Мъж на 21 години стана донор на черен дроб и

...
Мъж на 21 години стана донор на черен дроб и
Коментари Харесай

Младо момче стана донор на черен дроб и бъбреци, спаси три живота

Мъж на 21 години стана донор на черен дроб и бъбреци и по този начин избави три човешки живота. Младият мъж е постъпил в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ във Велико Търново с тежка черепно-мозъчна контузия, а в неделя комисия от трима лекари е открила мозъчна гибел.

В този извънредно сложен миг, околните вземат благородното решение да дарят органите на момчето, с цел да оказват помощ за спасяването на други човешки животи, оповестиха от лечебното заведение.

В понеделник на летище Горна Оряховица, със аероплан C-27J Спартан, идва екип от болница „ Света Екатерина “, с цел да вземе тялото на момчето за експлантация. В София два екипа вземат участие в експлантацията на органите - ВМА за черния дроб и МБАЛ „ Лозенец “ за бъбреците.

Шанс за нов живот получават трима пациенти. Бъбреците са трансплантирани на жена на 31 година и мъж на 26 година Черният дроб е трансплантиран на 43-годишна жена. Реципиентите са в положително общо положение.

От началото на 2022 година това е втора донорска обстановка, осъществена в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “. Ръководството на регионалната болница и координаторите по донорство доктор Сибила Маринова и доктор Ваня Лъчезарова, изричат голямата си признателност към околните на 21-годишния мъж, които, макар тежката загуба, намират сили и достойнство, с цел да дадат късмет на други хора да живеят. МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ благодари и на всички екипи, взели участие в сполучливото осъществяване на донорската обстановка.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР