Мъж от Селановци подаде сигнал в агенция BulNews за нерегламентирано

...
Мъж от Селановци подаде сигнал в агенция BulNews за нерегламентирано
Коментари Харесай

Вопъл от Селановци: Има съмнения за нерегламентирано изсичане на гората край селото

Мъж от Селановци подаде сигнал в организация BulNews за нерегламентирано изсичане на гората край селото. 70-годишният Дацо Данов съобщи, че води двугодишна битка против поголовна сеч, само че досега осъдени няма. Мъжът писал десетки сигнали и тъжби до прокуратурите в Оряхово, Враца, та чак до профилираната прокуратура, където се ожалил освен от дърводобивната компания, само че и от кметовете на селото му Росица Койнова и на Оряхово Росен Добрев.
Според възрастния мъж всичко почнало на 28 декември 2017 година, когато схванал, че в гората до селото тече регламентирана сеч и отишъл да си поръча дърва за огрев.
„ Когато влязох в гората останах покъртен. Такова нещо през живота си не бях виждал. Бяха изсекли дърветата наред, нищо не беше останало. Веднага се прибрах и подадох сигнал до горското, от където след седмица направиха инспекция, само че споделиха, че няма нищо неправилно. Аз обаче не се отхвърлих и продължих да депозирам тъжби. Сформира се нов екип от проверяващи, които се пробваха да прикрият нарушаването. Видях, че по този начин нещата няма да станат и по тази причина започнах да пиша до всички институции. Упоритостта ми провокира трета инспекция, при която към този момент стана ясно, че компанията на Иван Михайлов е нарушила закона. Проверяващите откриха, че са изсечени 499 дървета без изрядно разрешително. Оказа се, че секачите са имали позволение за несъмнено количество акация, само че са изсечени и десетки дъбови дървета. Рязано е всичко наред. Няма я и огромна част от общинската гора до селото, а кметът на Оряхово Росен Добрев още 2016 година е сключил чудноват контракт със същата компания. Дал й е да ръководи неопределена повърхност горски територии в период от 5 години. В същия контракт е записано, че компанията ще би трябвало да заплаща на общината „ по 10 лв. без Данък добавена стойност за един обезличен компактен кубически метър дървесина “, оплака се Данов.
70-годишният мъж е безапелационен, че няма да се откаже от борбата, която води и ще упорства изсеклите гората край селото и тези, които са им дали разрешение да го създадат, да си получат заслуженото. До момента Дацо Данов е подал над 200 тъжби и сигнала, а задачата му е да опази белите дробове на планетата ни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР