Магазините по главните търговски улици в София плащат най-високи наеми,

...
Магазините по главните търговски улици в София плащат най-високи наеми,
Коментари Харесай

Улицата бие мола по високи наеми

Магазините по основните търговски улици в София заплащат най-високи наеми, спрямо тези в моловете или в другите градове на страната, демонстрира отчет на Colliers за втората половина на 2017 година Наемът за квадратен метър на основна улица в столицата приблизително е 49 евро, до момента в който в Пловдив на основна улица наемите стигат до 22 евро на кв.м., или на половина по-малко.

Във Варна наемът по основните артерии на града е 20 евро на кв.м., а в Бургас – 21 евро на кв.м. Търговците могат да наемат площи в столичните молове против 39 евро кв.м, до момента в който в другите съществени градове в страната варират сред 25 и 27 евро на кв.м. Въпреки високите равнища на наемите в столицата, компаниите, които наемат магазини на основните търговски улици, нарастват с 3% през първата половина на 2017 година и с 6% през втората.

Търговските площи в цялата страна към края на 2017 година доближават 736 860 кв.м., като повече от половината – 400 660 кв.м. са в София. Във Варна площите са 83 000 кв.м., в Бургас 65 000 кв.м., а в Пловдив 52 500 кв.м. През втората половина на 2017 година интензивността в усвояването на търговски площи е най-голяма в София, където е повишена с 12%, или с 18 275 кв.м., следвана от Бургас с 6 120 кв.м.

Хранителните вериги и дрогериите имат най-значителен брой новооткрити местоположения в моловете, до момента в който при комерсиалните улици в столицата най-големият дял, или 30% от всички магазини, са тези за мода, следвани от кафенетата и заведенията за хранене – 19%, и услугите с 13%.

Най-търсената категория от клиентите в моловете в София е “Мода ”, до момента в който в Бургас търсенето в моловете се дефинира от категориите “Стоки за дома ” (34%) и “Техника ” (38%). В Пловдив най-посещаваните магазини са от сегментите “Мъжка мода ” (23%), “Заведения за хранене ” (22%), “Здраве и хубост ” (17%) и “Забавления ” (13%).

Развитието и модернизирането на комерсиалните паркове в страната продължава със постоянни темпове на асимилиране на площи и разширение на микса от оператори. В градеж през тази година са 40 хиляди кв.м. нови търговски площи в София и 34 500 хиляди кв.м. в Пловдив.

Според отчета на компанията, през 2017 година посетителите са нараснали междинните си разноски в столичните моловете в няколко категории, по отношение на резултатите от 2015 година Въпреки това се регистрира спад в посетителите на комерсиалните центрове – те са с 317 души по-малко на квадратен метър по отношение на предишни години.

През 2018 година Colliers чака динамичност на пазара на търговски площи, вследствие на промяната на притежателите на някои търговски центрове. Тя може да се показва в промени в комерсиалния микс, физически преустройства и реконструкции. Основното предизвикателство пред моловете ще бъде увеличение честотата на визити, което има непосредствено отношение към новите трендове на персонализирано извършване на покупки и развиването на онлайн търговията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР