000 лв.. За другите 10 000 лв., за които купувача твърди, че му ги дължат, документ нямало. Собственикът на автокъщата  заплашва Манасиев, че ще сезира всички способени органи за уронване на престижа на автокъщата. На мъжа от Кюстендил му остава само доказателство застрахователната оценка, че отнетия му автомобил коства не 7, а 17 хиляди лв..

Експертите поучават – в случай че си купувате кола втора употреба – внимавайте.

" Когато си купуват автомобил, жителите доста деликатно да учат досието на автомобила, да видят дали има нужните документи. Дали няма намеса по него. Много постоянно се продават коли с пренабити номера ", посочи Тенев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР