Маестра Николета Конти избира Оркестъра на Варненската опера за своя

...
Маестра Николета Конти избира Оркестъра на Варненската опера за своя
Коментари Харесай

Дебют на Маестра Николета Конти като диригент във Варна

Маестра Николета Конти избира Оркестъра на Варненската опера за своя дебют като симфоничен диригент през 2021 година в симфоничен концерт през днешния ден от 19.00 часа в  Държавна опера Варна, оповестиха от пресцентъра на културната институция.

Маестра Николета Конти е една от дребното дами, които се издигат до най-високото равнище в света на диригентите, доминиран от мъже. Ученичка на Ленард Бърнстей и Сейджи Озава, тя е дирижирала оркестрите на Ковънт Гардън и Арена ди Верона Оркестър " Артуро Тосканини ", Филхармонията на Щутгарт, Симфоничния оркестър на Израел, Кралския филхармоничен оркестър на Холандия, Хайдн Оркестър в Болцано, Верди Оркестър в Милано, Оркестъра на Театро Лирико в Каляри, Фестивалния оркестър " Густав Малер “ във Валенсия и още доста други. Отличена с премиите " Città ди Стреза ", " Николай Малко “, " Минерва ", удостоена от президента на Италия с почетното звание " Кавалер на Република Италия ", 

Голямото симфонично събитие на месец декември, в границите на XXII Коледен музикален фестивал на Варненската опера, е концертът на 2 декември, под диригентството на познатата от международната оперна сцена, Маестра Николета Конти, и виртуозния цигулар Роман Федчук, който за трети път идва във Варна със своята неповторима " Гуарнери “ от XVII век. И двамата са добре познати на варненската аудитория, само че в обособени изяви, до момента в който в този момент те за пръв път ще ги приветстваме дружно на сцената. Маестра Конти, която нееднократно сме посрещали като диригент на оперни министър председатели и спектакли в Летния спектакъл и на Основна сцена, в този момент е избрала точно Оркестъра на Държавна опера Варна за своя дебют като симфоничен диригент.

С присъщия си изтънчен усет тя е подбрала за концертната стратегия произведения, които сложени една до друга, се открояват с ярките си характерности. Ведрата Увертюра към операта " Сватбата на Фигаро “ от В. А. Моцарт надгражда пантеистичната Симфония №4 в ла мажор, оп. 90, в която Ф. Менделсон дава израз на възхитата си от изкуството, природата и бита на Италия, по тази причина и я назовава " Италианска “. Обратът в звученето и драматургичната кулминационна точка идва най-после с извънредно комплицирания и изразителен Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор оп. 77 от Й. Брамс.

" Ако съпоставим Моцарт и Брамс, Моцарт основава музика в действително време, до момента в който Брамс работи дълготрайно над своите концерти, с цел да реализира непозната до тогава плътност и дълбочина на въздействието. Неговата музика е доста немска, само че в това време в нея звучат мелодии, които трансформират и усложняват хармонията. Брамс обвързва класическата форма с нов вид експресия, насища ранния романтизъм със комплицирана естетика и издига музикалния език в нова необратима позиция. В този концерт господства, несъмнено, цигулката, само че и оркестърът би трябвало да се оправя с не по-малко сложни задания при изработването на всеки подробност в партиите на обособените принадлежности, които също имат солови осъществявания. Харесвам Брамс и съм радостна, че с Брамс и изключителния цигулар Роман Федчук дебютирам във Варна като симфоничен диригент “, усмихва се Маестра Николета Конти. 

Роденa в Болоня, Николета Конти учи пиано, комбинация и диригентство в консерваторията " Джузепе Верди " в Милано и Музикалната консерватория " Джовани Батиста Мартини " в Болоня. Завършва музикална хармония, музикознание, литература и философия в Болонския университет. Усъвършенства диригентското си майсторство при Франко Ферара (Сиена), Леополд Hager (Залцбург), Ленард Бърнстейн, Сейджи Озава и Курт Мазур (Tanglewood). Маестро Ленард Бърнстейн я избира за собствен помощник и я кани да направи своя диригентски дебют с оркестъра на Академия " Санта Чечилия ".

Николета Конти е притежател на голям брой награди, измежду които първа премия за камерна музика " Città ди Стреза " и премията за диригенти " Николай Малко “ (Копенхаген). Тя е първата италианка, отличена с влиятелната премия за изкуства " Минерва ", а през 2006 е удостоена от президента на Италия с почетното звание " Кавалер на Република Италия " за триумфите си с най-хубавите оперни театри и фестивали като Ковънт Гардън, Театро Комунале във Флоренция, Театро Комунале в Болоня, Росини Opera Festival и Фестивалът на долината Itria. Маестра Конти работи с Лучано Павароти, Ренато Брузон, Лео Нучи, Даниела Деси, Оркестър " Артуро Тосканини ", Оркестър на Арена ди Верона, Оркестъра на Tanglewood Music Festival, Оркестъра на район Тоскана, Унгарския симфоничен оркестър, Камерния оркестър на Болоня, Филхармонията на Щутгарт и други

С Оркестъра на Ковънт Гардън, дружно с маестро Антонио Папано, записва CD и кино лентата " Тоска ", както и CD на " Трубадур " с Лондонския симфоничен оркестър. С " Мадам Бътерфлай " завоюва самопризнание на Международния фестивал в Montepulciano, а наскоро дирижира в Лисабон концерт с Ангела Георгиу.

Маестра Конти дирижира още Кралския филхармоничен оркестър на Холандия, Симфоничния оркестър на Израел, Хайдн Оркестър в Болцано, Верди Оркестър в Милано, Оркестъра на Театро Лирико в Каляри и други През 2009 е поканена да дирижира годишния концерт за Европейския парламент. Редовно чете лекции в Италианския културен институт в Токио. През март 2010 е номинирана за поста Директор на оркестровата активност в Музикалното учебно заведение " Mary Pappert " към Duquesne University в Питсбърг. През 2016 дирижира " Лучия ди Ламермур " за Opera Sai Company в Токио и слага традицията на Международния майсторски клас за млади артисти " Фиоренца Косото " в Болоня.

Сред многочислените си задължения като диригент, академични учител, началник на майсторски класове и публично ангажирана персона в родния си град Болоня, Маестра Конти намира време и за гастролите си като диригент на оперни спектакли във Варна. Във Варна, на 2 декември 2021 година, тя дебютира като симфоничен диригент в концерт с произведения на Моцарт, Менделсон и Брамс със солист Роман Федчук. Преди това, по покана на Европейската музикална академия с президент Тедора Димитрова, тя взе участие в камерен концерт с Роман Федчук в Българския културен институт " Haus Wittgenstein “ във Виена ", a в Малеровия фестивал във Валенсия, Испания дирижира Деветата симфония на Г. Малер.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР