Магазини повишиха цените от 3 до 19% за основни продукти,

...
Магазини повишиха цените от 3 до 19% за основни продукти,
Коментари Харесай

Хърватия се закани да сложи таван на цените на 100 стоки, ако не спаднат

Магазини покачиха цените от 3 до 19% за съществени артикули, а част от услугите набъбнаха с до 80%. Причината е високата инфлация в цяла Европа, само че и неоправдана нечиста сделка в първите дни след приемане на еврото. За разлика от българския лев, куната не беше прикрепена към еврото, което също е фактор за покачване на цените директно след приемане на единната валута. Правителството към този момент приготвя ограничения за справяне с казуса.
Хърватия, най-новият член на Европейския съюз, одобри еврото като своя валута на 1 януари и стана 20-ата страна в еврозоната. " Това слага Хърватия в най-близкия кръг на европейската интеграция ", разяснява със удовлетворение министър председателят Андрей Пленкович, откакто дружно с ръководителя на комисията Урсула фон дер Лайен заплатиха кафето си в евро. И в действителност - балканската страна с население към 4 млн. души влезе в ядрото на Европейски Съюз, правейки заплащанията си по-лесни и по-евтини и осигурявайки на финансовата система по-голяма сигурност при бъдещи рецесии.

Дотук добре, само че дни след приемането на единната валута потребителите към този момент се оплакват, че новите цени в евро са по-високи, в сравнение с когато куната към момента беше в приложимост. Това се случва макар всички гаранции от държавното управление и централната банка на страната, че цените няма да се вдигнат непозволено. Каква е повода за скока в цените в Хърватия? През последните месеци инфлацията в Хърватия се движи към 12-13% на годишна база по данни на Евростат, а при храните доближава към 20%. Едва ли някой е очаквал, че с приемането на еврото цените внезапно ще спрат да се повишават. Освен това от началото на новата годината влизат в действие някои индексации и обновени цени за разнообразни артикули и услуги, което фактически може да даде спомагателен еднократен подтик на инфлацията. Икономисти също по този начин показват, че през миналата година страната е предприемала ограничения за ограничение на инфлацията, с цел да се вмести в критериите за приемане на еврото. Затова в този момент може да се следи известна " отсрочена " инфлация.
Реклама
Действително обаче има и образци за нелоялни практики на търговци, за които консуматори алармират. Асоциацията за отбрана на потребителите разяснява, че купувачите оповестяват за осезателен растеж на цените, изключително за кафе и печива. Това се дължи най-много на погрешно закръгляване на цените във щета на купувачите. Например едно кафе, което е коствало 8 куни предходната седмица, в този момент би трябвало да е 1.09 евро, само че постоянно се закръглява до 1.20 или даже 1.50 евро. Тази процедура е в нарушаване на разпоредбите, които държавното управление одобри, с цел да подсигурява безпрепятствено присъединение към еврозоната. Според тях " потребителят не би трябвало да бъде в по-неблагоприятно финансово състояние, в сравнение с би бил, в случай че еврото не беше въведено ".

" В магазините някои субекти покачиха цените от 3 до 19% за шоколад, хлебни произведения, бира, масло, заквасена сметана, тоалетна хартия и други Ако бъде открито, че е било безпричинно, според Закона за отбрана на потребителите ще им бъде неразрешено да правят нелоялни практики и ще бъдат обект на нарушавания. При услугите нарастването на цените за жалост варира от 10 до даже 80% ", сподели основният държавен контрольор Андрия Микулич. За два дни от 306 инспекции са открити 96 нарушавания, като инспекциите не престават.

Централната банка и държавното управление са подхванали стъпки, с цел да предотвратят непозволена инфлация, в това число посредством наложително проявление на цените в двете валути от септември и мониторинг " за минимизиране на риска от неоправдани скокове " с първите две седмици на акомодация. " Компаниите би трябвало да имат поради към този момент отслабената покупателна дарба заради инфлацията, тъй че неоправданите нараствания не биха били мъдро бизнес решение. Вече виждаме реакцията на потребителите на по-високите цени посредством намаляване на търсенето ", разясняват от банката.

Дуня Малетич, юридически консултант на асоциацията за отбрана на потребителите, споделя, че макар че потребителите са забелязали, че цените са по-високи, не всеки път е елементарно да се потвърди за какво, защото всяко повишаване би трябвало да се наблюдава за всеки обособен случай.
Реклама
Всъщност цените на стоките на дребно и някои услуги започнаха да се подвигат три месеца преди приемането на еврото, като инфлацията доближи 13.5% през ноември. " Еврото идва в миг, когато инфлацията към този момент е висока, тъй че изходната позиция е, че хърватските консуматори са доста чувствителни към цените ", разяснява Михал Сенчук, основен изпълнителен шеф на Studenac, една от водещите вериги за хранителни артикули в Хърватия, пред Financial Times. " Това затруднява всеки търговец да постанова неоправдани нараствания на цените, тъй като, в случай че го извършите, купувачите ще отидат при вашите съперници. "

Други специалисти разясняват, че инфлацията не е по-висока от тази в Унгария да вземем за пример, където нямат даже желание за приемане на еврото. Д-р Пламен Иванов, гл. помощник и преподавател по банково дело в University of Winchester, разяснява пред " Капитал ": " Високите цени в Хърватия сега са композиция от енергийната рецесия в цяла Европа, проблемите с веригите доставки, само че, несъмнено, и до известна степен спекулацията в първите дни след приемането на еврото. Също, за разлика от българския лев, куната не беше прикрепена към еврото, което е обикновено да докара до малко по-висока инфлация директно след приемането на единната валута. Много скоро спекулацията ще бъде адресирана от държавно управление и институции, а хърватите ще се възползват от всички преимущества (търговски, финансови и икономически), които дава общата валута на Европейски Съюз. " Той добавя, че за разлика от Хърватия, точно България се намира в неизгодна позиция, тъй като нямаме лична парична политка (заради валутния борд), а в това време изоставаме с промените и законодателството за присъединение към еврозоната в поставения период при започване на 2024 година От това страда извънредно стопанската система ни, която понася негативите, че левът в прикован към еврото, само че не и изгодите от общата валута на Европейски Съюз. Мерките, които ще предприеме държавното управление Високите цени по една или друга причина са факт, което провокира бързи реакции в държавното управление на страната. Хърватският министър председател Андрей Пленкович осъди голословното повдигане на цените, като сподели, че държавното управление ще се опълчи на това с ограничения, заяви хърватската национална телевизия ХРТ.

Пленкович акцентира, че някои хора " са се възползвали от промяната (на хърватската куна с евро) и голословно са вдигнали цените, за което не съществува никаква причина, нито опрощение ".

Министърът на стопанската система Давор Филипович показа пред държавното управление предложение за възбрана на неоправданото покачване на цените и сподели, че всички обекти, които са повишили цените на стоките и услугите в прорез със закона за въвеждането на еврото, са задължени да ревизират цените на дребно, тъй че да не бъдат по-високи от цените, които са били посочени в последния ден от предходната година. " Ние мощно ще се противопоставим на това с ограниченията на държавното управление в идващия интервал, започвайки с днешното съвещание ", сподели още Пленкович. Ако това не се случи, страната разполага с принадлежности, които ще употребява, като да вземем за пример таван на цените на към 100 продукта, целодневни инспекции, анулация на помощите за ток, даже нови налози.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР