Мъж и жена са били спасени, след бъбречни трансплантации, извършени

...
Мъж и жена са били спасени, след бъбречни трансплантации, извършени
Коментари Харесай

Донорска трансплантация спаси двама пациенти на хемодиализа в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна

Мъж и жена са били избавени, след бъбречни трансплантации, осъществени от лекарски екип в УМБАЛ „ Света Марина “ - Варна, оповестяват от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “.

Донорска обстановка е от 29 август, осъществена благодарение на опитния екип на Клиника по анестезиология и интензивно лекуване, воден от проф. Вилиян Платиканов.
Двете бъбречни трансплантации са осъществени на 30 против 31 август от медицински екипи от Александровска болница. Реципиенти са 29-годишна жена и 55-годишен мъж - те са определени с максимален % органна съгласуемост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи.

Пациентите са в положително общо положение и остават под лекарско наблюдаване в лечебното заведение. Донор е 32-годишен мъж, изпаднал в мозъчна гибел, в резултат на мозъчен кръвоизлив.

Семейството на младия мъж, макар тежката загуба, взема благородното решение да подари органите и по този метод да даде късмет за живот на чакащи за трансплантация. В процеса по донорство и трансплантация са били ангажирани медицински екипи на двете лечебни заведения, на незабавната здравна помощ и на Българските военновъздушни сили.

Мъжът е на 55 години от гр. Плевен и е на хемодиализно лекуване от 2017 година, а дамата е на 29 години от Пловдивски район, на хемодиализно лекуване от 2018 година
По думите на началника на Клиниката по урология проф. Марин Георгиев трансплантациите са били затруднени, траяли са по-дълго от предстоящото, с намесата на съдов хирург, защото бъбреците са били с рядка анатомична специфичност - единият е бил с 3 артерии, а другият с 2 вени и 2 артерии.

След интервенцията, трансплантираните се възвръщат в Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване на болничното заведение. Състоянието им е устойчиво, с доста положителни витални индикатори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР