Магнезий – какво представлява? Магнезият е минерал, който е от решаващо

...
Магнезий – какво представлява?
Магнезият е минерал, който е от решаващо
Коментари Харесай

Магнезий: Признаци за дефицит и 10 здравословни ползи

Магнезий – какво съставлява?

Магнезият е минерал, който е от решаващо значение за човешкото тяло.

Той е четвъртият най-разпространен минерал и кофактор за над 300 ензимни системи, влияещи върху функционалността на мускулите и нервите, контрола на кръвната захар, регулирането на кръвното налягане и други

В тялото общо има към 25 гр. магнезий. По-голямата част от тях са в костите, една четвърт в мускулите, а останалата част се разпределя поравно в мозъка и другите основни органи като сърцето, черния дроб и бъбреците.

Тъй като тялото няма ресурси от магнезий, би трябвало всекидневно да се одобряват храни, богати на веществото.

Топ 10 здравословни изгоди от приема на магнезий

Участва в редица жизненоважни процеси в тялото

Магнезият е значим детайл за доста от функционалностите в организма. Неговата съществена роля обаче е да се грижи за равновесието на нервната и мускулната система. За да избегнете умората и напрежението, не би трябвало да лишавате тялото си от магнезий.

Той оказва помощ при разпределянето на сигналите на нервните кафези, при производството на белтъчини и за контролиране на сърдечния темп. Освен това магнезият контролира работата на стомашно-чревния тракт и точно заради тази причина се предлага за бебета, които страдат от колики.

Други хора, които се нуждаят от повече магнезий, са бременните дами, кърмачките и възрастните хора. При физическа интензивност също би трябвало да се приема задоволително от този значим детайл, тъй като при потенето се отделя доста количество от него.

В реалност, той взе участие допълнително от 600 процеса в тялото ни, в това число:

  • Създаване на сила –  Помага за преобразяване на храната в енергия;
  • Образуване на протеин –  Помага за основаването на нови протеини от аминокиселини;
  • Поддръжка на гена –  Помага за основаване и възобновяване на ДНК и РНК;
  • Мускулни придвижвания – Част е от свиването и отпущането на мускулите;
  • Регулиране на нервната система – Подпомага регулирането на невротрансмитерите, които изпращат известия през мозъка и нервната система.

Спомага за превъзмогването на депресивни положения

Магнезият играе значима роля за мозъчната функционалност и настроението, а ниските равнища са свързани с нараснал риск от меланхолия. Установено е, че хората под 65-годишна възраст с невисок банкет на магнезий имат 22% по-голям риск от меланхолия.

Някои специалисти считат, че ниското наличие на магнезий в актуалната храна може да аргументи доста случаи на меланхолия и психологични болести.

Понижава високото кръвно налягане

Високото кръвно налягане или хипертония е постоянно срещано положение, което визира милиони хора по света. То принуждава сърцето ви да работи по-усилено, което може да натежи на сърдечния мускул и в последна сметка да докара до сърдечни болести.

Запълването на всекидневието с храни, богати на магнезий, може да помогне за поддържане на кръвното налягане и да се усъвършенства здравето на сърцето. Други естествени способи за намаление на кръвното налягане включват яденето на богати на фибри храни, ограничение на приема на натрий и приемане на повече омега-3 мастни киселини.

Облекчава и понижава възпалението

Възпалението е естествена защитна реакция на тялото, предопределена да защищити организма от инфекции и пострадвания.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР