Магазинът за медицински изделия на бул. Мария Луиза, през който

...
Магазинът за медицински изделия на бул. Мария Луиза, през който
Коментари Харесай

Изпразниха централата на лекарите в Пловдив, точили Здравната каса! Дават я под наем

Магазинът за медицински произведения на бул. " Мария Луиза ", през който няколко години поред е била точена здравната каса, е опразнен, видя кореспондент на TrafficNews
Прочетете още
Припомняме, че преди месец шестима души, обвинени за организацията на схемата, бяха задържани при акция на полицията и прокуратурата в Пловдив. За основно настоящо лице и уредник е сочен управителят на медицинския център " Медлайф " Ненко Василев, който съда остави в ареста. Останалите упрекнати са с по-леки ограничения. Д-р Ростислав Костадинов и Веселина Николова са под домакински арест, а чиновници на компаниите на уредника Пламен Коларов и Златка Бързашка са пуснати под гаранция. 

По данни на прокуратурата неправоперно са източени над 5 милиона лв. от Здравната каса. Само за една година са издадени над 8000 проткола за медицински прегледи от лекарски комисии, на база на които са отпускани средства за медицински произведения по Здравна каса. За част от тях - свързани с отпущането на над 800 000 лв. прокуратурата е безапелационна, че са подправено формирани, само че не престават дейности по регулиране на всички останали протколи.

Според източници на TrafficNews цялата противозаконна активност се е въртяла точно от магазина за медицински произведения, който е служил за офис на Ненко Василев. Там са съставяни протоколите за артикули, там се е оформяла документите. Медицинският център, през който по документи са работили лекарските комисии, съществува единствено на хартия. Там хора не са виждани. 



Изпразненият обект

Кои са разследваните за схемата? 

Д-р Ненко Василев е добре прочут на Икономическа полиция. Всъщност това е следващата скица за източване на бюджета от пловдивския доктор. Дружеството, през което са оперирали лекарите е „ Медлайф ”. „ Медицински център Медлайф “ ЕООД е записано ден преди Коледа през 2016 година от Васил Ненков Василев, който е роден през ноември 1998 година и към оня миг едвам е навършил 18 години.

Компанията е със седалище в София, макар че Василев е от Пловдив, и с предмет на активност: Осъществяване на профилирана извънболнична помощ от не по-малко от трима лекари с разнообразни приети специалности, след регистрация на лечебното заведение в съответната Районна здравна ревизия, включително диагностика, лекуване и наблюдаване на заболели, съвещания, профилактика, лабораторни и други типове проучвания, определяне на медикаменти и лекарствени средства, експертизи на краткотрайна неработоспособност, издаване на медицински документи по отношение на активността, физиотерапия и кинезитерапия и други възстановителни и рехабилитационни процедури, доколкото са свързани с реализиране на извънболничната помощ, както и всички типове търговски покупко-продажби, нужни за облекчаване потребностите на реализираната здравна активност и за обслужване на пациентите.

Медицинският център обаче е бил безусловно мним и там не са осъществявани нито една от изброените по – горе действия.  

Управител е татко му 59-годишният Ненко Василев Василев. За да заема тази функционалност, той би трябвало да има и нужната здравна подготовка. Според публични документи, приложени към фирменото дело, Василев се е дипломирал като доктор през 91 година във ВМИ-Пловдив. Взел лекарска компетентност „ Вътрешни заболявания “ от ВМИ-Пловдив през 2001 година, а през 2004 година приключва здравен мениджмънт с тапия в УНСС.

 Името на Василев е забъркано в доста кавги. Той е някогашен шеф на Медицински център „ Аврора ” /бившето ДКЦ „ Надежда ” в кв. " Гагарин " /. След банкрута на медицинския център, съпроводен от месеци неплащане на личния състав на медицинския център, Василев затвори и се преориентира към продажбата на медицински такъми за хора с увеждания.

През годините негови компании натрупат съществени отговорности към Национална агенция за приходите, банки и контрагенти. В разследване на това има запори, банкрути и завлича редица компании.

Проф. доктор Ростислав Костадинов работи в катедрата по " Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации " в Медицински университет - Пловдив и преподава там. Неговото присъединяване буди неразбиране, поради блестящата му лекарска биография. Той е работил като боен доктор, бил е част от военномедицинския отряд за бързо реагиране, взел участие е в редица задачи в чужбина. 

Проф. лекар Ростислав Костадинов е професор по Медицина на бедствените ситуации и шеф секция в катедрата в МУ-Пловдив. Той е първият български медицински офицер назначен на работа в командните структури на НАТО - 5 години служи в Главния щаб на Съвместното командване на НАТО в Неапол, Италия. Ръководи планирането на медицинските интервенции и по-късно и здравното застраховане на интервенцията " Обединен защитник " в Либия през 2011 година, за което е награден с медал от главния секретар на НАТО. Професорът е президент на интернационалния научен комитет на International Disaster Medicine Association (IDMA) и експерт в Defence and International Security Institute (DISI). Секретар е на Синдикален районен съюз на КТ " Подкрепа ". 

 Д-р Мария Декова е епидемиолог и е измежду най- уважаваните лекари във Велико Търново. 

Какво споделя вътрешен човек, осведомен със схемата?

Запознати с активността на доктор Василев описват, че всичко се случва в офиса на бул. " Мария Луиза ".

" В офиса работеха няколко души, които създаваха протоколите, а още 4-5 души набираха данните за хората, на които сякаш се дават медицински произведения или услуги. Част от тези хора са уведомяват, тъй че в случай че някой от институциите ги потърси, да потвърдят, че са получили да вземем за пример инвалидна количка, ортопедични обувки или други Други тънат в незнание, че на тяхно име се отпускат сходни неща ", описват нашите източници. 

Медията ни разполага с таблици с имена на хора с диагнози и съответните наставления, против които даже има дребни имена на " комерсиалните представители ", които са осигурили имената. 

" Всичко е машинация! Взимат едни протоколи от предходната година за април месец и се пускат протоколи, че още веднъж лицето желае да получи съответното произведение, което се финансира от Здравната каса. Някои знаят, на някой им се дават пари, други не. В офиса пишат слагат щемпел, автограф, шест индивида идват - взимат ги и ги носят в другите каси по страната ", допълват те. 



Магазин на бул. " Мария Луиза ", преди да бъде опразнен. 

Според осведомени част от хората, на чието име са били издавани протоколи са получавали пари, само че повече не са били наясно, че данните им се употребяват за източване на Здравната каса. Служители на компанията са карани да ревизират дали хората, на чието име са създавани протоколите, са живи. Въпреки инспекциите, по данни на Прокуратурата обаче, има отпускани медицински произведения и на покойници. 

Здравната каса е била източвана за фиктивното разпределяне на протези, инвалидни колички, ортопедични медицински обувки, тяхната корекция и всевъзможен сходен тип медицински произведения.  

За компаниите и дейностите на Василев, четете тук: 

TrafficNews ще продължи да следи случая!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР