Магистрала Струма ще бъде един от проверените обекти. © Гбс

...
Магистрала Струма ще бъде един от проверените обекти. © Гбс
Коментари Харесай

Новите пътища в България все пак ще бъдат проверени от ЕС

Магистрала " Струма " ще бъде един от тестваните обекти.

© Гбс Българските пътища, издигнати с пари от Европа, въпреки всичко ще бъдат обект на външна инспекция. Тя обаче няма да е инициирана от страната, Българска социалистическа партия или Агенция " Пътна инфраструктура ", а от Европейската счете палата. Европейският одитен орган разгласи, че ще извърши одит на пътищата, които са издигнати и ремонтирани със средства от Европейски Съюз в няколко страни.

Ще бъдат осъществени инспекции в България, Чешката република, Полша и Испания, като във фокуса на инспекторите ще бъде пътната мрежа, която свързва страните членки и техните райони - трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T). В България такива планове са автомагистрала " Струма " и прилежащият ѝ тунел " Железница ", Южната дъга на Софийския околовръстен път, автомагистрала " Марица ", както и доста други първокласни и второкласни пътища.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък По документи и по асфалт

Една от задачите е да бъде открито дали дейностите на Европейската комисия и отпуснатите средства са обезпечили нужния прогрес за навременно довеждане докрай на инфраструктурата и обезпечаване на по-добра съгласуваност за европейските жители.

" Завършената пътна мрежа сред страните членки и техните райони може да редуцира
времето за превоз на пасажери и артикули, само че към момента е непълна. Държавите членки в Централна и Източна Европа да вземем за пример не са добре обслужени от връзки Изток-Запад, нито са свързани между тях ", се споделя в известието на Европейската счете палата.

Очаква се одитният отчет да бъде оповестен при започване на 2020 година и да покаже дали националните пътни проекти дават приоритет на завършването на главната мрежа в точния момент и дали финансирането от Европейски Съюз е ориентирано точно към тази цел.

Докладът обаче няма да е единствено по документи. Специално внимание ще бъде обърнато и на това дали към този момент ремонтираните или издигнати с евросредства пътища са в положително положение.

Защо в този момент

Текущият одит на пътищата се постанова заради изхарчените до момента големи средства и незадоволителните резултати. " В последните десетилетия финансирането от Европейски Съюз е помогнало да се подобрят транспортните връзки сред страните членки и техните райони, само че в пътната мрежа към момента съществуват пропуски, изчезнали връзки и места с непълен потенциал, " съобщи Джордже Пуфан, членът на Европейската счете палата, който дава отговор за одита.

Финансирането от Европейски Съюз за пътна инфраструктура в интервала 2007- 2020 година възлиза на към 82 милиарда евро, половината от които са изразходвани за главната и широкообхватната мрежа. Основните бенефициенти на това финансиране са централно- и източноевропейските страни членки, само че съгласно Пуфан съществува риск цялата съществена мрежа на Европейски Съюз да не бъде приключена в точния момент.

Напук на АПИ

Това е изключително значимо за България, където след нещастието край Своге на напред във времето излезе въпросът за качеството на пътищата.

На 18 декември 2018 година от Българска социалистическа партия желаеха пътната организация да позволи осъществяването на самостоятелна инспекция на главните автомагистрали и пътища, издигнати и ремонтирани през последните 5 години. Повод за това бе случаят край Своге, за който една от главните аргументи се сочи точно качеството на асфалта.

Причината са зависимостите на локалните лаборатории, които ревизират настилките. Тези зависимости бяха доказани и от прокуратурата. Агенция " Пътна инфраструктура " обаче към този момент 4 месеца бави поисканата инспекция и е мощно евентуално такава въобще да не се случи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР