Мъж на 45 години е задържан за вандалска проява над

...
Мъж на 45 години е задържан за вандалска проява над
Коментари Харесай

Скандално: Дрогиран мъж посегна на вековно дърво, символ на град Сливен

Мъж на 45 години е арестуван за вандалска демонстрация над Стария бряст в Сливен , оповестиха от регионалната полиция в града.

Сигналът за случая е бил подаден на телефон 112 към 9 часа в събота. Извършителят е нарушил оградата, с която е заобиколено дървото и нанесъл вреди по него , пробвайки се да отстрани укрепителни детайли от ствола му.

Мъжът, който е бил в несъответстващо положение, е арестуван за 24 часа, осведоми.

Според очевидци той е бил дрогиран . Вандалът е влезнал в ствола на вековния бряст и почнал да хвърля от там камъни и дървесна кора.



През 2014 година Старият бряст бе разгласен за Дърво на Европа , напомня организацията. След констатации от специалисти, че в дървото има гнилостни процеси, бяха взети редица ограничения за удължение на живота му. Установено бе, че брястът е бил инфектиран с тъй наречените " холандска болест " - смъртоносна зараза, като острата форма е летална за този дървесен тип .

В края на предходната година община Сливен разгласи анкета за ориста на дървото и конкурс за планове за оформление на пространството край Стария бряст. Основната задача е да се резервира символното за Сливен значение на бряста.

Старият бряст е исторически знак на Сливен , намерил място в герба на града, за генерации наред той бе място за срещи и връзка сред жителите. В исторически аспект, той е единственото дърво, останало от вековната гора „ Magna Silva Bulgarica ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР