Мадрѝд (Madrid) е величествената столица на Кралство Испания. Населението на

...
Мадрѝд (Madrid) е величествената столица на Кралство Испания. Населението на
Коментари Харесай

Дворецът в Мадрид е най-големият функциониращ кралски дворец

Мадрѝд (Madrid) е величествената столица на Кралство Испания. Населението на града е към 3 141 991 души и по този индикатор се подрежда на трето място в Европейския съюз след Лондон и Берлин, а по величина на градската агломерация отстъпва единствено на Париж и Лондон. Разположен на крайбрежията на река Мансанарес в централната част на страната. В Мадрид днешното течение на Мансанарес е с дълбочина от няколко метра и плавателна за гребни лодки, което е резултат от десетки години на канализиране. Градът е административен център на самостоятелната област Мадридска общественост. Като столица на кралството, седалище на държавното управление и резиденция на краля, Мадрид е също политическият, икономически и културен център на Испания.

Не е допустимо да се разхождате из испанската столица и да не стигнете до Мадридския кралски замък (на испански: Palacio Real de Madrid) - формалната резиденция на испанското кралско семейство в града, макар че в този момент се употребява единствено за държавни церемонии. Той безспорно е един от най-красивите в Европа. Дворецът има 135 000 квадратни метра повърхност и има 3448 стаи. Това е най-големият работещ кралски замък и най-големият по повърхност в Европа.

Крал Фелипе VI и кралското семействоъ обаче не живеят в двореца, те са си избрали различен, по-малък замък - Сарсуела, ситуиран в покрайнините на Мадрид.

Кралският замък е благосъстоятелност на испанската страна и се ръководи от Patrimonio Nacional, обществена организация на Министерството на президентството. Дворецът е ситуиран на Calle de Bailén ( "Street Bailén ") в западната част на центъра на Мадрид, източно от река Manzanares, и е наличен от метростанцията Ópera. Няколко стаи в двореца постоянно са отворени за разглеждане от туристи и жители на столицата, с изключение на по време на държавни функционалности. Изисква се обаче такса за вход от 13 евро, само че някои дни визитата е гратис.

Дворецът е ситуиран на мястото на Алказар от ІХ век (крепостта от епохата на мюсюлманите), покрай град Магерит, издигнат като аванпост от Мохамед I от Кордоба и завещан след 1036 година от самостоятелния мавритански Таифа от Толедо. След като Мадрид пада при крал Алфонсо VI от Кастилия през 1083 година, постройката се употребява рядко от царете на Кастилия. Крал Фелипе II преместил своя двор в Мадрид през 1561 година.

Старият Алкасар е издигнат на мястото през 16 век. След изгарянето му на 24 декември 1734 година цар Фелипе V поръчва нов замък, издигнат на същия обект. Строителството обгръща годините сред 1738 и 1755 година и последва дизайн на Берниниеск от Филипо Джувара и Джовани Батиста Сачетти в съдействие с Вентура Родригес, Франческо Сабатини и Мартин Сармиенто. Строителството лишило 16 години, само че още 100 години били нужни за декориране на стаите. Крал Карлос III за първи път влиза в новия замък през 1764 година.

Последният монарх, който живееше непрестанно в двореца, беше крал Алфонсо XIII, макар че Мануел Азаня, президент на Втората република, също го населява, което го прави последният държавен глава, който го прави. През този интервал дворецът е бил прочут като "Паласио Национал ". Все още има стая до Real Capilla, която е известна с името "Office of Azaña ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР