Магистратите от ВКС постановиха тълкувателно решение за задължението на поръчителя

...
Магистратите от ВКС постановиха тълкувателно решение за задължението на поръчителя
Коментари Харесай

ВКС: Отпада поръчителството след крайния падеж на главното задължение

Магистратите от Върховен касационен съд постановиха тълкувателно решение за задължението на поръчителя и след падежа на главното обвързване , което е обвързвано с приложението на член 147, алинея 1 от Закона за отговорностите и договорите. По тълкувателното дело е подадено изключително мнение.

Общото заседание на гражданска и комерсиална гилдия на Вишия касационен съд реши, че при уговорено погасяване на основното обвързване на обособени погасителни вноски с разнообразни падежи, шестмесечният период по член 147, алинея 1 от Закона за отговорностите и договорите стартира да тече от настъпване на изискуемостта на целия дълг, в това число в догадка на предварителна дължимост.

Според Чл. 147. От Закона за отговорностите и договорите поръчителят остава длъжен и след падежа на основното обвързване, в случай че кредиторът е предявил иск срещу длъжника в течение на шест месеца. Това предписание се ползва и в тази ситуация, когато поръчителят категорично е лимитирал своето обезпечение до периода на основното обвързване.
 Енергийният министър припомня на отстранените шефове на БЕХ, че още имат отговорности
Енергийният министър припомня на отстранените шефове на БЕХ, че още имат отговорности

Твърденията им за риск пред енергийната система - непросветеност или опит за дестабилизация

Продължението на периода, обещано от кредитора на длъжника, няма деяние по отношение на поръчителя, в случай че той не е дал единодушието си за това .

Тълкувателното дело е формирано, откакто с определение по т. д. № 2625/2018 година състав на Второ комерсиално поделение на Върховен касационен съд на съображение член 292 от Граждански процесуален кодекс е спрял производството по делото и е предложил на Общо събрание на гражданските и търговски колегии да постанови тълкувателно решение поради установена спорна процедура на Върховен касационен съд по въпроса: " При уговорено погасяване на основното обвързване на обособени погасителни вноски с разнообразни падежи, от по кое време тече шестмесечният период по член 147, алинея 1 Закон за задълженията и договорите - от датата на падежа за всяка вноска или от настъпване на изискуемостта на целия дълг, в това число в догадка на предварителна дължимост ? ".

Нормата на член 147, алинея 1 от Закона за отговорностите и договорите гласи, че поръчителят остава длъжен и след падежа на основното обвързване , в случай че кредиторът е предявил иск срещу длъжника в течение на шест месеца.

Според едното мнение шестмесечният период тече от датата на падежа на всяка вноска и в случай че кредиторът бездейства и не предявява иск против основния дебитор в границите на този период, с приключването му се приключва задължението на поръчителя за заплащане на тази вноска, т. е. преклудира се отговорността му за съответната част от основното обвързване.

С другото мнение с член 147, алинея 1 от Закон за задълженията и договорите се регламентира преустановяване на поръчителството заради безучастие на кредитора по контракта след крайния падеж на основното обвързване, а не с оглед падежа на обособените вноски. Шестмесечният период тече от момента на настъпване на предварителната дължимост на дълга, без да се прави разграничаване по отношение на вноските с настъпил и ненастъпил падеж все още на оповестяване на предварителната дължимост.
 Нарастват необслужваните отговорности на семействата
Нарастват необслужваните отговорности на семействата

Домакинствата с най-вече отговорности са от Плевен

Според О бщото заседание на гражданската и комерсиалната гилдия на Върховен касационен съд вярно е второто мнение за отпадане на поръчителството след крайния падеж на главното обвързване. В претекстовете се показва, че член 147, алинея 1 от Закон за задълженията и договорите урежда едно от специфичните учредения за преустановяване на поръчителството по право - в случай че кредиторът не предяви иск против длъжника в шестмесечен период от падежа на основното обвързване.

" Разпоредбата пази ползите на поръчителя, който е приел да дава отговор персонално, с цялото си имущество и по предписание безплатно за осъществяването на непознато обвързване, и в същото време глоби кредитора, в случай че той не упражнява навреме правата си по обезпечението ", пишат висшите съдии.

Поставеният пред Общо събрание на гражданските и търговски колегии въпрос е обвързван с съответна догадка на преустановяване на поръчителството по реда на член 147, алинея 1 от Закон за задълженията и договорите - когато основният дълг е паричен и когато погасяването му става посредством заплащането на обособени вноски с разнообразни, авансово уговорени падежи, а отговорът му изхожда от естеството на паричния дълг като единно и изцяло обвързване. В претекстовете се припомня трайно откритата практиката на Върховен касационен съд, че при разсрочването на едно парично обвързване, което по естеството си е еднократно (плащане на цена, връщане на заем), респективно при ангажимента заплащането да се прави на вноски с разнообразни падежи, не се касае за периодически заплащания по смисъла на член 111, б. " в " от Закон за задълженията и договорите.

При реализирано единодушие заплащането на дължимата сума да е разграничено на погасителни вноски с падежи на избрани дати, обособените вноски не стават автоматизирано общ брой от обособени, от време на време дължими заплащания, пишат магистратите.

" Задължението продължава да бъде единствено едно и крайният период за погасяването му е падежът на последната разсрочена вноска или моментът, в който е оповестена предварителната дължимост. Поради липса на независимо (извън това на основното задължение) съображение за заплащане на обособените вноски, техният падеж е ирелевантен за приложението на член 147, алинея 1 Закон за задълженията и договорите ", се споделя в тълкувателното решение. Върховните съдии акцентират, че в посочения смисъл е и граматическото пояснение на наредбата, в която термините " падеж ", " основно обвързване ", " иск " се употребяват в само число.

В претекстовете се споделя още: " Ако срокът по член 147, алинея 1 от Закон за задълженията и договорите се ползва за всяка разсрочена вноска поотделно, може да се стигне до обстановка, в която поръчителят ще дава отговор при по-облекчени условия или в по-малък размер от основния дебитор , без това да е уговорено в контракта за обезпечение. Ако се одобри, че шестмесечният период за предявяване на желае срещу основния дебитор тече от падежа на всяка погасителна вноска и че кредиторът е задължен, с цел да резервира правата си против поръчителя, да води обособен иск против длъжника за всяка вноска, приложното поле на поръчителството като тип персонално поръчителство би било безпричинно лимитирано, а функционалностите му - обезсмислени. Възможно е при дълготрайни контракти погасителният проект да съдържа огромен брой вноски, в това число такива, дължими през шест или повече месеци . В този случай кредиторът би бил заставен да води поредност от искове против основния дебитор, чийто брой може да е еднакъв на броя на погасителните вноски, с цел да резервира правата си против поръчителя, което би натоварило страните с неоправдани разходи. Не на последно място, обезпеченият по реда на член 138 и сл. Закон за задълженията и договорите заемодател, който е дал на длъжника опцията да издължава престацията си на части и по този начин се е отказал от едно свое преимущество, обезпечено от закона, не трябва да бъде поставян в по-неблагоприятно състояние от кредитора, който не е разсрочил задължението на длъжника. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР