Магнезият е най-важният химичен елемент от групата на минералите за

...
Магнезият е най-важният химичен елемент от групата на минералите за
Коментари Харесай

Магнезиев дефицит и стрес - порочният кръг, от който излизане има

Магнезият е най-важният химичен детайл от групата на минералите за нашия организъм. При организъм без магнезиев недостиг половината от количеството му се намира в костите, а останалата част е разпределена в разнообразни меки тъкани. Той взе участие и в над 250 ензимни процеса, свързани с разнообразни системи в организма - нервна, сърдечносъдова, ендокринна, и други

При обикновено уравновесено хранене и клинично здрав организъм се допуска, че количеството магнезий е задоволителен, с цел да задоволи настоящите потребности на организма. Храните с най-богато наличие на магнезий са спанакът, бобовите култури, лещата, карфиолът и картофите. Сега си помислете какъв брой постоянно ги консумирате и би трябвало ли да ограничите диетата си до тези култури, с цел да поддържате здравословно равнище на магнезий в организма си. Не единствено, че сходен хранителен режим е нереалистичен в дълготраен проект, само че и качеството на въпросните артикули в актуалния свят остава под въпрос. От друга страна магнезиевият недостиг се свързва по-рядко с дефицита на съответните артикули в менюто, в сравнение с с други съпътстващи живота ни условия, които могат съществено да компрометират бионаличността му в клетките. Като напрежението да вземем за пример.

Стресът в днешно време се е трансформирал в синоним на актуалност. Спокойствието и идиличното битие е архаизъм; нещо като топла носталгия към окончателно отминали времена на психически комфорт и физическо здраве. Днес положението на стрес е норма. Ако се съмнявате, пробвайте се да се оплачете от натовареното си всекидневие на някой непосредствен. Несъмнено ще се усетите в конкуренция, в която причините на другия ще ви засипят по този начин, че ще се почувствате неуместно, че въобще сте повдигнали въпроса. Стресът на другите постоянно ще е по-силен от вашия стрес.

Ако погледнем тематиката от психическа позиция стресът е цената, която сме подготвени да платим, с цел да реализираме нещо, което ще облекчи напрежението ни. Парадоксално, нали?

Има обаче форма на стрес, който не се интересува от желанията ни и личността ни. Това е острият травматичен стрес, който просто ни се случва. Той връхлита в живота ни без да чука на вратата, настанява се комфортно вътре и стартира да прави пакости.
Как организмът ни обаче реагира на двата типа стрес?
За небрежния четец стресът се разграничава по силата на своята активност, само че в основата си остава това неприятно чувство, което ангажира мислите и основава възприятие на паника. Само че в първия случай стресът е конструктивен. Когато получаваме някаква премия, било то достижение или одобряване, стресът провокира обособяване на адреналин. Този хормон и в същото време невромедиатор (невротрансмитер) форсира въглехидратната обмяна, спомага за провеждането на нервни импулси и забавя перисталтиката. Той може да увеличи равнището на кръвна захар, артериалното налягане и да възбуди дихателния център, само че това е краткотрайно. Или с други думи, адреналинът е позитивният стресов хормон, който отделяме, когато се оплакваме, до момента в който в това време демонстрираме прикрито удовлетворение от това, че демонстрираме резистентност и успеваемост в сполучливото превъзмогване на стресовото предизвикателство.

Стресът, който не можем да направляваме и който ни опустошава с изненадващата си мощност, с непредвидимия си темперамент, с неналичието на психическа подготовка или с дълготрайната си консистентност, се показва в прекалено и постоянно обособяване на хормона кортизол. Кортизолът в естествени количества активизира организма ни и сходно на адреналина, ни оказва помощ да се оправим със стресорите съответно. Отделянето му в големи количества, (както е в положението на мощен или непрекъснат стрес) слага организма в положение на потрес, ступор или постепенно и методично го изтощава, влачейки го към дебрите на депресията, прегарянето, безперспективността и неналичието на мотивация.

Ако се разровите в интернет, ще видите, че първите вреди, които кортизола нанася, са върху паметта, страстите, костите, причинявайки остеопороза, редуцира мускулната тъкан, потиска имунитета и понижава равнищата на тестостерон и хормона на растежа. Също по този начин той е една от аргументите за по-трудно асимилиране на глюкозата, за положение на хормонален дисбаланс и като разследване на това - нарастване на мазнините. Сега се огледайте и се пробвайте да си отговорите какво изпитват всекидневно хората към вас - адреналинов душ или кортизолово цунами?

При нация, която бележи в пъти растеж на затлъстяване през последното десетилетие, мисля, че отговорът е категоричен. Ние всички сме удавени от кортизол. Дренажната система на това навсякъде наводняване е магнезият. Той просто понижава равнищата на кортизол. И това е оттатък останалите му действия в регулаторната и обезщетителна роля в организма ни. Проблемът е в това, че количеството му в нашия случай не може да се оправи с цялата задръстена от кортизола система и равнищата му стартират да се изчерпват. Когато магнезият падне под нормата си, има способността да провокира същите признаци, като тези на ексесивното количество кортизол - да въздейства отрицателно върху психо-физическото ни положение.

Психологическите резултати на магнезиевият недостиг се характеризират с възприятие на засилена тревога, нервност, депресивност, незаинтересованост и нарушавания в съня. На физическо равнище обаче дефицитът на магнезий може да докара до без значение повишение на телесното тегло, мускулни крампи, спазъм, изтръпване на крайниците, понижаване на либидото и даже до нарушаване в сърдечния темп.

Ако не можем да променим живота си и да го създадем по-спокоен, то можем да променим отношението си към него. Стресираният човек е разтревожен, заплеснат, недоспал и постоянно много заоблен. Балансираната храна и спорта са единствено част от решението. Релаксиращите практики, авто психотренинга и радостните компании са пожелателни, само че постоянно нереалистични в дълготраен проект. Организмът има нужда от хомеостаза (здравословен баланс) на клетъчно равнище, с цел да действа оптимално и на психологично равнище. Приемът на магнезий, като хранителна добавка, от време на време е единственото потребно деяние, с което можем да го компенсираме.

Съществува богата информация коя форма на магнезий по какъв начин се усвоява от организма. При признаци на магнезиев недостиг, което е равнозначно на субективна оценка на равнището на стрес в живота на всеки, има единствено един правилен отговор - магнезий. Какъвто и да е, стига да е в период на валидност. Ако имам право на избор обаче, аз персонално бих предпочела да е подобен, който ще приема до два пъти на ден, ще изпия като вкусна освежаваща напитка (изследвания сочат, че хората под стрес употребяват по-малко течности), цената му ще бъде съобразена с качеството, ще има оптимално бърз резултат, отлична усвояемост, ще бъде създаден от компания, генерирала доверие посредством високите си критерии за софтуерно произвеждане и ще има клинично потвърдени изгоди. Надявам се, че вашите критерии не са по-различни. Знам също, че на фона на богатия избор от магнезий тези естествени потребителски " искания " звучат като задача, която ще отнеме ненужно доста време в продуктово изследване. Затова ще ви дам едно предложение, в което не е позволен компромис по нито един от изброените критерии.



Не знам дали ви се е случвало да срещнете в сложен за вас миг, който ви е оказал помощ абсолютно и по-късно в живота, да се сещате за него всякога, когато нещо неприятно ви сполети. И с изненада да установите, че всеки контакт с него ви носи облекчение и вътрешно успокоение от неоспоримото възприятие за сигурност. Точно по този начин се срещнах с . Бях преди малко родила и ме разкъсваха маточни крампи след тежко секцио. В пресекулките нощем сред кърменията се стрясках от мъчителни мускулни крампи и недоспиването скоро ме потопи в облак от непрекъснато жалко главоболие. Не помня кой ми подмятна една опаковка и към този момент близо девет години той неразделно участва в живота ми. Не индивидът, а магнезият! Стои неразделно в домашната ми аптека и самото му наличие ми основава чувство за успокоение. Всеки път, когато усещам непреодолима отмалялост, внезапен спад в тонуса и настроението, когато съм напрегната и тревожна, имам епизоди на смутен сън, чувствам тялото си схванато, или пулсът ми е под напрежение, имам сърцетуптене или мускулна тресчица, аз знам, че е там и знам, че работи най-бързо от всичките си себеподобни, тъй като има най-високо наличие на магнезиеви йони в една таблетка.

И тъй като загатнах напрежението и наднорменото тегло, във всичките си разновидности е подобаващ за диабетици. Това, което пропуснах да прибавя е обърнатата логичност, в която, в случай че одобряваме магнезий даже при лек недостиг, ускоряваме способността и потенциала му да намалява равнищата на кортизол или без значение да поддържа своите, с помощта на което ще трупаме по-малко мазнини и ще понижим риска от диабет вид 2. А това не е по никакъв начин малко. Особено когато сходна поръчка е подплатена с немско качество.

 Снимка: Bioelectra

Материалът е направен с поддръжката на Vedra International.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР