Магистрала Хемус“ порасна с 16,5 км, отчете министърът Едно от

...
Магистрала Хемус“ порасна с 16,5 км, отчете министърът Едно от
Коментари Харесай

Шишков: Интерконекторът с Гърция е едно от най-големите постижения на служебния кабинет


Магистрала „ Хемус “ порасна с 16,5 км, регистрира министърът

Едно от огромните достижения на това държавно управление беше въвеждането в употреба на интерконектора. Когато започнахме работа, намерихме недовършен градеж и демотивиран строител. Това беше конкуренция с времето. Това беше най-сладкото, което сме създали. Постигна се България да има газ на разнообразни цени. Това съобщи служебният районен министър Иван Шишков пред NOVA.

Относно пътищата, Шишков сподели, че с цел да бъде спряно противозаконното строителство, възлагано от страната, той е предложил Изменение в закона за устройството на територията. Шишков изясни, че това не значи прошка. Регионалният министър изрази още веднъж своята позиция, че в случай че противозаконното строителство в обособени сектори на „ Хемус “ дава отговор на нормата, е по-добре да се узакони, с цел да не се стига до разрушение. Той напомни, че за задачата преди време със законови промени е предложил статут на толерантност.

„ Това значи, че ще има легален механизъм да бъде тествано. И това, което подхожда на нормата, да може да го употребяваме умерено “, съобщи Иван Шишков. 

Той обаче счита, че някогашните ръководещи не желаят това предложение даже да бъде прегледано.

„ Хората, които най-вероятно са съпричастни към допускането на това нелегално строителство, нямат никакво предпочитание да оказват помощ да бъдат поправени вредите от него. Надявам се идващият парламент да откри воля. Другото решение е да съборим осъщественото строителство. В този капан са и 95 възлагания на пътища от републиканската пътна мрежа, които са осъществени под формата на настоящ ремонт, а те са съществени “, съобщи служебният министър на районното развиване пред БНР.

„ Няма проблем да проверим сектор. Специално за 4 и 5 ЛОТ на „ Хемус “ сме създали актове и протоколи, знаем противозаконното строителство, което е осъществено. Но, с цел да продължим процедурата, ни би трябвало законов механизъм “, сподели Шишков.

„ Започваме да вършим актове за нелегално строителство и ще глобяваме строителите. Другият абсурд е, че би трябвало страната да санкции сама себе си “, изясни министърът на районното развиване и благоустройство.

„ Когато бях зам.-министър в предходния кабинет, открих свлачище малко преди Благоевград. То беше спряло строителството. Вече имаме план за подсилване на свлачището. Най-вероятно до дни ще го одобря и ще стартира укрепването. Това ще даде опция, най-вероятно до 3 месеца, единият тунел да бъде пуснат в употреба “, увери Шишков.

Той добави, че оптимистичните периоди за повсеместен вид на автомагистрала „ Хемус “ са пет години.

„ Още 16,5 км успяхме да въведем в употреба. Последният сектор от Боаза е въведен в употреба 2019 година. Оттогава с изключение на говорене, нищо не се е случило. В първи, втори и трети ЛОТ периодите бяха края на 2023 година, началото на 2024. Това, което откри служебният кабинет – не се плащаше на строителите. Имаше сериозен миг с първия ЛОТ, който беше най-напреднал, тъй като имаше едни греди, които градивно трябваше да бъдат сложени. Около Нова година това стана. „ Хемус “ стартира още веднъж да се строи “, акцентира Шишков.

Според него е неприятно, че е планувано най-късно да стартира строителството на ЛОТ 2.

„ 4 и 5 ЛОТ са заложници на това, че Народно събрание не желае да утвърди този закон. 4 и 5 ЛОТ са в Народното събрание “, сподели Шишков.

По думите му противозаконното строителство явно се е развихрило в интервала 2018 – 2021 година. „ Парите, които са събирани от тол таксите са по-малко от парите от винетките, което продължава да бъде огромна неправда, тъй като камионите разрушават доста повече пътищата “, означи служебният министър.

Що се отнася до винетките, той сподели, че поради случая „ Пролеша “ е станало ясно, че има огромен проблем в ТОЛ системата. По тематиката се придвижва законопроект, който планува до 3 санкции на година.

„ Бяхме изправени и пред казуса със зимното разчистване “, сподели още Иван Шишков.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР