Мъж над 70 години с по-ниско ниво на образование, живеещ

...
Мъж над 70 години с по-ниско ниво на образование, живеещ
Коментари Харесай

Най-бавно гласуващият избирател: Мъж, над 70г., в село и с ниско образование

Мъж над 70 години с по-ниско равнище на обучение , живеещ в дребен град или село . Такъв ще е профилът на най-бавно гласуващият гласоподавател на идните на 11 юли парламентарни избори , открили са опитите на ЦИК със симулация на машинно гласоподаване.

При основаване на добра организация няма да има проблеми с бързината на гласуването на изборите на 11 юли, обявиха на брифинг от Централната изборна комисия. Според представителя на ЦИК Цветозар Томов е изцяло реалистично за час да гласоподават по към 50 души .

Припомняме, че пробните гласувания , които проведоха от комисията дадоха много спорни резултати . Първият опит, извършен в постройката на Народното събрание, сподели, че за час правото си на глас могат да упражнят 75 души. Последващи сходни опити в провинцията обаче (Доброславци и Сливница), демонстрираха нещо радикално друго - там за 2 часа гласоподаваха 97 индивида.

Според представителят на ЦИК Цветозар Томов за слабите резултати спомогнало и това, че гласуващите не били непрекъснат поток, както при първия опит, което неизбежно се отразявало и на мобилизацията на членовете на секционната комисия.

От пробните гласувания се открива следното - дамите гласоподават доста по-бързо от мъжете , хората с по-високо равнище на обучение изпреварват доста по-нискообразованите, а като цяло младежите вникват в същината на процеса много по-бързо от по-възрастните .

Значителен фактор е това, дали човек е дал своя вот машинно на 4 април. Хората, които са го създали, се оправят доста по-бързо от тези, които гласоподават на машина за първи път, сподели Томов.

В неделя ще бъдат проведени още 2 пробни гласувания в столичните региони " Триадица " и " Подуяне ". Такова ще бъде направено и в " Люлин ", само че датата към момента се прецизира.

Все още няма написан протокол при какви условия следва да се премине от машинно гласоподаване на гласоподаване с хартиена бюлетина. Ясно е единствено едно - двете не могат да стават по едно и също време, посочи на въпрос на News.bg Росица Матева от ЦИК. Скоро обаче ще бъде основан протокол за деяние , с който ще бъдат осведомени секционните комисии.

Дори и да спре токът, машините могат да работят на лично зареждане най-малко 30 минути , успокои Матева.

Все още не е ясно и дали ще можем да гласуваме по време на почивката си от хотела, където сме отседнали. Преди дни ЦИК излезе с концепцията да бъде въведен " краткотраен сегашен адрес ". Идея, в следствие обаче отхвърлена от районния министър Виолета Комитова. От ЦИК обаче ще упорстват за среща с представители на Министерство на регионалното развитие, на която да бъде разискван въпросът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР