Маестро Хектор Гусман пристига от Далас във Враца, за да

...
Маестро Хектор Гусман пристига от Далас във Враца, за да
Коментари Харесай

Диригент Хектор Гусман: Голямо щастие за един оркестър е да свири Брамс и Сибелиус

Маестро Хектор Гусман идва от Далас във Враца, с цел да дирижира концертът в петък. Той е музикален шеф на Симфоничния оркестър на Плейноу (PSO) от самото му основаване. PSO e притежател влиятелната премия Obelisk за „ Изтъкната организация за културни изкуства “ (с нестопанска цел) от Бизнес съвета за изкуства в Северен Тексас. Гусман е и музикален шеф на Irving, San Angelo and Corpus Christi Symphony Orchestras в Съединените щати, както и почетен диригент на Филхармонията на Халиско в Мексико.

В паузата на подготовката пред мен застана един спокоен и ухилен човек, превзет от музиката. По нищо не се схваща, че той е международно прочут диригент, посетил е страни в целия свят. Всички в фамилията му са музиканти, майка му е певица, а един от братята му свири джаз - перкусионист е.



" Само аз станах диригент ", добавя маестро Хектор. Започва като органист в църквата на родното си място, след това дирижира локалния хор и по този начин напълно естествено диригентската палка става част от ръката му.

В изявлението ще чуете кое е най-трудното при дирижирането на оркестър от Източна Европа, съпоставен с подобен в Америка, първата ария, изпята от майка му в Мексико. И още доста за Брамс, чието произведение Симфония №1 в до минор,ще дирижира в петък.

За превода ни оказа помощ Милица Кнежевич от Сърбия, която е цигулар във Симфониета Враца.

Чуйте цялото изявление в прикачения звуков файл:

Не пропускайте концертът на 23 февруари от 19 ч. в Градската концертна зала.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР