Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е

...
Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е
Коментари Харесай

10 000 златни Буди в пещерата Пиндая в Мианмар

Магдалена Гигова е дълготраен публицист и неспасяем странник. Написала е четири книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по стратегия “Христо Ботев” на БНР - всяка неделя от 18 до 19 часа. Публикува пътеписи на личния си уебсайт.

От рубриката “Виртуално пътуване” на вестник “Над 55” ще научавате по какъв начин да пътувате най-евтино, най-безопасно и на най-интересните места по света и у нас.

Мианмар! На един час път със аероплан от град Баган до Хехо и още 5 часа подрусване с рейс е пещерата Пиндая със скрити 10 000 златни Буди вътре.

Десет хиляди чифта златни очи се вторачват във всеки, съумял да проникне в пещерата Пиндая, ситуирана в центъра на Мианмар. Легендата споделя, че с цел да спасят свещените скулптури на Буда от нашественическите орди на монголския хан Хубилай, бирманците ги събрали от цялата страна и ги скрили в непристъпната пещера Пиндая.
Пълчища врагове връхлитали страната и хората решили за най-безопасно реликвите да си останат на тайното място.

Преди да затворят Будите, в пещерата живеел злобен паяк, който изсмуквал живота от локалните хубавици. Разбира се, намерил се левент, който гътнал паяка с поддръжката на девет ангела. 200 стъпала водят до входа на пещерата. Мокро е, само че обувките се събуват извън. Чорапите джвакат, катериш се по стъпала, изсечени в сталактитите, и не усещаш нищо, зазяпан в хилядите облици на Буда от тиково дърво, мрамор, алабастър, глина.

Задължително са позлатени. Дивата хубост на пещерата необичайно хармонира със спокойния и ухилен облик на божеството в нирвана. Бирманците считат, че капка от лицето на Буда носи благополучие, и правят невероятни гимнастически извършения, с цел да го доближат. Сталагмитите издават дълбоки тонове, сходни на заветен гонг, допрени от дървени палки.

Оказва се, че и в най-божественото има спекулация

Ако дариш минимум 200 $, се уреждаш с твой персонален Буда - според от размера на лептата фигурката е от 20-сантиметрова, до момента в който стигне тавана. Плюс табелка с името ти. Както са създали Силвия и Игнац от Италия през 2001 година. При последното броене Будите се оказали 8096.

На пет часа с кола от пещерата Пиндая е езерото Инле. Пътуването е роден брат на най-трудните стадии от ралито Париж - Дакар. По единственото шосе в Мианмар колите се разминават с изчакване в канавката. Местните му викат с мигане “магистралата”. Настилката е трамбована глина. Представям си какво е през дъждовния сезон. А трафика си го бива - провинция Шан е “зеленчуковата леха” на Бирма и камиони, натоварени със зеле, пъплят към столицата Янгони Мандалей.

Автобусът заковава, като че ли се е сблъскал със слон. Край пътя добродушно пасе стадо едногърби говеда, а пастирът им блажено спи... на шосето. Най-сетне акостираме пред гиздав екохотел “Инле лейк”. Собственикът му, несъмнено, е чужденец. В случая французин.

Няколко десетки комплекта Буди се мъдрят и по средата на езерото Инле. Както си се возиш по него и си зяпаш, ненадейно изниква голяма златна птица. Оказва се гигантска лодка, която вадят от хангара единствено през октомври. Тогава има фестивал и съревнование с балони, а птицолодката разхожда из всичките градове по брега на езерото трите скулптури на Буда от XII век за всеобщо поклонение. Всъщност те повече наподобяват на три изродени картофа. Окончателно са изгубили формата си от напластяваните върху тях златни листчета, с които богомолците в пагодата Паунг Дау Оо умилостивяват Буда да чуе просбите им.

А за фестивала на балоните в нощното небе над езерото Инле литват безчет осветени хвърчила и най-причудливи форми на разгорещен въздух и засенчват звездите.

Магдалена ГИГОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР